اوباما در دو موضوع دستش زیر سنگ آسیاب کنگره است. ابتدا توافق وی با ایران سپس رفع تحریم‌های کوبا پس از برقراری ارتباط دو کشور. در این راستا، در پی شروع گفت‌وگوهای رسمی میان آمریکا و کوبا برای احیای روابط دیپلماتیک،‌ رائول کاسترو، رئیس‌جمهوری کوبا آمریکا را ترغیب کرده است به تحریم‌های تجاری علیه کشورش پایان دهد. او گفت: پنج دهه تحریم «باعث خسارات عظیم انسانی و اقتصادی شده است.»اما اختیار برداشتن این تحریم‌ها در دست کنگره است و به گفته رسانه‌های آمریکایی، بسیاری از جمهوری‌خواهان هنوز به شدت مخالف این کار هستند.به گزارش بی‌بی‌سی، باراک اوباما رئیس‌جمهوری آمریکا و کاسترو چند صباحی است که تدابیری را برای بهبود روابط اتخاذ کرده‌اند؛ اینها شامل آزادی الن گراس مقاطعه کار آمریکایی در کوبا و سه کوبایی زندانی در آمریکاست.روابط میان آمریکا و کوبا از اوایل دهه ۱۹۶۰ از سوی آمریکا قطع شد و پس از آنکه انقلاب کوبا منجر به تشکیل حکومتی کمونیستی شد، واشنگتن تحریم‌هایی تجاری علیه‌هاوانا وضع کرد. داستان اما از زمانی عوض شد که اوباما چندی پیش در اقدامی بی‌سابقه گفت که سیاست کشورش در برابر کوبا «خشک و تاریخ گذشته» است و آشکارا ناکام بوده.او گفت که کوبا هم باید حقوق بشر را رعایت کند و هم نیازمند اصلاحات اقتصادی بیشتر است. اما او گفت که وقت رویکردی تازه فرا رسیده است؛ موضوعی که در نهایت در ماه ژوئیه به بازگشایی سفارت در خاک دو کشور ختم شد.
کلید گفت‌وگوها از کجا زده شد؟
خبر بازگشایی سفارت بسیاری را به این صرافت انداخت تا به بررسی ریشه‌های گفت‌وگوهای مخفیانه بین دو کشور بپردازند. گفته می‌شود در پی بیش از یک سال گفت‌وگوهای مخفی در کانادا و در واتیکان از جمله با حضور مستقیم پاپ فرانسیس این دو کشور به این نقطه رسیده‌اند.با این وجود کاسترو در نطق تلویزیونی‌اش می‌گوید که کوبا مایل به بحث درباره اختلافات باقیمانده با آمریکا در مورد حاکمیت ملی، دموکراسی و سیاست‌های داخلی است.او گفت:‌ «ما باید هنر زندگی در کنار هم را به صورتی متمدنانه به‌رغم اختلافاتمان بیاموزیم.»گفته می‌شود همزمان با سخنان او زنگ کلیساها به صدا در آمد و تدریس در مدارس متوقف شد تا خبر پخش شود. زنگی که خبر از کلاسی تازه داشته و برخی از آن با عنوان مدرسه جدید‌هاوانا یاد می‌کنند. همچنین گفته می‌شود پیش از بازگشایی سفارتخانه‌های دو کشور، اوباما و کاسترو برای تقریبا یک ساعت تلفنی صحبت کرده اند که اولین مکالمه روسای‌جمهور دو کشور از زمان انقلاب ۱۹۵۹ بود.آلن گراس آمریکایی از سال ۲۰۰۹ در کوبا زندانی بود. او به جاسوسی برای سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا در حین مقاطعه‌کاری برای آژانس ایالات متحده برای توسعه بین‌المللی (یو.اس.اِید) متهم و در دادگاهی در کوبا محاکمه شده بود.بازداشت او مانعی جدی در قبال تلاش‌ها برای بهبود روابط دو کشور به شمار می‌رفت، اما با آزادی او مهم‌ترین مانع رفع می‌شود.کوبا و آمریکا گفته‌اند که او به دلایل انسان‌دوستانه آزاد شده است.کوبا همچنین یک افسر اطلاعاتی آمریکا راکه برای تقریبا ۲۰ سال در کوبا زندانی بود آزاد کرده است. از این شخص نام برده نشده است. در مقابل واشنگتن سه زندانی مشهور کوبایی که به اتهام جاسوسی حبس‌های طولانی را می‌گذراندند آزاد کرد.آنها بخشی از گروه موسوم به «پنج کوبایی» بودند که آمریکا می‌گفت سعی داشت برای جاسوسی به پایگاه‌های نظامی آمریکا و جامعه تبعیدی‌های کوبا در فلوریدا نفوذ کند.دو نفر آنها اخیرا پس از پایان دوره حبس آزاد شده و به کوبا بازگشته بودند.
