تقویت بخش رسمی اقتصاد
گروه صنعت و معدن: بازگشت سلامت به اقتصاد کشور با رفع تحریم‌های بین‌المللی را می‌توان از جمله امیدهای اقتصادی در دوران پسا تحریم دانست. امیدی که با حضور برخی از دیپلمات‌های کشور در نشستی تحت‌عنوان «پسا تحریم» که با هدف بررسی لایه‌های مختلف توافق ایران با 1+5 و رفع برخی ابهامات در زمینه تجارت خارجی در اتاق بازرگانی ایران برگزار شد، مورد تاکید قرار گرفت.

رئیس اتاق بازرگانی ایران در این نشست که با حضور معاون وزیر امور خارجه و برخی از اعضای تیم مذاکره‌کننده و جمعی از فعالان اقتصادی در اتاق ایران برگزار شد با اشاره به توافقات صورت گرفته در زمینه هسته‌ای اظهار امیدواری کرد مسوولان ادامه راه را نیز با همین قاطعیت و تلاش دنبال کنند تا شرایط محیط کسب‌و‌کار بهبود یابد و فعالان اقتصادی بتوانند حضور پررنگی در فضای بین‌المللی داشته باشند. به گزارش روابط عمومی اتاق ایران، محسن جلال‌پور، رئیس اتاق بازرگانی ایران در نشست «پسا‌تحریم» که با هدف بررسی لایه‌های مختلف توافق اخیر ایران و 1+5 و رفع برخی ابهامات در زمینه تجارت خارجی برگزار شد، اعلام کرد: امروز شرایط برای فعالیت اقتصادی فراهم شده و شاهد به وجود آمدن فضای تعاملی بین ایران و سایر کشورها هستیم. به این ترتیب آنچه امروز برای بخش خصوصی از اهمیت بالایی برخوردار است، ایجاد زمینه‌های لازم برای فعالیت اقتصادی، رفع مشکلات ناشی از دیوان‌سالاری و تحریم‌های داخلی است. وی ادامه داد: بخش خصوصی در پی آن است که با بهبود وضعیت و ایجاد شرایط مساعد بتواند حداکثر بهره را از فضای به وجود آمده ببرد. برای این منظور باید ابزار لازم در بدنه دولت و حاکمیت ایجاد شود. جلال پور با تاکید بر اینکه زمان برای جبران گذشته و قرار گرفتن در مسیر توسعه اقتصادی کوتاه است، تصریح کرد: اگر در ماه‌های ابتدایی پس از توافقات هسته‌ای، کار خود را شروع کنیم و برای رشد و توسعه اقتصادی کشور برنامه ارائه دهیم، می‌توانیم مدعی شویم که کار جدی انجام داده‌ایم وگرنه فرصت‌های به‌وجودآمده خیلی زود از دست می‌روند.


رسمیت ایران هسته‌ای

در ادامه مجید تخت روانچی، عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای و معاون وزیر امور خارجه نیز برگزاری این جلسه را فرصتی برای آشنایی دولت با نظرات اعضای پارلمان بخش خصوصی دانست و تشریح کرد: فعالان اقتصادی در دوران اعمال تحریم‌های غیرقانونی و غیرحقوقی آسیب‌های جدی را متحمل شدند و حال امیدواریم با رفع این تحریم‌ها شرایط برای کار اقتصادی سالم فراهم شود. وی یادآورشد: اگر می‌گوییم تحریم‌ها، اقتصاد را تحت‌تاثیر قرار داده است به معنای وابستگی صرف اقتصاد کشور به تجارت خارجی نیست، اما هیچ‌کس نمی‌تواند اهمیت آن را در اقتصاد انکار کند.این عضو ارشد تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای در بخش دیگری از سخنان خود به تشریح روند آغاز تحریم‌ها پرداخت و گفت: بحرانی که در آن بودیم با آغاز بحث هسته‌ای در کشور در اوایل دهه گذشته شروع شد. به تدریج کشورهای مختلف سعی کردند از این موضوع یک بحران بسازند؛ درحالی‌که این موضوع را می‌توانست به راحتی حل کرد برخی از کشورها آن را به یک گره کور و پیچیده تبدیل کردند که خوشبختانه با تلاش مسوولان توانستیم آن را بگشاییم.


تخت روانچی ادامه داد: بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری، حل و فصل برنامه هسته‌ای به‌عنوان یکی از اولویت‌های دولت جدید مطرح شد. از ابتدای مذاکرات هسته‌ای چارچوبی تعیین شد تا بتوان براساس آن جلو برویم؛ برای مثال تصمیم گرفتیم به هیچ عنوان برنامه جاری کشور در بحث هسته‌ای متوقف نشود یا هیچ یک از سایت‌های فعال تعطیل نشوند که خوشبختانه توانستیم براساس همین چارچوب‌ها با کشورهای عضو 1+5 به توافق برسیم. وی با اشاره به زمان آغاز مذاکرات دولت یازدهم با کشورهای 1+5 عنوان کرد: در آن زمان، جو بسیار ناخوشایندی در بین کشورها نسبت به ایران وجود داشت و دولت یازدهم مجبور بود در چنین شرایطی زمینه را برای رسیدن به توافقی خوب ایجاد کند. خوشبختانه امروز به جایی رسیدیم که کشورها فعالیت‌های هسته‌ای ایران را به رسمیت می‌شناسند؛ در این رابطه مواضع ایران هیچ تغییری نکرد، اما شورای امنیت را مجبور به تغییر رویکرد خود ساخت که این دستاوردی مهم به‌شمار می‌آید.


