آذری‌جهرمی عقب‌ماندگی در شبکه ملی اطلاعات را پذیرفت

حجت‌الله فیروزی با اشاره به جزئیات حضور محمدجواد آذری‌جهرمی وزیر ارتباطات در جلسه روز دوشنبه کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی گفت: نظارت نمایندگان مجلس در حوزه‌های نظارتی خود در چند قالب انجام می‌شود که می‌تواند شامل تذکر به وزرا و دستگاه‌ها، سوال از آنها یا در قالب استیضاح باشد؛ از این‌رو برخی از نمایندگان از وزیر ارتباطات دعوت کردند که برای پاسخگویی به سوالات آنها در کمیسیون تخصصی وزارت ارتباطات که همان کمیسیون صنایع و معادن است، حاضر شود.

وی با بیان اینکه در این جلسه نمایندگان شیروان و دامغان از وزیر ارتباطات در خصوص علت عدم راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات سوالاتی را طرح کردند، گفت: وزیر ارتباطات در پاسخ به این سوالات، گزارش مکتوب و مبسوطی به لحاظ حجمی از اقدامات وزارت ارتباطات در خصوص راه‌اندازی این شبکه ارائه کرد. ماحصل این موضوعات، مطابق اظهارات وزیر ارتباطات این بود که سیاست‌های کلی در حوزه شبکه ملی اطلاعات در وزارت ارتباطات تدوین نمی‌شود و بخشی از آن مطابق با سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری و بخشی نیز توسط شورای‌عالی فضای مجازی و مجموعه‌های بالادستی تدوین می‌شود و وزارت ارتباطات تنها سیاست‌های پایین‌دستی این پروژه را تدوین و اجرا می‌کند.

سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی با اشاره به اظهارات وزیر ارتباطات مبنی بر اینکه به‌دنبال ایجاد یک‌زبانی و اتفاق‌نظر درخصوص شبکه ملی اطلاعات، سند بالادستی این پروژه ملی در شورای‌عالی فضای مجازی تهیه و تصویب شد، افزود: آذری‌جهرمی از ایجاد یک گفتمان واحد از شیوه راه‌اندازی شبکه ملی اطلاعات خبر داد و اذعان کرد: این شبکه در چند لایه سخت‌افزاری، خدمات و محتوا پیگیری می‌شود که وزارت ارتباطات اجرای لایه ایجاد شبکه و سخت‌افزار را بر عهده دارد و آن را در چند فاز تعریف کرده است. فیروزی ادامه داد: مطابق با پیش‌بینی وزیر ارتباطات، بهره‌برداری کامل از شبکه ملی اطلاعات تا سال ۱۴۰۴ اتفاق می‌افتد. 

پیاده‌سازی تکالیف در حوزه محتوا نیز به اعتقاد آذری‌جهرمی وظیفه سایر دستگاه‌ها است و بخش خدمات هم باید توسط مجموعه‌های خصوصی کشور از جمله اپراتورها و برخی دستگاه‌ها فعال شود. 

وی با بیان اینکه مطابق با اظهارات وزیر ارتباطات بخشی از وظایف در حوزه اجرای پروژه، انجام شده است، گفت: آذری‌جهرمی پذیرفت که نسبت به برنامه زمان بندی پیاده‌سازی شبکه ملی اطلاعات، مقداری عقب‌ماندگی داریم، اما به‌رغم همه محدودیت‌ها، توانسته از ظرفیت داخلی کشور برای پیشبرد اهداف این شبکه استفاده کند. سخنگوی کمیسیون صنایع و معادن با اشاره به اینکه به اذعان وزیر ارتباطات، این‌طور نیست که تصور شود قرار است یک دکمه‌ای را بزنیم و شبکه‌ای ایجاد شود و اتفاق خاصی بیفتد، تصریح کرد: به گفته آذری‌جهرمی بسیاری از خدماتی که هم اکنون درحال ارائه است در چارچوب شبکه ملی اطلاعات است. برای مثال ظرفیت‌هایی که در ایام کرونا برای استفاده مدارس و دانشگاه‌ها ایجاد شده، همه بخشی از شبکه ملی اطلاعات است که با مشارکت وزارت ارتباطات تهیه شده است. 

حتی اپلیکیشن‌های بومی که تحت عنوان مسیریاب‌ها در کشور فعال است نیز بخشی از همین ظرفیت‌هایی است که در دل شبکه ملی اطلاعات ایجاد شده است. وی گفت: در نهایت در این جلسه با توجه به اینکه نمایندگان تمایل داشتند که در خصوص روند اجرای شبکه ملی اطلاعات اطمینان حاصل کنند، مقرر شد ظرف مدت یک هفته، گزارشی از اطلاعات مربوط به این پروژه از سوی وزارت ارتباطات در اختیار نمایندگان قرار گیرد تا با همراهی کارشناسانی از این حوزه، میزان پیشرفت پروژه، نحوه انجام و روند ادامه آن مشخص شود.

 توضیح درباره ارائه اینترنت رایگان به کاندیداها

وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره ارائه اینترنت رایگان به کاندیداهای ریاست‌جمهوری گفت: این امر به معنای تخصیص بسته اینترنت رایگان مصرفی نیست بلکه منظور فراهم کردن امکانات تبلیغاتی در فضای مجازی است. به گزارش خانه ملت، محمدجواد آذری‌جهرمی پس از حضور در نشست کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره انتشار برخی خبرها مبنی بر ارائه اینترنت رایگان به کاندیداهای ریاست‌جمهوری، توضیح داد: در روزهای گذشته پیامک‌های بسیاری مبنی بر اینکه اگر می‌دانستیم به کاندیداها اینترنت رایگان داده می‌شود، نام‌نویسی می‌کردیم برای من ارسال شده است اما باید به این نکته دقت کرد که تخصیص اینترنت رایگان به کاندیداهای ریاست‌جمهوری به معنای ارائه بسته اینترنت رایگان مصرفی نیست. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات ادامه داد: منظور ارائه بسته امکانات تبلیغاتی در فضای مجازی اعم از ارتباط ویژه با مخاطبان در شبکه‌های اجتماعی داخلی، تسهیلات ارتباطی، خدمات صوت و تصویر فراگیر و... است که به کاندیداهای تایید صلاحیت‌شده شورای نگهبان اختصاص پیدا می‌کند تا تمام کاندیداهای تاییدشده شورای نگهبان بتوانند در زمان شیوع کرونا در فضایی عادلانه از ظرفیت‌های کمپین‌های فضای مجازی برای تشریح برنامه‌های خود استفاده کنند.