خوشحالی کوبایی‌ها در آمریکا
اعلام از سرگیری روابط دیپلماتیک کوبا و آمریکا با واکنش‌های گسترده‌ای همراه بوده است. به گزارش خبرگزاری رویترز گروهی از پناهجویان کوبایی ساکن آمریکا خوشحالی و گروهی ناراحتی خود را از این تصمیم ابراز کرده‌اند. کوباییان ساکن آمریکا جمعیتی نزدیک به 5/ 1 میلیون نفر را تشکیل می‌دهند که ۸۰ درصد آنها ساکن فلوریدا هستند.با وجود اینکه از یکسو نسلی از این شهروندان از هواداران تحریم‌های‌هاوانا و فشار بر دولت آن هستند و به طور معمول از جمهوری‌خواهان حمایت می‌کنند، اما -به گفته رویترز- نسلی دیگر از آنها به استقبال تغییرات رفته و آن را «بختی برای ارتباط بیشتر با سرزمینی که ترک کرده‌اند»، می‌بینند. در خود کوبا نیز، مردم در ساعات پایانی شب در خیابان‌ها جمع شدند.از سویی گروهی از کشورهای آمریکای لاتین از جمله رهبران مکزیک، برزیل و آرژانتین، از عادی شدن روابط دو کشور استقبال کرده‌اند. بان کی‌مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، در واکنش به اعلام آغاز عادی‌سازی روابط، آن را «بسیار مثبت» توصیف کرده است.او پیشتر، در یک کنفرانس مطبوعاتی در نیویورک، گفته بود: «من از صمیم قلب از این اتفاقات استقبال می‌کنم». او گفته است این موضوع «مردم دو کشور را که مدتی طولانی از هم دور بودند، به هم نزدیک می‌کند.»
واکنش آمریکاییان به عادی‌سازی رابطه
گروهی از سیاستمداران جمهوری‌خواه با آن مخالفت کرده‌اند؛ از جمله مارکو روبیو، سناتور جمهوری‌خواه ایالت فلوریدا گفته است که این کار، باعث «خفه‌شدن صدای مخالفان» می‌شود. روزنامه وال‌استریت‌جورنال از قول جان بوهنر، نماینده جمهوری‌خواه و رئیس مجلس نمایندگان کنگره، نقل کرده است که روابط با حکومت کاسترو «تا زمانی که مردم کوبا از آزادی لذت نبرده اند» نباید بازبینی و عادی شود. از سوی دیگر اما گروهی دیگر از دولتمردان و سیاستمداران آمریکایی از عادی سازی روابط استقبال کرده‌اند. سناتور دموکرات پاتریک لی‌هی، از سناتورهای ارشد کنگره، در بیانیه‌ای به اوباما و کاسترو در تغییر سیاستی «باقی‌مانده از جنگ سرد، که به اهدافش نرسیده» تبریک گفته است.جان کری، وزیر خارجه ایالات متحده نیز، رخدادهای فعلی را با تغییر موضع آمریکا در قبال ویتنام مقایسه کرده است. به گفته او تغییر سیاست در قبال ویتنام، آسان نبود و تا امروز کامل نشده است، اما باید از جایی شروع می‌شد و تاثیر خود را گذاشته است.در سوم ژانویه ۱۹۶۱، پس از اینکه کوبا صنایع و دارایی‌های متعلق به آمریکا را ملی کرد، ایالات متحده مناسبات دیپلماتیک با کوبا را قطع کرد. یک سال بعد آمریکا به طور یکجانبه مناسبات تجاری با کوبا را به حال تعلیق در آورد که تا امروز به قوت خود باقی است.