هفته گذشته نیز «صندوق بین‌المللی پول» هشدار داد بدهی‌ جهانی به رکورد ۱۶۴ هزار میلیارد دلار رسیده است. این روند می‌تواند شرایط کشورها را برای واکنش به رکود بعدی دشوار سازد. این صندوق در گزارش شش ماهه نظارت مالی خود مدعی شد در سال ۲۰۱۶ مجموع بدهی بخش دولتی و خصوصی کشورها به ۲۲۵ درصد از تولید اقتصادی جهانی رسید. پیش از این نیز «صندوق بین‌المللی پول» هشدار داده بود نظم تجاری جهان با خطر فروپاشی ناشی از جنگ تجاری روبه‌رو است. به گزارش «بلومبرگ»، رئیس‌جمهوری آمریکا به بهانه آنچه سیاست‌های تجاری ناعادلانه تجاری چین عنوان می‌کند، تعرفه واردات فولاد و آلومینیوم را افزایش داده است. البته اوایل فروردین دونالد ترامپ اتحادیه اروپا و چندین کشور دیگر را از افزایش تعرفه‌های فولاد و آلومینیوم تا تاریخ اول ماه مه معاف کرد و راه را برای معافیت‌های بلندمدت بازگذاشت. در این‌باره اروپایی‌ها به‌دنبال راهی برای معافیت دائم از افزایش تعرفه‌های فلزات ترامپ هستند. کمیسیون اروپایی، بازوی اجرایی اتحادیه اروپا در بروکسل، گفته است شکست در حصول معافیت دائم از تعرفه ترامپ، واکنش تلافی‌جویانه این اتحادیه را به همراه خواهد داشت.

هشدار ژاپن و کره به «گروه ۲۰»

ژاپن به شرکای خود در «گروه ۲۰» هشدار داد سیاست‌های حمایت‌گرایانه و اقدامات تلافی‌جویانه کشورها موجب اخلال بازارها و تشدید نوسانات مالی خواهد شد. تارو آسو، وزیر دارایی ژاپن، پس از ضیافت شام روز پنج‌شنبه رهبران مالی «گروه ۲۰» در جمع خبرنگاران گفت: «من به همتایان خود در گروه ۲۰ گفتم هیچ کشوری از سیاست‌های نگاه به داخل که مبنای آن حمایت‌گرایی است، منتفع نمی‌شود.» تارو آسو در سخنرانی که در جمع وزیران دارایی و روسای بانک مرکزی «گروه ۲۰» داشت، تاکید کرد باید به عدم‌توازن‌های جهانی تحت چارچوب‌های دوجانبه و چندجانبه رسیدگی کرد. به گزارش «ژاپن تایمز» ترس از جنگ‌تجاری جهانی بر نشست «گروه ۲۰» سایه انداخته است. پیش از صحبت‌های آسو، شینزو آبه هفته گذشته در آمریکا با دونالد ترامپ ملاقات داشت. در این دیدار رهبران دو کشور درخصوص افزایش رایزنی‌های تجاری به منظور گسترش تجارت و سرمایه‌گذاری دوجانبه توافق کردند. البته در این گفت‌وگوها ترامپ بازهم اشتیاق خود را برای رسیدگی به نابرابری‌ تجاری با ژاپن از طریق یک قرارداد تجاری دوجانبه اعلام کرد. شینزو آبه نیز با تکرار مواضع قبلی خود از آمریکا خواست تا مجدد به توافق «مشارکت دوسویه اقیانوس آرام (TPP)» بپیوندد. روز جمعه یکی از سیاست‌گذاران اقتصادی ارشد کره‌جنوبی هشدار داد افزایش حمایت‌گرایی‌های تجاری توسط کشورهای مهم، ریسک‌هایی را مواجه رشد اقتصادی جهان می‌کند. کیم‌ دونگ یئون، وزیر دارایی کره‌‌جنوبی در نشست وزرای اقتصادی و روسای بانک مرکزی «گروه ۲۰» که در واشنگتن برگزار شد، اظهار کرد: «حمایت‌گرایی اختلافات تجاری فعلی را وخیم‌تر و بر اقتصاد جهانی فشار وارد خواهد کرد.»

بدهی جهان رکورد زد!

«بار بدهی جهان» چشم‌انداز امیدوارکننده‌ای را که «صندوق بین‌المللی پول» برای اقتصاد جهانی متصور شده و در قدرتمندترین وضعیت از سال ۲۰۱۱ قرار دارد، تیره خواهد کرد. براساس پیش‌بینی‌های صندوق، اقتصاد جهانی در سال‌های ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ رشد ۹/ ۳ درصدی را تجربه خواهد کرد. پیر موسکویسی در این رابطه می‌گوید: «در میان‌مدت، باید مراقب عدم‌توازن‌ها بود. این امر تنها برای اتحادیه اروپا نیست؛ در سراسر دنیا این‌گونه است. کسری بودجه دولت آمریکا، بزرگ‌ترین اقتصاد دنیا، اثرات کوتاه‌مدت اقتصاد کلانی و اثرات بلندمدت که ما توانایی پیش‌بینی اثرات واقعی آن را نداریم به همراه دارد. اثرات سیاسی نیز در این رابطه وجود دارد. می‌توان گفت در کوتاه‌مدت به دلیل رونق اقتصاد آمریکا این اثرات مثبت است؛ امری که برای سایر اقتصادهای جهان نیز خوب است.»