جنرال موتورز تلاش کرده تا تولید کارخانه‌های ساخت پیکاپ فول‌ساز و شاسی بلند که عمده سود این شرکت را تشکیل می‌دهند، حفظ کند اما وضعیت بسیار ناپایدار است.

شرکت‌های فورد موتور، تویوتا موتور، فولکس واگن و سایر خودروسازان به‌دلیل کمبود تراشه، کاهش تولید را در ماه گذشته اعلام کرده‌اند. پس از اینکه شرکت‌های خودروسازی سال گذشته به‌دلیل شیوع کووید-۱۹ کارخانه‌های‌شان را تعطیل کردند، شرکت‌های تراشه‌سازی بخش بیشتر تولیدشان را به محصولات الکترونیکی مصرفی اختصاص دادند و اکنون با کمبود عرضه تراشه برای بخش خودروسازی روبه‌رو شده‌اند.

سخنگوی جنرال موتورز اعلام کرد کارخانه تولید خودروی اسپرت کوروت در بولینگ گرین کنتاکی را هفته جاری به‌دلیل کمبود قطعه متوقف کرد که این موضوع ارتباطی به نیمه رساناها نداشت. براساس گزارش بلومبرگ، توقف تولید به‌دلیل کمبود تراشه به بخش‌های کلیدی جنرال موتورز نظیر شاسی‌بلندهای کوچک لطمه می‌زند. منابع آگاه به رویترز اظهار کردند شرکت مزدا موتور هم به‌دلیل کمبود تراشه، درحال بررسی کاهش تولید جهانی به میزان ۳۴ هزار دستگاه خودرو در ماه‌های فوریه و مارس است. شرکت نیسان روز سه‌شنبه اعلام کرد خط تولیدش در کارخانه کانتون می‌سی‌سی‌پی را به مدت سه روز متوقف می‌کند.

شرکت تحقیقاتی «آی‌اچ‌اس مارکیت» پیش‌بینی کرد کمبود تراشه باعث کاهش تولید بخش خودروسازی جهانی به میزان ۶۷۲ هزار دستگاه در سه ماه نخست سال ۲۰۲۱ می‌شود. این شرکت پیش‌بینی کرد کمبود تراشه تا سه ماه سوم ادامه داشته باشد. شرکت «اتو فورکست سولوشنز» اعلام کرد تولید از دست رفته جهانی که به‌دلیل کمبود تراشه تاکنون اعلام شده، به ۵۴۶ هزار دستگاه رسیده است و برآورد کرد میزان کاهش تولید ناشی از این بحران امسال به ۹۶۴ هزار دستگاه می‌رسد.