اخیرا انتشار اخباری باعنوان «رجیستر کردن گوشی‌های تلفن‌همراه در خارج از کشور» منجر به بروز شایعات متعددی شده که تیمی از کارشناسان سامانه همتا موضوع را بررسی کردند. بنابراعلام کمیته اطلاع‌رسانی طرح رجیستری، افرادی که قصد قاچاق تلفن‌همراه به داخل کشور داشته‌اند، ابتدا این گوشی‌ها را از طریق همدستان خود در داخل کشور و با استفاده از سامانه ثبت گوشی مسافری، به‌عنوان «گوشی مسافری» ثبت کرده و برای هر دستگاه یک کد فعال‌سازی دریافت کرده‌اند. این افراد در ادامه کد فعال‌سازی را با برچسب و تحت عنوان «کد رجیستری» روی جعبه تلفن‌همراه الصاق کرده سپس این گوشی‌ها را از مبادی غیرقانونی و به‌صورت قاچاق وارد کشور کرده‌اند.

در چند روز اخیر این گوشی‌ها در بازارهای تلفن‌همراه داخل کشور باعنوان «رجیستری آن ور آبی!» به‌فروش رسیده است؛ درحالی‌که فرآیند ثبت این گوشی‌ها دقیقا مشابه ثبت گوشی‌های مسافری بوده است و حقوق و عوارض گمرکی این گوشی‌ها تمام و کمال دریافت شده است؛ به عبارت بهتر طرح رجیستری به هیچ عنوان دور نخورده است و از همین جا اعلام می‌شود که در «آن ور آب!» هیچ اقدام خاصی صورت نگرفته و گوشی‌ها در داخل کشور و آن هم با پرداخت حقوق گمرکی ثبت شده است! درباره این مطلب نیز که هر شخص با یک کد ملی می‌تواند ۱۰۰۰ گوشی تلفن‌همراه را به‌عنوان مسافری ثبت کند، لازم است این نکته را متذکر شویم که از ابتدای مرداد ماه، اعمال محدودیت‌های لازم درخصوص ثبت گوشی‌های مسافری در سامانه همتا صورت گرفته است.

اما نکته قابل‌توجه در گزارش پخش شده، سهولت قاچاق تلفن‌همراه به داخل کشور ازسوی قاچاقچیان است که بدون هیچ‌گونه واهمه و مشکلی و با سوء استفاده از خلأهای قانونی و معافیت‌های گمرکی مبادرت به قاچاق تلفن‌همراه به کشور کرده و به‌راحتی آن را در بازارهای تلفن‌همراه داخل کشور به فروش می‌رسانند. وجود چنین جریاناتی لزوم ورود و برخورد جدی‌تر مراجع و نهادهای ذی‌ربط را می‌طلبد که امیدواریم این نهادها، هرچه زودتر به وظایف قانونی خود با تمرکز و دقت بیشتری عمل کنند. مدیرکل پیشگیری و نظارت بر امور قاچاق کالا و ارز سازمان تعزیرات حکومتی نیز گفته است ۱۹ نفر در مجموع ۵۰ هزار گوشی از این طریق ثبت کرده‌اند. وی افزود: این افراد احضار خواهند شد و اگر نیاز به جلب باشد این کار صورت می‌گیرد و قطعا گوشی‌ها توقیف و غیرفعال می‌شود.