چهارمین دوره شبیه‌سازی شورای امنیت درباره موضوع یمن، روز پنج‌شنبه از سوی فصلنامه مطالعات بین‌المللی و با همکاری سازمان ملل در سالن موزه صلح تهران برگزار شد.

در این برنامه استادان و دانشجویان دکترای حقوق و روابط بین‌الملل از سراسر کشور حضور داشتند. آیین کار شورا، نگارش قطعنامه، ارائه بیانیه و انواع روش‌های آموزشی در حقوق و روابط بین‌الملل، منطق بحث و تصمیم‌گیری در شورا و موضوع یمن طی جلسه آمادگی مورد واکاوی قرار گرفت. نشست روز پنج‌شنبه جلسه شبیه‌سازی شورای امنیت و بحث درباره نگارش قطعنامه یا صدور قطعنامه درباره موضوع یمن بود.


در این برنامه، سیدعباس عراقچی، معاون امور حقوقی و بین‌الملل وزارت امور خارجه نیز حضور داشت و سخنرانی کرد. عراقچی در بخشی از سخنانش گفت: «به شخصه فکر می‌کنم یکی از مشکلات جدی ما در سیاست خارجی عدم فهم درست بسیاری از پدیده‌های روابط بین‌الملل است به‌ویژه در مورد مسائل سازمان ملل و به‌خصوص شورای امنیت. دیدگاه‌های مختلف و متضادی نسبت به شورای امنیت در کشور وجود دارد که بعضا باعث می‌شود سیاست‌های ما سیاست‌های درستی نسبت به عملکرد شورای امنیت نباشد.»


معاون وزیر امور خارجه اضافه کرد: «تصور خیلی‌ها از شورای امنیت این است که شورای امنیت یک محکمه عدل است؛ بنابراین انتظار دارند که تصمیمات عادلانه بگیرد که این یک خطای بسیار بزرگ است. شورای امنیت دقیقا یک نهاد سیاسی است و تصمیمات سیاسی می‌گیرد، با توجه به منافع کشورهای دائم عضو. اصولا فلسفه تشکیل شورا همین بوده که کسانی که صلح دنیا را به‌هم می‌ریزند یک‌جا بنشینند و منافع خود را یکی کنند؛ بنابراین نباید انتظار دفاع از منافع دیگران را در شورای امنیت داشته باشیم.»


عراقچی در بخش دیگری از سخنانش گفت: «دیدگاه دیگری وجود دارد که سوء‌تفاهم بزرگی است. بعضی‌ها شورای امنیت را یک ابزار مطلق در دست آمریکا و غربی‌ها می‌بینند. بعضی‌ها از طرف دیگر فکر می‌کنند وجود روسیه و چین می‌تواند خیال ما را راحت کند که هیچ‌چیز بدون نظر آنها تصویب نمی‌شود. بعضی‌ها سابقه کار شورای امنیت را نادیده می‌گیرند، بعضی‌ها قواعد و مقررات کار شورا را نادیده می‌گیرند و فکر می‌کنند هر کاری شدنی است.» عراقچی اضافه کرد: «در جریان مذاکرات اخیر هسته‌ای واقعا ما با عملکرد کاملا متفاوتی از شورای امنیت روبه‌رو بودیم. ما کشوری هستیم که ۶ قطعنامه فصل هفتمی شورای امنیت را اجرا نکردیم و نهایتا مذاکره کردیم و به قطعنامه جدیدی رسیدیم که عمده خواسته‌های ما درآن رعایت شد.» این عضو بلندپایه تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای اضافه کرد: «بنابر این فکر می‌کنم همه ما احتیاج به یک برداشت جدید از شورای امنیت داریم، به‌خصوص در پرتو تحولاتی که بعد از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت رخ داد. این باعث می‌شود ما انتظارات خود را در سایر مسائل از شورای امنیت بتوانیم تنظیم کنیم.» عراقچی ادامه داد: «اهمیت شورای امنیت را نباید دست‌کم گرفت. ورود شورای امنیت به مسائل ریز از ویروس ابولا گرفته تا مسائل بسیار عمده بین‌المللی یک واقعیت است. ناتوانی شورای امنیت در حل و فصل مسائل مهم هم یک واقعیت دیگر است. اینها همه باید در جایگاه خود شناخته شوند و بعد بتوانیم انتظار خود را تنظیم کنیم و بتوانیم با شورای امنیت در جایی که می‌شود، کار کنیم.»


شبیه‌سازی شورای امنیت با نظارت علمی مهدی ذاکریان، استاد حقوق و روابط بین‌الملل برگزار شد. این چهارمین دوره شبیه‌سازی شورای امنیت بود. در برنامه سال گذشته محمد‌جواد ظریف، پیامی اختصاصی در اهمیت برگزاری این برنامه ارسال کرده بود.