ضرورت انتقال « فرهنگ دفاع مقدس» به نسل جوان
حمیدرضا موحدی زاده* 34 سال پیش در چنین ایامی، جنگی نابرابر از سوی ارتش و حزب حاکم بعث عراق بر کشور عزیزمان ایران تحمیل شد. در طول هشت سال دفاع از ایران و انقلاب نوپای اسلامی ، به گواهی تاریخ، مردان و زنان دلیر این مرز و بوم شجاعانه از بزرگترین دستاورد انقلاب 1357 یعنی استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی با جان و مال خویش دفاع کردند. پنجم مهرماه مصادف با شکسته شدن حصر آبادان با دلاوری لشگر 77 پیروز خراسان نیز می‌باشد. این پیروزی درخشان نقطه عطفی در جنگ تحمیلی بود و موجب بازگشت روحیه و اعتماد به نفس در بین رزمندگان گردید. در این فرصت برای ارزیابی «فرهنگ دفاع مقدس» و انتقال آن به نسل جوان که دوران جنگ را تنها از دریچه سخنرانی‌ها، نوشته‌ها و ... شنیده اند،می‌توان به یک منشور چهار وجهی از آن دوران خاطره انگیز و درس آموز دست یافت. وجه اول؛ دفاع دلیرانه جوانان از ایران و اسلام، به عنوان قطعه باشکوه و ماندگاری در تاریخ این سرزمین دلاورخیز ثبت شد.
جنگ ایران و عراق مهم‌ترین و تاثیرگذارترین جنگ دهه‌های پایانی قرن بیستم به شمار می‌رود. علی‌رغم حمایت‌های برخی کشورهای غربی و اروپایی از رژیم بعث عراق، مردم ایران به ویژه نسل جوان تحت رهبری حضرت امام خمینی(ره)، سیاست‌ها و برنامه‌های دفاعی دولت دفاع مقدس و لطف الهی، در برابر این تجاوز وحشیانه مقاومت کردند و برای اولین بار در تاریخ پر فراز و نشیب ایران، اجازه تجزیه و جداشدن ذره‌ای از خاک و سرزمین ایران را به دشمنان متجاوز و اشغال‌گر ندادند. نسل دوم و سوم انقلاب اسلامی می‌تواند از این انباشت تجربه تاریخی به نفع بالندگی و کارآیی خویش بهره‌مند گردیده و اجازه تعرض به حقوق و امنیت خود را به هیچ قدرتی ندهد. و این مهم از طریق افزایش آگاهی و انسجام‌بخشی در بین آحاد جامعه امکان‌پذیر است.
وجه دوم؛ فداکاری شهیدان و آزادگان برای استقرار عدالت، آزادی، انسانیت، قانون، فرهنگ و اخلاق بود.
فرهنگ دفاع کم‌نظیر مردم و جوانان در تاریخ ایران را می‌توان در سه شعار راهبردی زیر خلاصه و تجزیه و تحلیل نمود:
ایثار و مقاومت دیروز
عزت و امنیت امروز
آزادی و سربلندی فردا
پرواضح است شهیدانی که جان شیرین خویش را پای دفاع از کشور و جمهوری اسلامی ایران گذاشتند اگر امروز زنده بودند به کمتر از عزت، استقلال، آزادی و پیشرفت ایران اسلامی راضی نبودند. آن‌ها باور داشتند که دین حنیف اسلام تنها در احکام خلاصه نمی‌شود و اخلاق، احسان و انصاف نیز دارد و عظمت رزمندگان را نباید در مقابله با برخی مسائل اجتماعی نظیر نوع پوشش زنان و ... هزینه نمود. آن‌ها نیک می‌دانستند که امر به معروف و نهی از منکر در فرهنگ عاشورا یعنی برپایی عدل و داد در بین مردمان و مبارزه با ظلم مستبدان تاریخ و تنزل آن به مسائل خرد اجتماعی، جفا در حق دین و ایثارگران است. اگر دیروز و در هنگامه نبرد حق‌طلبان با متجاوزان به آب، خاک، ناموس و شرف ملت نیازمند به ایثار، فداکاری و مقاومت بودیم، امروز نیز برای زنده نگه داشتن فرهنگ دفاع مقدس و انتقال آن به نسل جوان نیازمند تأمین رفاه، اشتغال، ازدواج، مسکن و امنیت اجتماعی آنان هستیم.
