حفر تونل 3 کیلومتری در پارک جنگلی چیتگر
تهران یکی از کلانشهرهای بزرگ دنیا است که به واسطه جمعیت زیاد و قرار گرفتن آن به‌عنوان پایتخت در زمینه حمل و نقل دارای معضلات ترافیکی زیادی است. ترافیک شهری در این کلانشهر به‌عنوان بزرگ‌ترین‌ مشکل بارها و بارها از سوی مسوولان شهری مطرح و راهکارهای متعددی برای حل آن در نظر گرفته شده است.


اما در این میان یکی از مهم‌ترین‌ راهکارهای کاهش حجم ترافیک و کوتاه کردن مسیرها در این شهر ساخت تونل‌های شهری در قالب پروژه‌های عظیمی است که با احداث آنها تا حد قابل قبولی از مشکلات ترافیکی را کاسته شده است. در قاره آسیا بعد از چین و ژاپن، ایران سومین کشوری است که اقدام به احداث تونل‌های طویل جاده‌ای کرده و در این زمینه جزو کشورهای پیشرو در این قاره به‌ حساب می‌آید.در حال حاضر تهران دارای 4 تونل شهری است. همچنین تونل شهدای غزه،به‌عنوان پنجمین تونل پایتخت مراحل پایانی خود را می‌گذارند و به گفته رئیس شورای شهر تهران تا دهه فجر آماده بهره‌برداری می‌شود. اولین تونل ساخته شده در تهران تونل رسالت است که 950 متر طول دارد. این تونل از میدان آفریقا شروع و به بزرگراه کردستان ختم می‌شود. با اجرای این پروژه بار ترافیکی بزرگراه شهید همت کاهش یافته است. این تونل شامل دو قسمت است.قسمت اول دارای دو تونل که طول آن تقریبا ۸۲۲ متر و از میدان آفریقا تا دره نظامی گنجوی است و قسمت دوم دارای دو تونل بهم چسبیده که طول آن تقریبا برابر ۱۶۰ متر بوده که از دره نظامی گنجوی تا بعد از خیابان یوسف آباد امتداد می‌یابد. ساخت این تونل در تاریخ اول اردیبهشت 76 آغاز و 24 تیر 85 به پایان رسید. دومین تونل پایتخت توحید است که از دو تونل کنار هم به‌طول ۲۱۳۶ متر تشکیل شده که هرکدام از تونل‌ها شامل ۳ باند رفت و برگشت بوده و به‌عنوان نخستین تونل شمال به جنوب تهران، بزرگراه چمران را به بزرگراه نواب صفوی پیوند می‌دهد. ساخت این تونل در رکوردی بی سابقه طی ۳۰ ماه به پایان رسید ؛ این تونل در تاریخ ۲۹ خرداد ۱۳۸۶ آغاز و 12 بهمن 88 به پایان رسید.تونل نیایش یکی از بزرگ‌ترین تونل‌های شهری موجود در ایران است که در تهران ساخته شده و این تونل بزرگراه نیایش را به‌صورت رفت و برگشت به بزرگراه صدر اتصال می‌دهد. طول این تونل ۱۰۲۵۰ متر است. این تونل با 2 تونل رفت و برگشت با طول تقریبی 6/ 7 کیلومتر در بزرگراه نیایش، از حدود 700 متری غرب بزرگراه کردستان آغاز و تا حدود 300 متری شرق بزرگراه مدرس ادامه دارد. تونل امیرکبیر چهارمین تونل بزرگ شهری است که انتقادهای بسیاری به آن وارد است. کارشناسان شهری معتقدند این تونل تاثیر چندانی بر بار ترافیکی منطقه نداشته است. اما تهران تا اواخر بهمن ماه شاهد بهره‌برداری از پنجمین تونل شهری خواهد بود.


