اگرچه سرپرست گمرکات خراسان‌رضوی گفته بود که در رابطه با بازگشایی مرز دوغارون تاکنون تصمیمی گرفته نشده است و منتظر اعلام استانداری برای بازگشایی مرز هستیم ولی جدیدترین اخبار روز گذشته از این مرز نشان می‌دهد که این مرز مجددا فعال شده است. رئیس اداره ترانزیت راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای خراسان‌رضوی گفته است: پس از انجام گفت‌وگو بین مسوولان مرزی ایران و افغانستان، گذرگاه دوغارون – اسلام‌قلعه در مرز دو کشور ظهر روز یکشنبه بازگشایی شد. مرتضی مجردی در گفت‌وگو با «ایرنا» افزوده است: با تداوم گفت‌وگوهای اثربخش مرزی در نهایت مرز دوغارون – اسلام‌قلعه ساعت ۱۳:۳۰ یکشنبه بازگشایی شد. وی عنوان کرده است: اکنون همه ترددهای ترانزیتی، تجاری و مسافری در حال انجام است و فعالیت مرز به‌طور کامل از سر گرفته‌شده است. پیش از این جواد جعفری، سرپرست گمرکات خراسان‌رضوی در گفت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وگو با «ایسنا» در رابطه با وضعیت بازگشایی مرز دوغارون و از سرگیری دوباره فعالیت‌های تجاری بین ایران و افغانستان اظهار کرده بود: در رابطه با بازگشایی مرز دوغارون تاکنون تصمیمی گرفته نشده و هنوز ابلاغیه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ای مبنی‌بر بازگشایی مرز به‌دست ما نرسیده است. سرپرست گمرکات خراسان‌رضوی گفته بود: هم‌اکنون حدود ۵۰۰ کامیون در مرز دوغارون متوقف هستند، اما خوشبختانه به مکانی امن منتقل شده‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌اند. به محض بازگشایی مرز این کامیون‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها به فعالیت عادی خود ادامه می‌دهند.

کاهش صادرات به افغانستان از خراسان‌رضوی

از سوی دیگر وی در گفت‌وگویی دیگر با اشاره به میزان مبادلات تجاری خراسان‌رضوی در سال‌۱۴۰۰ گفت: طی سال‌گذشته میزان صادرات کالا به افغانستان از گمرکات خراسان‌رضوی از لحاظ وزنی ۴۴‌درصد و از لحاظ ارزش ۲۹‌درصد نسبت به سال‌۹۹ کاهش داشته است. همچنین میزان واردات کالا از افغانستان به استان از لحاظ وزنی ۱۳۸ و از لحاظ ارزش ۳۶۳‌درصد رشد داشته است.

جعفری در گفت‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌وگو با «ایسنا» درخصوص میزان مبادلات تجاری خراسان‌رضوی در سال‌۱۴۰۰ اظهار کرد: میزان صادرات کالا از گمرکات خراسان‌رضوی به افغانستان طی سال‌گذشته بالغ بر یک‌میلیون تن کالا به ارزش ۵۶۰‌میلیون دلار بوده است. وی افزود: عمده اقلام صادرشده به افغانستان در سال‌۱۴۰۰ سیب‌تازه، میله‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های آهنی یا فولادی، کفپوش‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های مخملی، روغن‌های سبک و فرآورده‌های نفتی به‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌جز بنزین، نان، خمیر برای لاک و مهر، صابون چیپس، محصولات آهن یا فولاد غیرممزوج تخت نوردشده، بیسکوئیت، پسته با پوست تازه یا خشک، سایر شیرینی‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها بدون‌کاکائو، سیب‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌زمینی، دوغ، شیر، خامه بسته‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌بندی شده و... بوده است. مدیرکل گمرک مشهد درباره واردات کالا از کشور افغانستان به استان در سال‌۱۴۰۰ بیان کرد: میزان واردات کالا به استان در سال‌قبل حدود ۱۴‌هزار تن به ارزش ۷/ ۱۳میلیون دلار بوده است.

جعفری افزود: عمده محصولات وارد‌شده به استان از کشور افغانستان نباتات و اجزای آن در مصرف عطرسازی و داروسازی، دانه کنجد به استثنای بذر آن، تخم رازیانه رومی، زیره سیاه و مرزه، تخم سروکوهی، بادام بدون‌پوست، چای سبز تخمیرنشده، دانه میوه‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های روغنی، شیره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌ها و عصاره‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌های نباتی و... بوده است. وی درباره میزان صادرات از گمرکات استان در سال‌۱۴۰۰ گفت: میزان صادرات کالا از گمرکات خراسان‌رضوی در سال‌قبل در مجموع ۲‌میلیون و ۶۰۷‌هزار تن به ارزش ۴/ ۱میلیارد دلار بوده که از لحاظ وزنی پنج‌درصد کاهش و از لحاظ ارزشی ۶‌درصد افزایش داشته است. سرپرست گمرکات خراسان‌رضوی با اشاره به عمده اقلام صادراتی به افغانستان بیان کرد: این اقلام سیب تازه، مقاطع فلزی، پسته با پوست تازه یا خشک، کف‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌پوش، مصالح ساختمانی و مقاطع فلزی بوده است. جعفری درباره عمده کشورهای صادراتی استان عنوان کرد: این کشورها شامل عراق، ازبکستان، ترکمنستان، پاکستان و تاجیکستان است. وی درباره میزان واردات کالا به خراسان‌رضوی از گمرکات استان تصریح کرد: سال‌گذشته ۲۲۹‌هزار تن کالا به ارزش ۵۷۹‌میلیون دلار وارد استان شد که نسبت به سال‌۹۹ از لحاظ وزنی ۲۳‌درصد و از لحاظ ارزش ۵۳‌درصد رشد داشته است. عمده این اقلام تجهیزات الکترونیکی، پنبه حلاجی‌نشده و مواداولیه واحدهای تولیدی است.