وزارت صنعت جغرافیای توزیع وام ارزان به بنگاه‌های کوچک، متوسط و طرح‌های نیمه‌تمام با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰ درصد را منتشر کرد. آمار منتشرشده نشان می‌دهد تا ۱۱ مهرماه امسال ۱۰هزار و ۵۱۲ متقاضی موفق به دریافت وام ارزان تولید شده‌اند. این در حالی است که پیش از این نیاز واحدهای تولیدی برای تامین نقدینگی ۷ هزار و ۵۰۰ بنگاه بوده است. به اعتقاد کارشناسان، وادار کردن بانک‌ها به اعطای وام در شرایطی که خود با مشکل منابع مالی روبه‌رو هستند، نتایج زیان‌باری به همراه خواهد داشت.

دنیای اقتصاد: وزارت صنعت، معدن و تجارت استان‌های پیشرو در دریافت وام ارزان صنعتی را معرفی کرد. براساس گزارش این وزارتخانه، استان‌های اصفهان، خراسان رضوی، تهران، مرکزی و گیلان پنج استان اول در جذب وام ۱۶هزار میلیارد تومانی پیش‌بینی شده تا ۱۱ مهر ماه سال جاری بوده‌اند. از ابتدای سال جاری دولت در قالب طرح‌ها و برنامه‌های مختلف، رفع مشکل نقدینگی واحدهای تولیدی کوچک و متوسط را در دستور کار قرار داد و براین اساس مقرر شد تا ۱۶هزار میلیارد تومان تسهیلات در اختیار واحدهای نیمه‌تمام با پیشرفت فیزیکی بالای ۶۰درصد قرار دهد. فعالان صنعتی امیدوارند با تخصیص کامل این وام، رونق به تولید بازگردد و شاهد استفاده حداکثری از ظرفیت واحدهای تولیدی باشیم. اگرچه برخی از فعالان صنعتی امیدوارند با اجرایی شدن کامل این طرح گره مشکلات نقدینگی واحدهای تولیدی تاحدودی باز شود، اما برخی از اقتصاددانان معتقدند طرح پرداخت تسهیلات ارزان‌قیمت به واحدهای کوچک، متوسط و طرح‌های نیمه‌تمام که با فراخوان وزارت صنعت، معدن و تجارت و با توزیع ۱۶‌هزار میلیارد تومان اعتبارات ارزان‌قیمت آغاز شده، سیاستی است که بارها به عناوین مختلف آزموده شده و در بهترین حالت نتیجه‌ای جز اتلاف منابع نداشته است.

به اعتقاد آنها، وادار کردن بانک‌ها به اعطای وام ارزان‌قیمت به شیوه دستوری طبیعتا نتایج زیان‌باری به‌همراه خواهد آورد. به این ترتیب با افزایش بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی، پایه پولی افزایش یافته و دستاوردهای کنترل تورم را در این سال‌ها به مخاطره خواهد انداخت. در این خصوص رئیس کل بانک مرکزی نیز چندی پیش اعلام کرد که در ابتدا اعطای تسهیلات به ۷۵۰۰ بنگاه در دستور کار قرار گرفته بود. این در حالی است که تاکنون ۱۲ هزار و ۵۲۲ بنگاه اقتصادی کوچک و متوسط از تسهیلات بانکی برخوردار شده‌اند. نکته مهم در صحبت‌های ولی‌الله سیف این است که به چه دلیل تسهیلات‌دهی به ۵ هزار بنگاه اضافی اعطا شده است؛ در حالی که واقعا نیازی برای تامین مالی آنها از سوی بانک‌ها نبوده است و نسبت مطالبات غیرجاری بانک‌ها نیز در وضعیت استاندارد قرار نگرفته است. این در شرایطی است که بانک‌ها در حال‌حاضر با مشکل تامین مالی دست و پنجه نرم می‌کنند. همچنین یادآوری این نکته ضروری است که برخی بنگاه‌های ورشکسته که قرار بر تامین مالی آنها نبود، دوباره در سایه تامین مالی بانک مرکزی قرار گرفتند. اظهارات مطرح شده از سوی این فعالان اقتصادی در حالی است که با وجود این اظهارنظر‌ها از تیرماه سال جاری دولت پرداخت مستقیم از سوی بانک‌ها را نیز در دستور کار قرار داد. براساس این طرح ستاد تسهیل و رفع موانع تولید شرایط متقاضیانی را که تسهیلات ارزان‌قیمت به آنها تعلق می‌گیرد به بانک‌های عامل اعلام کرده و بانک‌ها نیز براساس آن به‌صورت مستقیم نسبت به پرداخت تسهیلات به متقاضیان اقدام می‌کنند، با این شرایط دیگر نیازی به ثبت‌نام در سایت بهین‌یاب از سوی متقاضیان نیست و براساس آمار اعلام شده بیشترین پرداختی صورت‌گرفته در مدت زمان مورد بررسی به پرداختی‌های مستقیم از سوی بانک‌ها بازمی‌گردد. از آغاز فرآیند اعطای تسهیلات ارزان‌قیمت تا ۱۱ مهرماه امسال، در مجموع به ۱۰‌هزار و ۵۱۲ متقاضی تسهیلات پرداخت شده که از این تعداد ۵ هزار و ۵۶۱ متقاضی به‌صورت مستقیم از بانک‌ها تسهیلات دریافت کرده‌اند.

