اپل و گوگل از هوش مصنوعی برای ارتقای امنیت اطلاعات کاربران کمک می‌گیرند

همچنین‌‌ حفظ این اطلاعات روی دستگاه‌های هوشمند و پردازش خصوص آنها، باعث ‌‌می‌شود تا کاربران اطمینان بیشتری به شرکت‌‌های تولیدکننده دستگاه‌های هوشمند داشته باشند و در برابر درخواست‌‌هایی مبنی بر اشتراک بیشتر اطلاعات، راحت‌تر موافقت کنند.

این روزها بسیاری از قابلیت‌‌های پیشرفته گوشی‌‌های هوشمند از جمله آی‌فون‌‌های اپل، با بهره‌گیری از ظرفیت‌‌های کلاد انجام ‌‌می‌شود؛ به این معنی که اپلیکیشن‌‌ها، به‌منظور ارائه سرویس یا قابلیتی خاص به کاربران، ‌‌‌باید اطلاعات خود را به کلاد ارسال کنند تا پردازش در این فضا صورت گیرد‌ اما اکنون شرکت‌‌های اپل و گوگل معتقدند که گوشی‌‌های امروزی به اندازه کافی باهوش و هوشمند هستند که بتوانند برخی از این کارهای مبتنی بر فناوری یادگیری ماشینی را خودشان و بدون نیاز به کلاد انجام دهند. اپل در خلال رویداد

WWDC ۲۰۲۱ اعلام کرد که دستیار صوتی سیری این شرکت قادر است در برخی از مدل‌‌های جدید آی‌فون و آی‌پد، بدون نیاز به کلاد، برخی از دستورات را اجرا کند. گوگل در نیز در کنفراس توسعه‌دهندگان امسال خود اعلام کرد که در نسخه جدید سیستم‌عامل اندروید، قابلیتی تعبیه‌شده که فرآیند پردازش اطلاعات حساس و مهم توسط خود دستگاه انجام ‌‌می‌شود. این قابلیت Private Compute Core نام دارد.

فرآیند پردازش‌‌های یادگیری ماشینی روی دستگاه‌ها، نتیجه سال‌‌ها تلاش و سرمایه‌گذاری شرکت‌‌ها به‌منظور محدود کردن ارسال اطلاعات به فضاهای کلاد است. اخیرا دو شرکت اپل و گوگل، موفق به توسعه فناوری جدیدی به نام FederatedLearning شده‌اند که به سیستم یادگیری ماشینی مبتنی بر کلاد این اجازه را ‌‌می‌دهد تا بدون دسترسی به اطلاعات خام کاربران، خود را به‌روزرسانی کند. به‌عبارتی‌ در این روش، پردازش اطلاعات درون دستگاه صورت ‌‌می‌گیرد و تنها چکیده‌ای از اطلاعات با کلاد به اشتراک گذاشته ‌‌می‌شود.

گوگل از این روش برای ارائه پیشنهادهایی در حین تایپ در موبایل استفاده کرده و اپل نیز از فناوری مذکور، در به‌روزرسانی مدل‌‌های تشخیص صدا بهره گرفته است. راشل کامینگز‌ از محققان دانشگاه کلمبیا که پیش‌تر‌ خدمات مشاوره‌ای را به‌منظور حفظ حریم خصوصی کاربران به اپل ارائه داده، معتقد است که این تغییر بزرگ یعنی سپردن پردازش اطلاعات به دستگاه و نه کلاد، اقدا‌‌می‌مهم و قابل‌توجه در زمینه ارتقای امنیتی اطلاعات کاربران محسوب ‌‌می‌شود. این فرآیند نه‌تنها به پیشرفت‌‌هایی در زمینه علوم رایانه‌ای نیازمند است، بلکه شرکت‌‌های تولیدکننده محصولات هوشمند نیز باید به چالش‌‌های پردازش اطلاعات توسط دستگاه‌هایی که در اختیار کاربران قرار دارند، تن دهند. به این معنی که این فرآیند باید در عمل‌ پیاده‌سازی شود. گوگل اخیرا اعلام کرده سیستم یادگیری ماشینی Federated Learning که پردازش درون دستگاهی را انجام ‌‌می‌دهد، تنها در زمانی‌‌هایی که گوشی کاربر روشن است یا به ارتباط اینترنت رایگان متصل شده، فعال خواهد شد و این فرآیند از طریق پردازنده‌های قوی که در دل محصولات این شرکت تعبیه شده، صورت ‌‌می‌گیرد. ناگفته نماند که از این فناوری به‌صورت محدود مورد استفاده قرار ‌‌می‌گیرد و هنوز به طور کامل‌ توسعه نیافته است.

گوگل همچنین در سال ۲۰۱۹ اعلام کرد که در گوشی‌‌های جدید پیکسل این شرکت، پردازش‌‌های دستیار صوتی این شرکت صرفا درون دستگاه و بدون نیاز به کلاد انجام ‌‌می‌شود. همانطور که ‌‌می‌دانید‌ اپل نیز در جریان کنفرانس توسعه‌دهندگان امسال خود اعلام کرد که دستیار صوتی سیری با بهره‌گیری از فناوری موتور عصبی (NeuralEngine) که به پردازنده‌های موبایلی این شرکت اضافه شده، ‌‌می‌تواند الگوریتم‌‌های یادگیری ماشینی را مدیریت کرده و پردازش‌‌ها را بر عهده بگیرد.

به گفته کارشناسان، این قابلیت جدید سیری تحسین‌برانگیز است چراکه هرگونه نگرانی پیرامون انتقال فرامین صوتی کاربران به کلاد را رفع ‌‌می‌کند و در نتیجه، کاربران اطمینان بیشتری به این دستیارهای صوتی خواهند کرد. شرکت گوگل نیز دستیابی به پردازش درون‌دستگاهی را مزیتی بزرگ برای حفظ حریم شخصی و امنیت اطلاعات کاربران توصیف و عنوان کرد که به تلاش‌‌های خود برای ارتقای این قابلیت ادامه خواهد داد. این شرکت امیدوار است که شرکت‌‌هایی همچون سامسونگ، قابلیت جدید Privacy Compute Core اندروید را در دستگاه‌های اندرویدی خود تعبیه و از آن برای حفاظت از اطلاعات حساس و محرمانه کاربران استفاده کنند.