دنیای اقتصاد: فرابورس ایران، معاملات نخستین روز در هفته جاری را با افت یک واحدی شاخص (معادل ۱/ ۰ درصد) به پایان رساند و در سطح ۹۲۱ واحدی قرار گرفت. نماد معاملاتی پتروشیمی مارون و پتروشیمی زاگرس بیشترین تاثیر منفی در محاسبه آیفکس را داشتند. در مقابل پالایشگاه نفت لاوان و پالایش نفت شیراز مانع از ریزش بیشتر شاخص این بازار شد. فضای مثبت موجود در گروه پالایشی بورس تهران در فضای معاملات پالایشی‌های فرابورس نیز کاملا مشهود بود. این فضای مثبت، پالایشی‌های فرابورس را با رشد‌های قیمتی چشمگیرتری در مقایسه با پالایشی‌های بورس مواجه کرد. دلیل این موضوع را باید در کوچک‌تر بودن اندازه این شرکت‌ها نسبت به پالایشی‌های بورس تهران جست‌وجو کرد. به هر ترتیب فضای مثبت موجود در پالایشی‌های فرابورس به دنبال خوش‌بینی به وضعیت آتی شرکت‌های این گروه مانع از افت بیشتر شاخص در جریان معاملات روز گذشته شد. حجم و ارزش معاملات این بازار در جریان معاملات روز گذشته قابل ملاحظه بود. به طوری که در جریان معاملات دیروز این بازار بالغ بر ۸۵۲ میلیون ورقه بهادار در ۴۷ هزار نوبت مبادله شد که ارزش آن بیش از ۲۹۸ میلیارد تومان بود.

رصد بازار اول و دوم فرابورس

نگاهی به معاملات انجام شده در بازارهای اول و دوم فرابورس حاکی از آن است که در مجموع این دو بازار ۲۱۲ میلیون سهم به ارزش افزون بر ۷۰ میلیارد تومان دادوستد شد که بالاترین حجم و ارزش معاملات شرکت‌های فعال در این بازار به ترتیب به نمادهای «ذوب» و «اپرداز» تعلق گرفت. در تحولات مربوط به بازار اول و دوم دو نماد مربوط به شرکت‌های شیر پاستوریزه پگاه فارس به‌منظور برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه و بیمه کوثر برای برگزاری مجمع عمومی عادی به‌طور فوق‌العاده متوقف شدند (مجمع این دو شرکت روز دوشنبه هفته جاری مورخ ۱۱ اردیبهشت ماه برگزار می‌شود). در جریان معاملات روز شنبه نماد «ذوب» (فعال در بازار اول) بالاترین حجم معاملات را در بین تمامی بازارهای فرابورس در اختیار داشت. دیروز در نماد ذوب‌آهن اصفهان بیش از ۸۶ میلیون سهم به ارزش حدود ۷ میلیارد تومان دادوستد شد. «ذوب» دیروز افت ۳۶/ ۱ درصدی را در کارنامه خود ثبت کرد و سومین نماد با بالاترین تاثیر منفی در محاسبه آیفکس بود.

نماد «اپرداز» نیز دیروز بیشترین ارزش معاملات بازار اول و دوم را به خود اختصاص داد. «اپرداز» همچنین رتبه سوم جدول نمادهای با بیشترین ارزش معاملات فرابورس را در اختیار داشت. قیمت نماد معاملاتی شرکت آتیه داده‌پرداز دیروز رشد ۴۴/ ۲ درصدی را تجربه کرد و به سطح ۲۱۳۴ تومان رسید. دو نماد «افرا» و «کوثر» نیز بیشترین رشد قیمتی و دو نماد «خدیزل» و «مفاخر» بیشترین کاهش قیمت در بین نمادهای فعال در بازار اول و دوم را به خود اختصاص دادند.

بازار پایه

دیروز در معاملات بازار پایه حدود ۶۲۵ میلیون سهم به ارزش افزون بر ۷۸ میلیارد تومان معامله شد. نماد کارخانجات مخابرات ایران در حالی بالاترین حجم معاملات را در این بازار به خود اختصاص داد که نماد شرکت کیسون بیشترین ارزش دادوستدها را از آن خود کرد. در بازار پایه دیروز «وجامی» و «شوش» با رشد ۱۰ درصدی بیشترین رشد قیمت را به خود اختصاص دادند. «ثنام» و «گپارس» نیز در قعر جدول بازدهی نمادهای فعال در بازار پایه قرار گرفتند.

کاهش سود اسناد خزانه اسلامی

در بازار اوراق با درآمد ثابت فرابورس نیز حدود یک میلیون و ۳۷۰ هزار ورقه به ارزش بیش از ۱۳۳ میلیارد تومان در ۶۴۴ نوبت معاملاتی مورد دادوستد قرار گرفت. «صامیا۲» با دادوستد ۵۰۰ هزار سهمی به ارزش ۵۰ میلیارد تومانی خود بالاترین حجم و ارزش این بازار را به خود اختصاص داد. دیروز همچنین شاهد معامله ۶۲۶ هزار و ۴۲۹ ورقه اسناد خزانه اسلامی در ۳۷۸ نوبت معاملاتی به ارزش بیش از ۵۷ میلیارد تومان بودیم تا این اوراق در محدوده قیمتی ۹۰ تا ۹۵ هزار تومان مورد معامله قرار گیرند. تمامی سررسیدهای فعال در بازار اسناد خزانه اسلامی دیروز با رشد قیمت مواجه شدند. «اخزا ۸» و «اخزا ۷» بیشترین رشدهای قیمتی بازار دیروز اسناد خزانه اسلامی را به خود اختصاص داد. بررسی‌های «دنیای اقتصاد» نشان از کاهش نرخ سود اوراق اسناد خزانه اسلامی دارد. بر این اساس روز چهارشنبه متوسط نرخ سود موثر اسناد خزانه اسلامی با افزایش۲/ ۰ واحد درصدی، به۴۸/ ۲۳ درصد رسید. این در حالی است که متوسط این نرخ نسبت به متوسط ماه گذشته افزایش ۵/ ۰ واحد درصدی را تجربه کرده است.