استان‌های موفق

مطابق این آمار بیشترین حجم ثبت نام و پرداخت تسهیلات مربوط به استان اصفهان است. در این استان از میان ۴ هزار و ۶۳۹ متقاضی دریافت تسهیلات، ۹۹۳ متقاضی موفق به اخذ وام ارزان شده‌اند. از سوی دیگر، براساس آمار اعلام شده از میان این تعداد ثبت‌نام، هزار و ۹۲۷ متقاضی به بانک معرفی شده‌اند و تسهیلاتی به ارزش ۸ هزار و ۳۸۰ میلیارد ریال پرداخت شده است.در خراسان رضوی به ۹۸۱ متقاضی تسهیلات پرداخت شده و به این ترتیب این استان عنوان دومین استان موفق در این مدت را به خود اختصاص داده است. این استان در مجموع دو هزار و ۶۶۶ ثبت نام داشته است که از این تعداد هزار و ۹۰۱ متقاضی به بانک معرفی شده‌اند و تسهیلاتی معادل ۶ هزار و ۳۸۹ میلیارد ریال دریافت کرده‌اند. اما استان تهران اگرچه در این مدت با دریافت ۹ هزار و ۸۰۹ میلیارد ریال بیشترین تسهیلات دریافتی را داشته است، با این حال به لحاظ تعداد کل پرداختی‌ها این استان در مدت زمان مورد بررسی در جایگاه سوم قرار گرفته است. تعداد کل پرداختی‌ها برای این استان ۸۱۴ متقاضی بوده است. از سوی دیگر، در استان تهران در مجموع دو هزار و ۴۷۹ متقاضی ثبت نام داشته‌اند که از این تعداد، هزار و ۴۴۳ مورد به بانک معرفی شده‌اند. استان مازندران چهارمین استانی است که در این مدت با دریافت ۸۱۰ فقره تسهیلات در رده چهارم قرار گرفته است. براساس آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت در مدت زمان مورد بررسی در مجموع ۴ هزار و ۵۲۸ متقاضی در این استان ثبت نام داشته‌اند که از این تعداد دو هزار و ۶۱ متقاضی به بانک معرفی شده‌اند و تسهیلات ۳ هزار و ۹۲۳ میلیارد ریالی را دریافت کرده‌اند. اما پنجمین استان موفق در دریافت وام رونق به استان گیلان اختصاص داشته است. مجموع تسهیلات پرداخت شده به این استان برابر با ۵۰۹ فقره و ارزش آن برابر با ۳ هزار و ۲۷۳ میلیارد ریال بوده است. مطابق آمار وزارت صنعت، معدن و تجارت تا ۱۱ مهرماه، ۵۷ هزار و ۳۱۲ متقاضی در استان‌های مختلف کشور برای دریافت تسهیلات ثبت نام کرده‌اند که از میان آنها ۳۰ هزار و ۱۸۷ متقاضی به بانک‌ها معرفی شده‌اند و در نهایت ۱۰ هزار و ۵۱۲ متقاضی توانسته‌اند، تسهیلاتی به ارزش ۷۹ هزار و ۹۷۴ میلیارد ریال دریافت کنند. بر اساس این آمار، از مجموع ۱۰ هزار و ۵۱۲ متقاضی که طبق اعلام وزارت صنعت موفق به دریافت تسهیلات شدند، ۵۵۶۱ متقاضی به‌صورت مستقیم از بانک وام گرفتند و ۴۹۵۱ متقاضی هم از محل معرفی وزارت صنعت وام دریافت کردند.

جغرافیای توزیع وام ارزان