در طرح پیش‌فروش سکه بانک‌مرکزی که از بهمن‌ماه سال گذشته تا پایان فروردین‌ماه امسال اجرا شد، هفت میلیون و ۶۰۰ هزار سکه در ۷ نوبت سررسید در بازه‌های زمانی یک ماه تا ۲ سال به فروش رسید؛ اما نکته‌ای که در طرح پیش‌فروش سکه وجود دارد، این است که گواهی‌ها تا زمانی که سررسید آنها فرا نرسیده بود، قابلیت فروش نداشتند و دارنده آنها باید از چند ماه تا دو سال برای فروش انتظار می‌کشید و این امر به معنای حبس نقدینگی بود؛ برای حل این مساله تفاهم‌نامه‌ای سه‌جانبه میان بانک مرکزی، بورس کالای ایران و یک شرکت کارگزاری بانکی امضا شد. در این طرح، بانک مرکزی قصد دارد برای سکه‌های پیش‌فروش شده اوراق گواهی سکه طلا منتشر کند و به این ترتیب امکان نقدشوندگی پیش از سررسید برای اوراق پیش‌فروش ایجاد می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، بر‌اساس این طرح خریداران سکه‌های پیش‌فروش، می‌توانند با مراجعه به شعب این شرکت کارگزاری بانکی، در قبال ارائه رسیدهای دریافتی خود، اوراق گواهی سکه طلا دریافت کرده و آنها را پیش از سررسید در بورس کالا و با قیمتی متناسب با زمان باقی‌مانده تا سررسید، به فروش برسانند. اوراق گواهی سکه طلا قبل و بعد از سررسید در بورس کالا قابل خرید و فروش است؛ با این تفاوت که قبل از سررسید قابلیت تبدیل به سکه را ندارد و پس از آن و در صورت درخواست دارنده اوراق، امکان تبدیل آن به سکه طلا وجود دارد.در همین رابطه محمد کشتی‌آرای، رئیس اتحادیه طلا و جواهر در گفت‌وگو با پایگاه خبری بازار سرمایه (سنا)، با تاکید بر اینکه این طرح تاثیرات مثبتی دارد، گفت: این اقدام در درجه اول التهاب کاذب بازار را می‌گیرد. به بیان دیگر افزایش دسترسی همه مردم به سکه که محصول این اقدام است، سبب کاهش التهاب بازار می‌شود.

رئیس اتحادیه طلا و جواهر افزود: وقتی مردم بدانند که می‌توانند نیاز خود را در جایی تامین کنند طبیعتا هجوم برای خرید سکه و ذخیره کردن سکه نخواهیم داشت. وقتی افراد جامعه احساس کنند در هر زمان و مکانی که بخواهند می‌توانند به بانک ملی مراجعه کنند یا در بورس کالا معاملات خود را انجام دهند هیجان بازار کنترل می‌شود.کشتی‌آرای با بیان اینکه جو روانی امنیتی نگهداری از سکه نیز عامل مهمی است، عنوان کرد: بسیاری از خانواده‌ها و افرادی که سکه ثبت‌نام کرده‌اند، مشکل نگهداری آن را دارند و این خود عامل مثبت و تاثیرگذار در بازار است.رئیس اتحادیه طلا و جواهر با بیان اینکه هنگام ایجاد حباب در بازار‌ها از جمله سکه و طلا باید از ابزارهای کنترلی منطقی بهره برد، گفت: زمانی که از حباب بازارها صحبت می‌کنیم یعنی بر اثر عدم تعادل عرضه و تقاضا قیمت واقعی و قیمتی که کالا داد‌و‌ستد می‌شود، اختلاف دارد.

کشتی‌آرای با اشاره به اینکه تفاهم نامه اخیر ابزاری برای کنترل حباب بازار سکه است، گفت: با این اقدام حباب بازار سکه به تدریج از بین خواهد رفت زیرا عرضه و تقاضا متعادل می‌شود و این تعادل بازار نظم و انضباط قیمت‌گذاری را به همراه دارد.رئیس اتحادیه طلا و جواهر به تاثیر دیگر این تفاهم‌نامه اشاره کرد و گفت: با این رویکرد بازار تابع نوسانات قانونی می‌شود.وی در تشریح نوسانات قانونی گفت: قیمت جهانی طلا در حال کاهش است ولی قیمت در بازار داخلی رو به افزایش است. پس نوعی عدم تعادل در قیمت‌ها وجود دارد! با این تفاهم‌نامه قیمت سکه و طلا تابع مقررات بازارهای مالی می‌شود و به نوعی اطمینان را به بازار بر‌می‌گرداند.رئیس اتحادیه طلا و جواهر در پاسخ به این پرسش که آیا معاملات آتی سکه افزایش قیمت را به همراه داشته، گفت: در حال‌حاضر و در شرایط فعلی بیشترین تاثیر قیمت سکه و طلا به نرخ ارز و سیاست‌های کلان اقتصادی باز‌می‌گردد و داد‌وستد آتی سکه در بورس کالا تاثیری در قیمت ندارد.