فصل تازه تجارت در کاسپین

اهمیت کریدور جدید میان دو کشور ایران و چین زمانی مضاعف می‌شود که نگاهی به طرح بزرگ چین با عنوان «یک کمربند یک جاده» بیندازیم، به این معنی که این کریدور تجاری به‌عنوان مسیر جایگزین میان چین و اروپا به ایفای نقش خواهد پرداخت. رضا مسرور، مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی تلاش‌های سه سال گذشته مجموعه مدیریتی خود به منظور راه‌اندازی این مسیر جدید تجاری را بسیار پراهمیت دانست و اظهار کرد: طی۳ سال گذشته مذاکرات متعددی با مسوولان بخش دولتی و خصوصی کشورهای چین و قزاقستان درخصوص کریدور جدید تجاری در این مسیر با عنوان مسیر جنبی برگزار شده و اکنون با پهلوگیری نخستین محموله که کالا را از شرقی‌ترین نقطه چین در مسیر کریدور چین - قزاقستان- ایران به حرکت درآورده، فرصت ترانزیت کالا از طریق این مسیرتجاری به اروپا و کشورهای منطقه فراهم می‌شود تا ایران در مسیر جدید به‌عنوان بخشی از طرح بزرگ چینی‌ها به ایفای نقش بپردازد. وی به مسیر طی شده این محموله کالایی بخش خصوصی اشاره و تصریح کرد: این محموله حاوی قطعات دوچرخه، لوازم موتورهای صنعتی، کاغذ دیواری و لنت خودرو بوده که از بندر نینگبو  از طریق خط ریلی داخلی چین به منطقه خورگوس در مرز این کشور با قزاقستان منتقل شده و سپس از طریق خط ریلی در طول کشور قزاقستان به بندر اکتائو وارد و از طریق این بندر با یک فروند کشتی، محموله کالایی ترانزیت شده به بندر کاسپین در منطقه آزاد انزلی وارد شده است.

مدیرعامل سازمان منطقه آزاد انزلی با تاکید بر اینکه اکنون اهمیت و نقش اتصال ریل به بنادر انزلی و کاسپین بسیار افزایش یافته، خواستار تسریع در این مهم به منظور افزایش قابل توجه درآمدهای ارزی کشور شد و گفت: فعالان اقتصادی توجه داشته باشند که زمان و هزینه کمتر از مزایای این مسیر تجاری در مقایسه با مسیر موجود میان دو کشور است.

امین افقی، مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد انزلی نیز در این زمینه اعلام کرد: مزایای کریدور جدید ایران و چین که پس از چند سال پیگیری از سوی سازمان منطقه آزاد انزلی راه‌اندازی شده در گسترش مبادلات دو کشور و توسعه تجارت در دریای خزر بسیار دارای اهمیت است و نسبت به مسیرهای موجود از طریق دریای زرد، اقیانوس هند و بندرعباس در جنوب، در کاهش مدت زمان و کاهش هزینه‌ها تاثیرگذار است. وی این موضوع را از مهم‌ترین ویژگی‌های این کریدور برشمرد و گفت: با توجه به اینکه منطقه آزاد انزلی نزدیک‌ترین منطقه آزاد به پایتخت ایران است، کالاهای وارداتی در کوتاه‌ترین زمان ممکن می‌تواند در تهران توزیع شود. مدیر روابط عمومی و امور بین‌الملل سازمان منطقه آزاد انزلی افزود: مسیر ترانزیتی جدید چین- قزاقستان- ایران به منظور ایجاد مسیرهای جدید ترکیبی میان ایران و چین با محوریت منطقه آزاد انزلی، افزایش ظرفیت حمل و نقل بار در دریای خزر را به دنبال دارد و اکنون با شروع فعالیت این کریدور، امکان ترانزیت ۱۰ میلیون تن کالا فراهم شده است. به گفته افقی، نینگبو شهری در شمال شرقی استان ججیانگ چین در ۲۵ کیلومتری دریای شرقی چین و به‌عنوان یکی از بنادر صنعتی و تجاری مهم این کشور از قرن هفتم تا به امروز شناخته می‌شود و آن را نمونه کوچکی از شهر شانگهای در اقتصاد چین قلمداد می‌کنند و بندر نینگبو از لحاظ توان عملیاتی در ارسال محموله‌های بازرگانی رتبه دوم جهان را به خود اختصاص داده است. وی خاطرنشان کرد: انتقال بار از شرقی‌ترین نقطه چین به‌عنوان منطقه‌ای کاملا توسعه‌یافته در این مسیر، می‌تواند در ایجاد مسیرهای جدید ترکیبی میان ایران وچین با محوریت منطقه آزاد انزلی موثر باشد که بی‌شک افزایش ظرفیت حمل و نقل بار در دریای خزر را شاهد خواهیم بود.