به گزارش فارس، بر اساس بیانیه‌ نشست اکتبر گروه ویژه اقدام‌مالی (FATF) که در تاریخ ۲ آبان‌ماه منتشر شد، ایران و کره‌‌شمالی همچنان در فهرست کشورهای اقدام مقابله‌ای FATF موسوم به لیست‌سیاه قرار دارند.

بیانیه اخیر FATF درباره ایران، تفاوت چندانی با بیانیه‌ این نهاد بین‌الدولی درباره نشست فوریه ۲۰۲۰ (۲ اسفندماه پارسال) ندارد. در بیانیه نشست اکتبر FATF آمده بود که با توجه به اینکه ایران نتوانست کنوانسیون‌های پالرمو و تامین‌مالی تروریسم را در تطابق با استانداردهای FATF تصویب کند، FATF تعلیق اقدامات مقابله‌ای را کاملا برمی‌دارد و از اعضا و تمام قلمروها می‌خواهد که اقدامات مقابله‌ای را در تطابق با توصیه‌ ۱۹ به‌طور موثر اجرا کنند. همچنین در ادامه‌ آن بیانیه FATF آمده بود که در صورت تصویب کنوانسیون‌های تامین مالی تروریسم و پالرمو، FATF در رابطه با گام‌های بعدی تصمیم می‌‌گیرد؛ از جمله اینکه اقدامات مقابله‌ای را تعلیق کند یا نکند. به گزارش فارس، لیستی تحت‌عنوان سیاه و خاکستری در FATF از نظر فنی وجود ندارد، بلکه FATF کشورها را به دو دسته‌‌ کشورهایی که ذیل توصیه شماره‌۱۹ اقدامات مقابله‌ای علیه آنها صورت می‌گیرد و کشورهایی که نقص‌هایی راهبردی در نظام ضدپولشویی و ضدتامین مالی تروریسم خود دارند، تقسیم می‌کند.

براساس این گزارش، تا پیش از برگزاری نشست فوریه FATF در فوریه ۲۰۲۰، ایران در لیست خاکستری قرار داشت ولی با این وجود، بعضی از اقدامات مقابله‌ای علیه ایران صورت می‌گرفت. یکی از این اقدامات مقابله‌ای، «شناخت تقویت‌شده مشتری» به‌عنوان بند A اقدامات مقابله‌ای در توصیه شماره‌۱۹ و مهم‌ترین بند است که هیچ‌گاه تعلیق نشده و از سال ۹۵ اعمال شده است. علاوه بر بند A، در ژوئن ۲۰۱۹ بند H (افزایش نظارت بر شاخه‌ها و شعب خارجی موسسات مالی ایران) و در اکتبر ۲۰۱۹ بندهای B و I (معرفی سازوکارهای پیشرفته برای نظارت بر تراکنش‌های مالی و افزایش نظارت‌های خارجی روی گروه‌های مالی و تمام زیرگروه‌ها و شعبه‌های مستقر در کشور مربوط) از اقدام مقابله‌ای FATF علیه ایران اجرا شده است.