سحر نمایشی: بازار فلزات پایه در انتظار یک شوک قیمتی است و با توجه به رکودی که از سومین ماه سال جاری به‌دلیل نوسانات ناشی از نرخ ارز و اخبار سیاسی و اقتصادی مختلف بازار فلزات پایه را در بر گرفته بود، روز گذشته بر‌خلاف انتظار معامله‌گران، اندکی رونق راتجربه کرد، این در شرایطی است که کارشناسان با توجه به رکود عمیق بازار پیش‌بینی کرده بودند که تا اواخر شهریورماه بازار این محصولات رونق معاملاتی را شاهد نخواهد بود؛ البته ناگفته نماند که برخی از فعالان معتقدند روند مثبت معاملات آن هم در آخرین روز از هفته معاملاتی دوام نخواهد داشت و عمده‌ترین دلیل رونق بازار وجود شایعاتی مبنی بر روند صعودی نرخ ارز بوده است.

به گفته کارشناسان حوزه فلزات پایه با نگاهی به وضعیت بازار فلزات پایه به‌خصوص در ۳ ماه گذشته و مقایسه آن با ماه‌های ابتدایی سال جاری می‌بینیم که وضعیت بازار ۲روند متفاوت را پشت سر گذاشته است:

در وضعیت اول بازار فلزات پایه از رونق معاملات در ۲ ماه ابتدایی سال جاری وارد فاز رکودی شده، اما درعین‌حال تالار فلزات غیرآهنی در بورس کالا وضعیت مناسب‌تری نسبت به بازار آزاد دارد که دلیل اصلی این اتفاق ۲ عامل است که یکی اختلاف قیمت بورس کالا و بازار است که مشوق اصلی خرید متقاضیان بوده و همین عامل باعث شده تقاضا در بورس کالا از تقاضا در بازار آزاد بیشتر باشد.

عامل دوم آن است که همواره سطح عرضه‌ها در بورس کالا ثابت و نسبتا پایین بوده، به‌ویژه برای فلزاتی همچون مس و آلومینیوم که البته از طرفی نیز با توجه به بحث اختلاف قیمت که به آن اشاره شد، تقاضاها بی‌پاسخ باقی می‌ماند که همین عامل در افزایش قیمت فلزات پایه در بورس کالا و به‌تبع آن در بازار آزاد تاثیر گذاشته است.

اما در وضعیت دوم، شاهد ادامه روند رکود بازار فلزات پایه با یک اختلاف هستیم و آن تفاوت، کاهش سطح تقاضا حتی در بورس کالا است، به‌طوری که در هفته‌های اخیر شاهد رقابتی بین معامله‌گران نبوده‌ایم که این وضعیت می‌تواند به تثبیت یا حتی کاهش قیمت‌ها در بورس کالا منتهی شود.

از سوی دیگر به گفته یکی از کارشناسان حوزه فلزات قیمت داخلی انواع فلزات مانند شمش خالص آلومینیوم ۵ تا ۷ درصد و انواع مس (کاتد و مفتول) ۵/۴تا ۵ درصد در یک سال اخیر با افت شدید قیمت و همچنین کاهش تقاضا روبه‌رو بوده است.

این کارشناس در ادامه افزود: با ادامه تحریم‌ها در بخش آلومینیوم قیمت داخلی تفاوت چندانی با قیمت‌های جهانی نداشته است.

افت محصولات فلزی به‌دلایلی چون فصل رکود ساخت‌وساز در زمینه مسکن، عدم تخصیص بودجه به پروژه‌ای عمرانی در سال ۹۳، کاهش قیمت دلار از عوامل داخلی و ریزش قیمت جهانی از عوامل بیرونی محسوب می‌شوند.

وی تصریح کرد: کاهش رشد اقتصاد جهانی کشورهایی همچون چین، هند و برزیل در این زمینه بی‌تاثیر نبوده است؛ البته پیش‌بینی می‌شود در سال پیش‌رو مس در سطح جهانی رشد خوبی داشته باشد.

از طرفی این فعال آگاه معتقد است در کنار این موضوع وضعیت بازارهای جهانی نیز قابل بررسی است ولی روند کلی نشان می‌دهد که سطح قیمت‌ها نسبت به سال گذشته افت کرده و شرایط اقتصادی کشورهای نوظهور اقتصادی همچون چین که عمده‌ترین مصرف‌کننده مس هست براین شرایط بی‌تاثیر نبوده است.

دورنمای بهبود فلزات رنگی