بر این اساس در سال گذشته حدود ۳۵ میلیون و ۳۶۴ هزار و ۳۱۴ تن به ارزش ۴۳ میلیارد دلار کل واردات کشور بوده است که از لحاظ وزنی ۷۱ درصد آن و در مجموع ۳۵ درصد کل واردات را کالاهای اساسی تشکیل داده است. اما در سال گذشته از فروردین تا پایان اسفند حدود ۵/ ۱۵ میلیارد دلار کالای اساسی، نهاده‌های تولید و دامی، به گمرکات اظهار و ترخیص قطعی شده است که مجموع وزن آن به ۲۵ میلیون و ۵۹ هزار و ۲۷۸ تن می‌رسد.

این درحالی است که میزان واردات کالای اساسی در سال ۱۳۹۷ حدود ۱۳ میلیارد و ۲۳۳ میلیون دلار با مجموع وزنی ۲۰ میلیون و ۷۴۹ هزار تن بوده که اظهار و ترخیص شده بود. اما از کالاهایی که از سال گذشته وارد شده بودند حدود ۲۱۵ هزار و ۱۷۵ تن به ارزش ۷۴ میلیون و ۷۳۷ هزار دلار تا ۱۵ فروردین در مرحله ترخیص قرار داشتند که احتمالا تاکنون ترخیص شدند. به گفته این مقام مسوول، در بین این کالاها گندم، شکر، ذرت، لاستیک، جو، چای خشک، برنج، انواع بذر، گوشت قرمز، سویا، حبوبات، کاغذ، کود شیمیایی و ماشین‌آلات صنعتی دیده می‌شود.

براساس این گزارش، به‌دنبال رسوب کالا در گمرکات و بنادر طی سال‌های گذشته و مشکلاتی که در این رابطه ایجاد شده بود آخرین وضعیت واردات کالاهای اساسی با دستور ویژه رئیس‌جمهور برای تعیین تکلیف کالاهای رسوب کرده در گمرک، بنادر، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی، وزیر اقتصاد به همراه نمایندگانی از وزارتخانه‌های صمت، جهادکشاورزی، راه و شهرسازی، بهداشت، بانک مرکزی، گمرک و سازمان ملی استاندارد از بنادر بازدید و در ادامه طی توافقاتی که انجام شد چند مورد بخشنامه و دستورالعمل در راستای حل اختلافات برای ترخیص کالا و کاهش رسوب صادر و در دستور کار قرار گرفت. این درحالی است که در آن زمان حدود ۸۵ هزار کانتینر کالای وارداتی در گمرکات، بنادر و مناطق آزاد رسوب کرده بود.