شهردار تکنوکرات

سیدجواد شهرستانی در سال ١٣٠٣ هـ.ش در مشهد به دنیا آمد. او از خاندانی بود که شخصیت‌های بزرگ اجتماعی، علمی و روحانی را در خود داشت. پدر او «سیدهاشم شهرستانی» دبیرالکتاب و مصحح کتاب‌های خطی آستان قدس رضوی بود. دوره‌های دبستان و دبیرستان را در زادگاهش به پایان برد. سپس از دانشکده افسری به دانشکده فنی دانشگاه تهران راه یافت. پس از گرفتن دانشنامه مهندسی و درجه افسری به کارهای فنی پرداخت. چندی نیز در آلمان، تحصیل خود را پی گرفت.

فعالیت اداری او از سرپرستی سازمان آب مشهد آغاز شد. او همچنین نخستین مدیرعامل برق منطقه‌ای خراسان بود. پس از آن بود که شهردار مشهد شد. در مدتی که شهردار بود، خلاقیت‌های فراوانی به خرج داد. به‌عنوان نمونه گفته‌اند در یکی از روزهای سرد زمستان که برف زیادی باریده بود، او برای برف‌روبی و تمیز کردن معابر شهری، از نمک، شن و ماسه استفاده نکرد بلکه در تصمیمی خلاقانه اعلام کرد که شهرداری، برف را از مردم می‌خرد. به این ترتیب بسیاری از مردم، با شور و شوق، با انواع و اقسام وسایل، برف را از منازل، کوچه‌ها و خیابان‌ها جمع کرده و برای فروش به پارک ملت (که آن زمان بزرگ‌ترین پارک خاورمیانه بود) بردند. برف‌ها در آنجا تبدیل به کوهی شد که علاوه بر از بین بردن انواع و اقسام آفات نباتی و جانوران مضر، زمینه‌ساز آب فراوان و سرسبزی در بهاران شد. زمستان آن سال هم برای شهروندان علاقه‌مند شرایطی فراهم آمد که انواع بازی‌ها و سرگرمی‌های زمستانی را تجربه کنند.

ریاست او بر شهرداری بیشتر از ١٠ ماه نپایید و در سال ١٣۴٨ استاندار کرمانشاه شد. در کرمانشاه بلوار طاق بستان را ساخت که از میدان آزادی تا زیر طاق بستان امتداد داشت. به دلیل خدمات فراوان او، یکی از خیابان‌های اصلی کرمانشاه را به نام او نامیدند که همچنان به نام او مانده است. در مردادماه ١٣۵۶، شهرستانی دوباره شهردار تهران شد و دوره ریاست او با حکم امام(ره) تا پس از پیروزی انقلاب اسلامی هم ادامه یافت. در روزهایی که او شهردار تهران بود، اقدامات زیادی انجام گرفت که بازپس‌گیری پارک پردیسان از خالصجات دولتی و اختصاص آن به شهروندان، طراحی اولیه متروی تهران و طرح تشکیل شرکت عمران و بهسازی جنوب شهر تهران و کمربند سبز شرق تهران از آن شمار است.

- به نقل از یک مقاله به قلم احمد مسجدجامعی