وجه سوم؛ حفظ توأمان استقلال و عزت کشور و حقوق و امنیت مردم
این دوران و ایام فصل مشترک همه نیروهای دل‌سوز به تمامیت ارضی کشور عزیزمان ایران را تشکیل می‌دهد و نمونه‌هایی را پرورش داده که هنوز هرگاه از آنان نام برده می‌شود مخاطبان، آنان را مظهر آرامش، امنیت و آزادی‌های مشروع، قانونی و انسانی مردم می دانند و تنها متجاوزان به حقوق و سرزمین مردم ایران بودند که از قدرت ایمان و مقاومت آنان می‌هراسیدند. ۳۴ سال پیش از این امام و اکثریت قاطع مردم ایران در یک صف واحد و منسجم قرار گرفتند و فرهنگ دفاع مقدس شکل گرفت. جنگ تحمیلی تابلویی بود که این چهره شفاف و قابل دفاع از ملت ما را به نمایش می‌گذاشت. میدان‌های نبرد جلوه‌گاهی برای ظهور یکپارچگی اقشار و سلیقه‌های گوناگون مردم ما بود و سرانجام نیز با همان روحیه برادری، یگانگی و اتحاد، دشمن متجاوز را از سرزمین پاک ایران بیرون و برای همیشه تاریخ، آنان را سر جای خویش نشاندند.
وجه چهارم؛ عدالت اقتضا می‌کند که نام‌داران و بی‌نام و نشان‌های دفاع مقدس در پیچ و خم زندگی به فراموشی سپرده نشوند.
آن‌هایی که دوران رهبری امام(ره) و دفاع مقدس را به یاد دارند و آن را تجربه نموده‌اند، نیک می‌دانند که خواست امام این بود که مدافعان دین و میهن به همه مردم ایران تعلق داشته باشند و از آن تفکر آینده‌نگرانه و هوشیارانه مواظبت می‌نمود که خواسته یا ناخواسته در مقابل خواسته‌های مردم قرار نگیرد، بلکه همیشه در کنار مردم و پشت ‌سر آنان باشد. تجربه نشان داده است امتحان پس داده‌ها در هنگامه خطر و یا طمع بیگانگان و متجاوزان به امنیت و حقوق مردم بهترین یاران نظام و دولت جمهوری اسلامی ایران هستند که درس صداقت، وفاداری و فداکاری را در میدان‌های سخت و فراموش ناشدنی جبهه‌های نبرد فراگرفته‌اند.
در پایان جای امیدواری است که همه نیروها و جریان‌های اصیل و ریشه‌دار با سعه‌صدر برای حفظ و انتقال فرهنگ دفاع مقدس در کنار هم قرار گرفته و از طریق مردم‌داری و جلب رضایت آنان و به ویژه نسل جوان و فرصت ایجاد شده و برآمده از انتخابات سال 1392 همدلی و هم‌افزایی نموده و برای موفقیت «دولت اعتدال، تدبیر و امید» که در صدد اصلاح روندها در عرصه‌های ملی و بین‌المللی برآمده است، آینده مردم، کشور و نظام را تضمین نمایند. این مهم از طریق وفاق ملی در عین تکثر و رفع تنگناها و محدودیت‌ها از پیش‌کسوتان و دلسوزان انقلاب اسلامی امکان‌پذیر است. انشاالله
* رئیس ستاد لشگر مهندسی، رزمی ۴۳ امام علی(ع) در دوران دفاع مقدس