عظیم فرد، مدیرکل دفتر نظارت بر طیف فرکانسی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، با اشاره به کاربردهای تجهیزات تکرارکننده و تقویت‌کننده آنتن‌های موبایل و سازوکار رگولاتوری برای برخورد با استفاده‌های غیرمجاز گفت: یکی از راهکارهایی که اپراتورها برای مناطقی که پوشش شبکه‌های تلفنی ضعیف است به کار می‌بندند، قوی‌تر کردن سیگنال با استفاده از تقویت‌کننده‌ها است. برای مثال در طبقات پایین یا خیلی بالای برخی ساختمان‌ها ممکن است سیگنال ضعیف باشد و اپراتور می‌تواند با استفاده از تقویت‌کننده‌هایی، این سیگنال را تقویت کند.

وی با بیان اینکه به این دستگاه‌ها اصطلاحا تکرار‌کننده (ریپیتر) می‌گویند، ادامه داد: ما به اپراتورها اجازه استفاده از باند فرکانسی محدود می‌دهیم و این فرکانس ده‌ها بار در شبکه مورد استفاده مجدد قرار می‌گیرد. اما این استفاده مجدد با استفاده قبلی فاصله دارد و به بیان دیگر بین سیگنال‌ها تداخلی ایجاد نمی‌شود. اما افرادی که از این دستگاه‌ها به‌صورت غیرمجاز در داخل ساختمان و اماکن مختلف استفاده می‌کنند، ناخواسته باعث ایجاد تداخل در شبکه موبایل می‌شوند.

عظیم‌فرد با اشاره به اینکه این دستگاه‌های تکرارکننده به‌صورت ناخواسته سیگنالی قوی‌تر از آنکه باید در شبکه وجود داشته باشد، ساطع می‌کند و این مساله مشکلاتی را برای کاربرانی که در اطراف آن دستگاه هستند ایجاد می‌کند، گفت: مشکل اینجاست که سیگنال جسم یا انسان نیست که بتوان آن را کنترل کرد که از منطقه مورد نظر خارج نشود. به همین دلیل این دستگاه‌های تقویت‌کننده ممکن است بیشتر از جایی که مدنظر استفاده‌کننده است، نفوذ کند و این مساله منابع فرکانسی اپراتور را دچار اختلال می‌کند.

مدیرکل دفتر نظارت بر طیف فرکانسی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی با تاکید بر اینکه این سازمان برای استفاده مجاز از این دستگاه‌ها قوانین و مقرراتی تدوین کرده است، افزود: در صورتی که این دستگاه‌های تکرارکننده و تقویت‌کننده توسط اپراتورها نصب شوند، حتما چنین حساسیت‌هایی موردتوجه قرار گرفته و تنها فرکانس‌های مرتبط را تکرار می‌کنند. به این ترتیب تداخلی در داخل شبکه ایجاد نمی‌شود. اما اگر این تجهیزات بدون مجوز و به‌صورت غیرمجاز مورد استفاده قرار گیرد، برای شبکه موبایل کشور اختلال ایجاد می‌کند.

وی گفت: مشترکان تلفن‌همراه برای آنکه بتوانند از این دستگاه‌ها استفاده کنند باید درخواست خود را به اپراتور مربوطه یا سامانه ۱۹۵ رگولاتوری ارائه دهند تا شرایط درخواست آنها توسط اپراتورها مورد بررسی قرار گیرد. چراکه ضرورتی وجود ندارد که برای هر مکان، اپراتور یک تکرارکننده برای مردم نصب کند. از سوی دیگر اگر کاربران از وضعیت آنتن دهی موبایل و تداخل فرکانسی شبکه شکایت دارند نیز باید شکایت خود را به رگولاتوری یا اپراتور اعلام کنند تا بررسی شود که آیا در آن منطقه، دستگاه ریپیتر نصب شده است یا خیر؟

 با نصب غیرمجاز ریپیتر برخورد می‌شود

فرد در پاسخ به این سوال که آیا نصب تکرارکننده‌ها توسط افراد تخلف محسوب می‌شود، گفت: اشخاص نباید این تجهیزات را نصب کنند. چراکه شبکه را دچار بحران و اختلال می‌کند تا شعاعی که این سیگنال می‌رود ممکن است تداخل مضر ایجاد شود. کاربران می‌توانند از طریق سامانه ۱۹۵ پوشش نداشتن منطقه را گزارش دهند تا موضوع بررسی و برای آن راهکاری پیدا شود.

این مقام مسوول در رگولاتوری خاطرنشان کرد: این‌طور نباید باشد که هر سازمان یا کاربری اگر با مشکل پوشش‌دهی شبکه مواجه شد، تجهیزات تقویت‌کننده را خریداری و نصب کند. این اقدام غیرمجاز است و به محض شناسایی تداخل شبکه، با آن برخورد می‌شود.

وی درمورد نحوه شناسایی این قبیل تجهیزات گفت: این استفاده از تداخلی که روی گوشی کاربران ایجاد می‌شود قابل شناسایی است و در شبکه اپراتورها نیز مشخص می‌شود که ارتباط مختل شده است. وقتی اپراتور ارتباط مختل‌شده‌ای را می‌بیند که آمار آن به سرعت بالا می‌رود، مشخص می‌شود که تداخلی ایجاد شده و موضوع را بررسی می‌کند. در این راستا مشخص می‌شود که در آن منطقه، دستگاه ریپیتر به‌صورت غیرمجاز کار گذاشته‌اند.

فرد گفت: امواج رادیویی رنگ و بو و وزن ندارند که بتوان این دستگاه‌ها را شناسایی کرد، بلکه باید یک عامل ثانویه اتفاق بیافتد تا متوجه شویم که اختلال ایجاد شده است و در مورد این موضوع، از تداخل ایجادشده در شبکه می‌توان متوجه اوضاع شد.

وی تاکید کرد: رگولاتوری به‌صورت روزانه و لحظه‌ای درحال شناسایی و جمع‌آوری این دستگاه‌ها از سطح شهر است و هزارها مورد را تاکنون شناسایی کرده‌ایم و این تبدیل به معضلی برای رگولاتوری شده است.