معاون وزیر امور خارجه کشورمان در رابطه با بندهای مورد توافق توضیح داد: براساس تفاهمات صورت گرفته بعد از گذشت ۸ سال ایران می‌تواند پس از ساخت سانتریفیوژ اقدام به تجاری‌سازی آن کند، همان‌طور که همگی می‌دانیم صنعت هسته‌ای در مدت زمان کوتاه به نتیجه نمی‌رسد بلکه نیازمند مدت زمان طولانی و انجام اقدامات زیرساختی متعددی است. براساس اظهارات تخت‌روانچی آخرین قطعنامه مصوب در واقع نقشه راهی است که بعد از ۱۰ سال پرونده آن در شورای امنیت بسته می‌شود. در این قطعنامه کلیه قطعنامه‌های فصل هفتمی لازم‌الاجرا، باطل می‌شود که این برای نخستین بار در دنیا اتفاق می‌افتد. وی تاکید کرد: از زمانی که توافق‌نامه اجرایی شود تحریم‌های تجاری، اقتصادی، مالی و بانکی لغو می‌شود. همچنین آمریکا متعهد شده در زمینه فروش و اجاره هواپیما با ایران همکاری کند و امکان فروش پسته و فرش ایران در این کشور فراهم شود. معاون وزیر امور خارجه همچنین اعلام کرد: براساس توافقات صورت گرفته و مقررات موجود تا اجرایی شدن تفاهم‌نامه نهایی ۴ تا ۶ ماه زمان لازم است.


توافقی بی‌نظیر پس از دو قرن

سیروس ناصری، عضو سابق تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای نیز با تاکید بر این نکته که توافق حاصل شده از نظر ماهیت و شکل در 2 قرن گذشته ایران و در تاریخ مدرن جهان بی‌نظیر است، اظهار کرد: دولت یازدهم در قدم اول به‌دنبال آن بود که سطح مذاکرات را بالا ببرد و در عین حال چارچوب‌های تعریف شده حفظ شود و در نهایت شاهد حذف تحریم‌ها باشیم. وی ادامه داد: تحریم‌های هسته‌ای در ادامه بهانه‌ای شد که برخی کشورها ایران را در سایر بخش‌ها نیز تحریم کنند که در حال حاضر با به نتیجه رسیدن مذاکرات برای حذف تحریم‌های هسته‌ای این نگرانی‌ها وجود داشت که همچنان تحریم‌های مربوط به سایر بخش‌ها باقی بمانند یا در بخش‌های خرد و کوچک، توافقات صورت گرفته اعمال نشود برای همین سعی شد که در حین مذاکرات تمهیدات لازم برای جلوگیری از بروز این مشکلات دیده شود. ناصری افزود: این توافق نشان می‌دهد که همه دنیا می‌توانند با ایران از طریق دیپلماسی و گفت‌وگو به نتایج ماندگار و مطلوب دست پیدا کنند. براساس اظهارات وی برای بهتر شدن شرایط اقتصادی بعد از رفع تحریم‌ها همه چیز به اراده و تلاش مسوولان کشور بستگی دارد.


حفظ صنعت هسته‌ای ایران با توافق

رحیمیان از اعضای تیم مذاکره‌کننده در ادامه به موضوعات فنی مربوط به توافق‌نامه اشاره و بیان کرد: در مورد موضوعات فنی تعابیر، سوءتفاهم و تفاسیر مختلفی وجود دارد که با نهایی شدن توافق‌نامه همه آنها برطرف خواهد شد. وی با بیان این نکته بخش خصوصی در دوران تحریم هزینه‌های بالایی را پرداخت کرد، گفت: طولانی شدن مذاکرات برای ۲ سال به این دلیل بود که بتوانیم به دستاوردهای خوبی در مذاکرات برسیم که خوشبختانه در عمل صنعت هسته‌ای کشور را حفظ کردیم که این اهمیت بسیار بالایی دارد.

پس از لغو تحریم‌ها مسوولان و بخش خصوصی موظف به توسعه اقتصاد ایران هستند.


مشکور، از دیگر اعضای شرکت‌کنندگان در این نشست در ادامه به جزئیات مطرح شده در متن توافق‌نامه اشاره کرد و گفت: حوزه بانکی، پیام رسان بانکی (سوئیفت)، خدمات مالی از جمله انتشار اوراق قرضه و اعتبارات صادراتی، تحریم‌های نفتی، پتروشیمی، تجارت طلا و جواهر، کشتیرانی و کشتی‌سازی، خدمات جانبی، افتتاح شعبات بانک‌های خارجی و بسیاری از موارد دیگر، بحث‌هایی بودند که در این توافق‌نامه مورد بحث و بررسی قرار گرفتند.


طبق گفته‌های وی توافق صورت گرفته از چند جهت دارای اهمیت است. اول اینکه تاکیدی بر این نکته است که از این پس کشورهای مختلف می‌توانند با ایران همکاری داشته باشند؛ چراکه موفق به تهیه متنی ماندگار و منطقی شدیم و دوم اینکه شاهد ایجاد بازاری برای رقابت برابر ایران با سایر کشورها خواهیم بود.


این مقام مسوول یادآور شد: توافق صورت گرفته تنها مشکلات قانونی را برطرف کرده است و بقیه کار بر عهده مسوولان کشور و بخش خصوصی است تا کشور را در مسیر توسعه قرار دهند.