در این بین اما سقوط قیمت سنگ‌آهن ۶۲ درصد از قیمت‌های نزدیک به ۱۳۰ دلار در ابتدای این ماه به قیمت‌های پایین‌تر از ۱۲۰ دلار در روز گذشته نشان‌دهنده این واقعیت است که سیگنال‌های خوبی در راه بازار است که روی حجم معاملات این محصول نیز اثر گذاشته است. در این رابطه یک تحلیلگر در موسسه کلارکسون می‌گوید باید تمام تمرکز را روی افزایش تولید از ظرفیت‌های خالی گذاشت. این درحالی است که انتظار می‌رود در فاصله سپتامبر-اکتبر بازار با بهبود مهمی در بخش عرضه و تولید روبه‌رو شود. در فاصله ۲۸ ژوئن تا ۲ جولای قیمت سنگ‌آهن در حدود ۱۲ دلار در هر تن افزایش یافته و این رقم بسیار بالایی است که بعد از گذشت ۲۲ روز هنوز بازار نتوانسته آن را تخلیه کند. این به آن معنا است که بازار از ظرفیت‌های رشد بالاتری در مقایسه با ظرفیت‌های افت برخوردار است و کاهش قیمت آن تنها منوط به عرضه بالاتر است. مساله افزایش قیمت سنگ‌آهن درحال‌حاضر موضوع اصلی و عمده برای تولیدکنندگان فولاد است.

در یک سال گذشته این کالا نزدیک به ۷۰ درصد رشد قیمت را تجربه کرده است و این رقم روی هزینه‌های تولید فولاد در بسیاری از کشورهای دنیا مثل چین، سنگاپور و... اثر منفی بر جا گذاشته است. مدیرعامل واله اما می‌گوید ۶ تا ۱۲ ماه زمان لازم است تا احیای بخشی از توقف تولید صورت بگیرد اما برای بازگشت کامل معادن تعطیل شده به دو سال زمان نیاز است. این یعنی تا ۲۰۲۱ نوسانات قیمتی با میل به رشد همچنان وجود دارد و نباید انتظار داشت به قیمت‌های زیر ۷۰ دلار در سال قبل برگردیم و فعلا قیمت‌ها بالای ۱۰۰ دلار در هر تن حفظ می‌شود. متاسفانه مشکل فقط از جانب واله نیست. معضلاتی که برای ریوتینتو نیز پیش آمده و باعث کاهش تولید این معدن بزرگ شده و بر چالش‌های موجود در این بازار افزوده است.

تحلیلگران می‌گویند میزان تولید میانگین در سه ماهه دوم این معدن در بهترین حالت ۶/ ۶۷ میلیون تن بوده که در قیاس با ۵/ ۸۶ میلیون تن سال قبل پایین‌تر است. تحلیلگران اچ‌اس‌بی‌سی نیز معتقدند لااقل ۲ تا ۳ سال طول می‌کشد تا با توجه به بزرگی خرابی در واله مشکل این معدن به‌طور کامل حل شود و به پیش از این فاجعه برگردد. در این بین موضوع تقاضا نیز مهم است. حدود دوسوم تقاضای دریایی جهان در اختیار چین است که آخرین آمارها نشان می‌دهند موجودی بنادر چین نیز کاهش شدیدی را تجربه می‌کند و به ۱۱۵ میلیون تن رسیده است. این رقم در اوایل آوریل ۹/ ۱۴۸ میلیون تن گزارش شده است. این مساله کمی تحلیل‌های مربوط به کاهش قیمت را تضعیف می‌کند و نشان می‌دهد بدترین بحران در عرضه برای خریداران قابل پیش‌بینی است، اما باید منتظر فعالیت‌ها و تعهدات جدید برای ریوتینتو و بی‌اچ‌پی باشیم. آنها متعهد شده‌اند که تولید خود را در نیمه دوم سال افزایش دهند و بین یک تا ۶ درصد در خروجی رشد را تجربه کنند.

ریوتینتو پیش‌بینی خود را برای صادرات در سال ۲۰۱۹ به ۳۲۰ تا ۳۳۰ میلیون تن رسانده که هرچند در مقایسه با سال گذشته هنوز در بهترین حالت ۱۰ میلیون تن کمتر است اما به هر حال نشان می‌دهد در نیمه دوم سال قصد دارد تلاش خود را تشدید کند. البته به‌طور سنتی صادرات برزیل در نیمه دوم سال افزایش می‌یابد و باید منتظر ماند و دید که آیا این کشور خواهد توانست امسال ۳۴ تا ۳۵ میلیون تن در ماه طی نیمه دوم صادرات کند یا خیر؟ به هر حال آینده بازار سنگ‌آهن را فعلا نمی‌توان با قاطعیت پیش‌بینی کرد با این حال ظرف ماه‌های پیش‌رو روند آتی بازار در سال ۲۰۲۰ روشن خواهد شد.