تقابل سیاست و اقتصاد

در این مقوله می‌توان مرزبندی مشخصی را برای نوسانات بازار قائل شد. به‌طوری‌که عمدتا در روندهای صعودی بازار سهام، تاثیر عامل اقتصادی پررنگ‌تر شده و نقش مهمی در رشد بازار ایجاد می‌کند. همچنین رشد قیمت دلار در بازار آزاد و کاهش ارزش پول ملی در کنار روند آرام صعودی دلار نیمایی به‌عنوان عاملی تعیین‌کننده بر بازار سرمایه سبب افزایش انتظارات آتی می‌شود. همین امر تحریک جریان نقدینگی، افزایش تقاضا و شکل‌گیری روندهای پرجهش و صعودهای قابل‌توجه را به دنبال دارد. به خصوص اینکه روند رو به رشد نرخ تورم و افزایش قیمت کالاها نیز تاثیرات روانی و مالی بر بازار سرمایه و شرکت‌های بورسی می‌گذارد.  در مقابل بررسی روندهای نزولی و تشکیل جو منفی در بازار سهام نشان از آن دارد که عمدتا مسائل سیاسی بیشترین نقش را در ایجاد چنین فضایی دارند؛ تنش‌های منطقه‌ای و مسائل سیاسی، ترس سرمایه‌گذاران را به دنبال داشته و خروج نقدینگی را رقم می‌زند.

به عبارت دقیق‌تر جدای از پارامترهای بنیادین و اقتصادی، وجود ریسک‌های سیاسی بر بازار و سهامداران تاثیر گذاشته و جو روانی فروش را ایجاد می‌کند. در واقع فرای ارزندگی، چشم‌انداز و انتظارات آتی که از رشد سود ارزش شرکت‌های بورسی به وجود می‌آید، ریسک‌های سیاسی سبب واکنش‌های شدیدی در بازار سرمایه می‌شود. در این شرایط واکنش‌ها به دلیل ورود حجم بالایی نقدینگی از سوی سهامداران تازه‌کار این فشار را تشدید و در نهایت واکنش‌های احساسی نیز افزایش می‌یابد. به‌طوری‌که یکباره شاهد شکل‌گیری روندهای نوسانی - احساسی شدیدی در زمان معاملات خواهیم بود. به عبارت دقیق‌تر با شروع تایم معاملات بازاری مثبت، ولی به یکباره با یک خبر سیاسی فعالان بازار شدیدا واکنش نشان داده و در نهایت برآیند این عوامل به ایجاد روند منفی در بازار و افت سنگین شاخص کل بورس می‌انجامد.

به این ترتیب می‌توان عنوان کرد که تقابل دو عامل اقتصادی و سیاسی به‌عنوان پیش‌زمینه شکل‌گیری روند‌های شارپی صعودی و نزولی در بازار سهام است. این امر در نهایت به دلیل میل بازار سهام به پارامترهای اصلی و تاثیرگذار، عامل اقتصادی را به‌عنوان عامل تاثیرگذار میان‌مدت و بلندمدت تلقی می‌کند. به این ترتیب گزینه تاثیرات سیاسی تنها به‌عنوان عامل رقم زدن نوسانات کوتاه‌مدت و در نهایت روند‌های سقوط بورس در مدت زمان کوتاه را شکل می‌دهد. ولی با تمام موارد مزبور و تقابل عوامل اقتصادی و سیاسی می‌توان عنوان کرد که بازار سرمایه در آخر خود را با عامل اقتصادی تطبیق خواهد داد و مسیر واقعی حرکت خود را معین می‌کند.