گروه بازار پول: روز دوشنبه قیمت دلار برای سومین روز متوالی کاهش یافت. شاخص بازار ارز با ۱۰ تومان افت نسبت به روز یکشنبه به قیمت ۳۲۳۰ تومان پایین آمد. همچنین روز گذشته خبری از سوی برخی از خبرگزاری‌ها منتشر شد که با استناد به نامه‌ای که از سوی بانک مرکزی به بانک‌ها ارسال شده، از کاهش مهلت صرافی‌ها برای تطبیق با دستورالعمل جدید خبر می‌دهد. روند کاهشی دلار در هفته جاری که از روز شنبه آغاز شده و تا دوشنبه ادامه داشته، در حالی است که در اواخر هفته گذشته، رئیس‌کل بانک مرکزی با اشاره به اخبار پیش رو از احتمال کاهش قیمت دلار در بازار آزاد سخن گفته بود.

کاهش مهلت صرافی‌ها

در حالی که در دستورالعمل مصوب شورای پول و اعتبار در تاریخ ۲۸ مرداد سال جاری، مهلت ۶ ماهه‌ای (حدودا تا پایان بهمن‌ماه) برای انطباق صرافی‌های دارای مجوز با مقررات جدید تعیین شده بود، بانک مرکزی در روز ۵ مهرماه در نامه‌ای به «صرافانی که دوره اعتبار مجوزشان به اتمام رسیده»، خواهان تطبیق اساسنامه آنها با دستورالعمل جدید طی مهلتی دوماهه شد. ماده ۴۵ دستورالعمل اجرایی تاسیس، فعالیت و نظارت بر صرافی‌ها (مصوب ۲۸ مرداد سال ۱۳۹) مقرر کرده بود که «صرافی‌های موجود دارای مجوز از بانک مرکزی موظفند حداکثر ظرف مدت ۶ ماه از تاریخ تصویب وضعیت، خود را با مفاد این دستورالعمل تطبیق دهند». در این دستورالعمل اشاره‌ای به صرافی‌های با مجوز «دارای اعتبار» نشده بود؛ بنابراین صرافی‌هایی که تاریخ اعتبار مجوز قبلی آنها گذشته در نهایت باز هم مشمول صرافان ذکر شده در ماده ۴۵ می‌شوند. یکی از موارد مورد بحث در دستورالعمل فعالیت صرافی‌ها، میزان سرمایه موردنیاز برای فعالیت صرافی‌ها است. پیش از این، مقدار معمول مورد‌نیاز سرمایه پایه برای اخذ مجوز صرافی، مبلغی بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان بود، اما در مصوبه مورد بحث شورای پول و اعتبار، سرمایه مورد نیاز صرافی‌ها برای فعالیت در هفت شهر بزرگ، معادل ۴ میلیارد تومان و برای شهرهای دیگر دو میلیارد تومان تعیین شد.

عقبگرد دلار به نرخ ۵ مهر

روز گذشته دلار معاملات خود را با قیمت ۳۲۴۰ تومان آغاز کرد که در مقایسه با روز پیشین تغییری نداشت. در ادامه بهای این ارز ابتدا با ۵تومان افت به ۳۲۳۵ تومان و در ساعات میانی بازار با ۵ تومان کاهش دیگر به ۳۲۳۰ تومان رسید. پس از این شاخص بازار ارز تا ساعات انتهایی بازار چند نوسان افزایشی و کاهشی یک یا دو تومانی را تجربه کرد، ولی نهایتا روی نرخ ۳۲۳۰ تومان باقی ماند. این در حالی است که آخرین باری که قیمت دلار به زیر ۳۲۴۰ تومان آمده بود به تاریخ ۵ مهر بازمی‌گشت. قیمت دلار که در تاریخ ۵ مهر ۳۲۲۵ تومان بود در روز ۶ مهر با ۴۰ تومان افزایش قیمت به ۳۲۶۵ تومان بالا رفت و پس از این تاریخ بهای این ارز تا روز گذشته در محدوده نوسانی ۳۲۴۰ تا ۳۲۶۰ تومان قرار داشت. نکته دیگر بازار دیروز اختلاف نرخ فروش برخی فعالان رسمی بود. در حالی‌که برخی از صرافان در برابر کاهش قیمت به زیر ۳۲۴۰ تومان مقاومت کردند و نرخ فروش خود را روی ۳۲۴۰ تومان نگه داشتند، که بالاتر از نرخ بازار بود تعدادی دیگر قیمت ثبت شده روی تابلوی خود را ۳۲۲۵ تومانی درج کردند که اختلافی ۵تومانی با نرخ غالب بازار (۳۲۳۰ تومان) داشت.

گروهی از فعالان کاهش قیمتی دلار در ۳روز ابتدایی هفته را ناشی از اخبار و اظهارنظرهای مثبت پیرامون دور آخر مذاکرات می‌دانند. به باور این گروه روز دوشنبه نیز شاخص بازار در واکنش به اظهارنظرهای عباس عراقچی مبنی‌بر «ممکن بودن توافق جامع تا ۳ آذرماه» کاهش یافت. عباس عراقچی عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای گفت: «اگر طرف مقابل حسن‌نیت داشته و مقداری هم به ایده‌های جمهوری اسلامی ایران توجه بیشتری نشان دهد، می‌توانیم در موعد مقرر و تا قبل از ۳ آذر به نتیجه برسیم و این کار شدنی است».

پیش‌بینی کاهشی رئیس اتحادیه طلا و جواهر

در سومین روز هفته هر سکه بهار آزادی طرح جدید به بهای ۹۳۹ هزار تومان معامله شد که افزایشی هزار تومانی نسبت به روز یکشنبه داشت. با وجود افزایش جزئی قیمت سکه در روز دوشنبه، رئیس اتحادیه کشوری طلا و جواهر در مورد پیش‌بینی وضعیت بازار طلا و سکه در داخل کشور گفت: «در دو ماه آینده میزان معاملات و تقاضا برای خرید طلا و سکه در بازار داخلی به شدت کاهش می‌یابد که به دلیل در پیش بودن ماه‌های محرم و صفر است.»