همزمان با افت اونس فلز گرانبها، شاخص دلار آمریکا به بالاترین ارزش خود در سال ۲۰۱۸ میلادی رسید و از ۴۷/ ۹۳ واحد عبور کرد. تقویت دلار آمریکا نسبت به سایر ارزهای رایج در بازار ارز جهانی، به‌دلیل افزایش بازدهی اوراق خزانه با سررسید ۱۰ ساله بود. بازدهی این اوراق با لمس نرخ ۰۸/ ۳ درصدی، بیشترین سوددهی از سال ۲۰۱۱ میلادی را برای خود ثبت کرد؛ به این ترتیب، سیگنال تقویت شاخص دلار در بازارهای جهانی مخابره شد و طلای جهانی که به صعود امید داشت، به قیمت ۱۲۸۸ دلاری نزول کرد.

رونق بازار اوراق خزانه

معیار نرخ بازدهی اوراق خزانه‌داری آمریکا که در وب‌سایت رسمی این وزارت‌خانه درج شده، از صعود نرخ بازدهی اوراق ۱۰ ساله به قله ۷ ساله حکایت دارد. ثبت رکورد ۰۸/ ۳ درصدی برای بازار فلزات گرانبها به معنای کاهش امکان سودگیری از این کالاها است؛ بنابراین به‌دنبال افت جذابیت طلا، تقاضای سرمایه‌گذاری روی فلز گرانبها نیز کاهشی می‌شود و قیمت اونس تحت‌فشار بیشتری قرار خواهد گرفت. این سناریو، سه‌شنبه شب به واقعیت پیوست و در نهایت منجر به سقوط ارزش فلز گرانبها در بازارهای جهانی شد. افزایش سود اوراق بلندمدت از یکسو به‌واسطه تقویت رویکرد تورمی و از سوی دیگر به‌دلیل کاهش تقاضا برای این اوراق پدید می‌آید. کاهش تقاضا برای اوراق خزانه ۱۰ ساله، قیمت تمام‌شده آنها را کاهش می‌دهد و در ادامه به افزایش بازدهی این اوراق منتهی خواهد شد. داده‌هایی که ظرف هفته‌های اخیر منتشر شده‌اند از فروش اوراق قرضه مبتنی‌بر دلار در کشورهایی مانند چین، ژاپن و همچنین جزایر کیمن حکایت دارد.

افزایش فروش بدهی‌های آمریکا

در شرایطی که آمریکا و چین درگیر جنگ تجاری هستند، تازه‌ترین آمارهای رسمی نشان می‌دهد که چین همچنان بزرگ‌ترین خریدار اوراق بدهی آمریکا به‌شمار می‌رود. ظرف یک سال گذشته چین بیش از ۱۱۷ میلیارد دلار از اوراق بدهی آمریکا را خریداری کرده و اکنون حجم بدهی‌های خریداری شده آمریکا از سوی این کشور به بیش از ۱۸/ ۱ هزار میلیارد دلار رسیده است. ژاپن نیز دومین نگه‌دارنده اوراق بدهی آمریکا به‌شمار می‌رود. چین در ماه مارس سال‌جاری بالغ‌بر ۵/ ۲ میلیارد دلار اوراق بدهی آمریکایی با سررسید بلندمدت (بالای یک سال) فروخته است. ژاپن نیز در ۳ ماه ابتدایی سال‌جاری میلادی نزدیک به ۲۵ میلیارد دلار از بدهی‌های آمریکایی را به‌فروش رسانده است. بیشترین حجم فروش در ماه مارس، به جزایر کیمن اختصاص دارد که صندوق‌های سرمایه‌گذاری زیادی در آن فعالیت می‌کنند. حجم فروش بدهی در این جزایر بالغ‌بر ۶/ ۲۶ میلیارد دلار ثبت شده است. با این اوصاف، علاوه‌بر چشم‌انداز تورمی، فروش اوراق بدهی خارج از مرزهای آمریکا نیز عامل افزایش بازدهی اوراق خزانه با سررسید ۱۰ ساله قلمداد می‌شود. افزایش بازدهی اوراق خزانه، علاوه‌بر تقویت شاخص دلار که منجر به تضعیف شدید اونس طلا شد، بازار سهام آمریکا را نیز نزولی کرد. شاخص میانگین صنعتی داوجونز، سه‌شنبه شب وارد سراشیبی ۷دهم درصدی شد که تحت‌تاثیر افزایش تمایل سرمایه‌گذاری در بازار اوراق قرضه بود.

بازدهی منفی ارزها در برابر دلار

صعود شاخص دلار آمریکا همزمان با تضعیف ارزهای دیگر همراه شد. علاوه‌بر ارزهای بازارهای نوظهور، یورو، پوند و ین نیز تحت‌الشعاع مانور افزایشی دلار آمریکا نزول کردند.

 

06-03