تغییر چارچوب‌های بازار کامپیوتر

در شرایطی که قدرت خرید مردم با این رشد قیمت‌ها به‌شدت پایین آمده پرسش اصلی این است که این بازار چگونه هنوز سرپاست؟ گذری در بازارهای کامپیوتر نشان می‌دهد جنب و جوش همچنان در این بازار هست اما بخش عمده آن ناشی از افزایش سطح معاملات کالای دست دوم است. رشد قیمت‌ها باعث شده موضوع تعویض کالای دست دوم رونق زیادی بگیرد. محسن بهنامی یک کارشناس بازار کامپیوتر به «دنیای‌اقتصاد» می‌گوید: بازار ساکت روزهای نخست با توجه به نیاز کاربران تبدیل به بازار دست‌دوم شده است. اغلب فروشندگان بازار که تا قبل از این فقط روی فروش کالای نو متمرکز بودند، حالا وارد بازار دست دوم شده‌اند. کاربران هم از طریق این شرایط قادر خواهند بود حداقل بخشی از نیازشان را برطرف می‌کنند و با بودجه بسیار کمتری دستگاه خود را به دستگاه دست دوم ارتقا می‌دهند.  چرخه فروش جدید از سوی دیگر باعث رونق گسترده بخش تعمیرات هم شده است. بسیاری از کاربران به‌جای ارتقا حالا ترجیح به تعمیر و ادامه استفاده از محصولات فعلی خود را دارند و همین باعث می‌شود تعمیرکاران با نزدیک شدن به فصل تابستان روزهای شلوغ و پرمنفعتی را پیش‌رو داشته باشند.

بازار کامپیوتر با این وجود همچنان به واردات محصولات جدید و نو – هرچند به مراتب کمتر از گذشته – می‌پردازد. پشت ویترین‌ها محصولات جدید تکنولوژی را می‌توان یافت که همین یک ماه قبل به بازار جهانی عرضه شده‌اند البته در این میان سهم تجهیزات جانبی به مراتب بیشتر از خود محصولات اصلی است. با این حال حتی در همین بازار هم محصولات بسیار گران‌قیمت جدید را می‌توان یافت. هرچند قطعا خریداران محدودی برای این محصولات در کشور وجود دارد اما جامعه‌ای که تا یک سال قبل مرتبا در معرض محصولات جدید تکنولوژی بود، نمی‌تواند ناگهان چشمان خود را به روی کل آن ببندد.

نرخ خدمات تغییر نکرده است

رئیس اتحادیه صنف رایانه با بیان اینکه  نرخ نامه‌های ارائه خدمات رایانه‌ای فعلا بدون تغییر است، گفت: درسال جدید افزایش قیمتی در صنف رایانه نداشته‌ایم. به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران، سید‌مهدی میر‌مهدی درباره وضعیت بازار رایانه و کامپیوتر در سال جدید گفت: از سال گذشته رکود بسیار شدیدی بر بازار فناوری اطلاعات و رایانه حاکم شده است که در سال جدید به دلیل جاری شدن سیل در استان‌های کشور و کاهش خرید استان‌های دیگر از تهران، این رکود به مراتب بیشتر به چشم می‌خورد.

وی با بیان اینکه این رکود باعث شده برخی از فعالان از صنف خارج شوند، تصریح کرد: کالاهای حوزه رایانه عمدتا وارداتی هستند و واردکنندگان مجبور هستند با نوسان نرخ دلار همگام باشند تا متضرر نشوند اما با این وجود، تاکنون افزایش قیمتی در این حوزه نداشته‌ایم. رئیس اتحادیه صنف رایانه در مورد نرخ‌نامه‌های ارائه خدمات کالاهای رایانه‌ای نیز گفت: نرخ‌نامه‌ها به دلیل رکود و کاهش فروش کالا در بازار رایانه، فعلا بدون تغییر است. میر‌مهدی با اشاره به برخی از فعالان صنف رایانه که هزینه تعمیرات را کمتر از نرخ مصوب اتحادیه دریافت می‌کنند، افزود: زیر فروشی کالا و خدمات، همانند گران‌فروشی به صنف لطمه می‌زند. در عین حال فروشنده مجبور است بر اساس تعرفه سازمان امور مالیاتی مالیات پرداخت کند. بنابراین از اعضای صنف رایانه می‌خواهیم بر اساس نرخ مصوب شده اتحادیه خدمات خود را عرضه کنند تا در بازرسی‌ها و پرداخت مالیات دچار مشکل نشوند.

رئیس اتحادیه صنف فناوران رایانه تهران با بیان اینکه از ابتدای دی‌ماه سال گذشته که تایید پروفرمای (Proforma-Invoice) واردکنندگان کالا در صنف رایانه به این اتحادیه واگذار شده است، افزود: تاکنون بیش از ۵۰۰پروفرما (پیش فاکتور واردات کالای فناوری) را تایید کرده‌ایم و نامه آن، برای وزارت صنعت، معدن و تجارت ارسال شده است. میر‌مهدی با تاکید بر اینکه واردکنندگان رسمی و قانونی صنف رایانه برای تایید پیش‌فاکتور مشکلی ندارند، افزود: تاکنون شکایتی در روند ثبت سفارش کالا و عدم همکاری وزارت صنعت، معدن و تجارت در این رابطه نداشتیم، این در حالی است که پروفرمایی تایید می‌شود که واردکننده آن عضو اتحادیه باشد.