تونل دوقلوی شهدای غزه که مرحله نصب تجهیزات تاسیساتی را پشت‌سر می‌گذارد، معبری ۲۰۴۹ متری است (طول این پروژه با احتساب رمپ‌های ورودی و خروجی به ۳۰۱۶ متر می‌رسد) و اجرای آن امکان احداث ادامه بزرگراه شهید حکیم، بدون قطع درختان بوستان جنگلی چیتگر را فراهم کرده است.مهدی چمران، رئیس شورای اسلامی شهر درباره این تونل گفت: در صورت تکمیل سیستم‌های تاسیساتی، امیدواریم تونل شهدای غزه در دهه فجر برای بهره‌برداری آماده شود.وی درخصوص ۵ درصد باقیمانده از پروژه تصریح کرد: در حال حاضر تمامی کارهای تونل از جمله لاینینگ به اتمام رسیده است و در صورت نصب سیستم‌های تاسیساتی مورد نیاز و برچیدن کارگاه این پروژه آماده بهره‌برداری است.رئیس شورای اسلامی شهر تهران مدت زمان اجرای پروژه را ۹ ماه دانست و گفت: در ابتدا قرار بود که اتوبان شهید حکیم از روی دریاچه چیتگر عبور کند که به دلیل مشکلات زیست محیطی و سایر مشکلات مرتبط با بزرگراه‌ها، مکان عبور این اتوبان به جنوب دریاچه شهدای خلیج فارس در نظر گرفته شد.چمران ادامه داد: با توجه به اینکه عبور اتوبان تاثیرات منفی بسیار زیادی را بر جنگل دارد، تصمیم گرفته شد که این اتوبان از زیر زمین و از طریق تونل به مسیر خود ادامه دهد.رئیس شورای اسلامی شهر تهران درخصوص جزئیات پروژه تصریح کرد: طول تونل‌ها در حدود هزار و ۸۰ متر بوده و با مسیر ورودی و خروجی در حدود ۳ هزار متر است. این تونل‌های ۱۲ متری در زیر جنگل واقع شده و با بهره‌گیری از دانش به‌دست آمده از ساخت تونل نیایش سرعت ساخت افزایش یافته و ابتکارات جدیدتری برای انتقال آب در آنها به کار رفته است.اقبال شاکری، رئیس کمیته عمران شورای اسلامی هم درخصوص ساخت ادامه مسیر بزرگراه شهید حکیم گفت: با تکمیل این پروژه‌ها، بزرگراه شهید حکیم از مسدودی موجود بیرون آمده و با اتصال به جاده مخصوص کرج (شهید لشکری)، جاده قدیم و اتوبان آزادگان می‌تواند بخشی از ترافیک را قبل از رسیدن به بزرگراه شهید همت هدایت کند.


شاکری با بیان اینکه تکمیل بزرگراه شهید حکیم در بهبود مسافرت‌های برون شهری موثر است، اظهار کرد: این پروژه توانسته است به برنامه زمان بندی و اهداف خود دست یابد و در این زمینه موفق بوده است.وی در ادامه ساخت تونل شهدای غزه در مسیر تکمیلی این بزرگراه را نکته شاخص این پروژه دانست و تصریح کرد: ساخت بزرگراه خسارات سنگینی را متوجه بوستان جنگلی چیتگر می‌کرد و ساخت تونل برای موضوعات زیست محیطی بسیار مهم موجود صورت گرفت.عبدالمقیم ناصحی هم با اشاره به تصمیم درست ساخت تونل در انتهای بزرگراه حکیم برای جلوگیری از تخریب پارک جنگلی چیتگر اظهار کرد: در حالی در این نقطه از شهر برای حفظ درختان تونل تاسیس می‌شود که در محدوده بزرگراه آزادگان چندین درخت برای ساخت اتوبان قطع می‌شود. نباید تصمیمات مدیریتی در شهرداری به‌گونه‌ای باشد که تصور شود برای موضوعات مشابه دو‌گونه تصمیم‌گیری انجام می‌شود. رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی در ادامه به تقاطع اتوبان بزرگراه شهید حکیم در کاروانسرای سنگی اشاره کرد و اظهار کرد: منتهی شدن بزرگراه‌ها به یک مکان سبب ایجاد ترافیک در مسیر می‌شود و ضرورت مدیریت این موضوع احساس می‌شود.علی امام، مدیرعامل سازمان مهندسی و عمران شهر تهران هم درباره دلیل ساخت این بزرگراه گفت: شهرداری تهران در هر کجا که بتواند درختان را جا‌به‌جا می‌کند و در صورت ساخت این بزرگراه در واقع بوستان جنگلی تخریب می‌شد که در نتیجه تصمیم گرفته شد این تونل ساخته شود.وی درخصوص تقاطع کاروانسرای سنگی نیز اظهار کرد: ترافیک موجود به دلیل عدم بهره‌برداری از تمامی دسترسی‌ها است که در صورت بهره‌برداری این ترافیک کنترل می‌شود.