چند قدم تا بورس مسکن

تجربه موفق بورس در ایران و اقصی نقاط جهان واقعیتی است که این روزها بر ارکان مختلف اقتصاد سایه افکنده است. ورود سرمایه‌های جدید به بورس‌های مختلف خود یکی از دلایل مهمی است که نشان می‌دهد ذهنیت مردم نیز به سمت این بازار متمایل شده است. این واقعیت یک معنی ساده دارد و آن خودنمایی قدرت بازار بر جریان کلی معاملات است. حال که ذهنیت‌ها به سمت استفاده از سازوکار بورس یا همان بازارهای آزاد و شفاف متمایل شده، بهترین زمان برای استفاده حداکثری از بورس‌ها و همچنین آغاز به کار بورس مسکن است. با توجه به سوابق اخیر و تجربیات معاملات در بورس کالا این پتانسیل وجود دارد که عرضه مسکن در بازار فیزیکی بورس کالا در بخش معاملات غیرمنقول رونق بگیرد که می‌تواند به معنی آغاز به کار بورس مسکن تعبیر شود. عرضه املاک و مستغلات در بورس کالا همچنین بحث فروش متری مسکن در چارچوب اوراق سلف استاندارد موازی از جمله مواردی است که در این چارچوب قابل اجراست و به مرور زمان جایگاه خود را در این بازار پیدا خواهد کرد. در این شیوه معاملاتی می‌توان به مرور زمان هر میزان یا دقیق‌تر هر چند متر از مسکن که خریدار امکان خرید دارد را تامین کرده و فارغ از نوسان قیمت‌های مرسوم در بازار املاک، بتواند جایگاه خود را در برابر نوسان قیمت‌ها تثبیت کند. به‌صورت دقیق‌تر اگر خریدار مثلا مایل باشد ۵۰ متر مسکن تهیه کند، می‌تواند اوراق سلف استاندارد موازی مثلا ۱۵ متر از خانه‌ای که هنوز احداث نشده را خریداری کند، آن‌هم در شرایطی که مطمئن است زمان تحویل این واحد مسکونی چه زمانی خواهد بود. هرچقدر که قیمت مسکن افزایش یابد دارایی فرد نیز تقویت شده و به مرور زمان امکان خرید بیشتر نیز وجود دارد تا در نهایت تا زمان مقرر برای تحویل خانه، بتواند ۵۰ متر خانه موردنظر خود را خریداری کند. این شیوه معامله از امکان تامین مالی پروژه‌ها برخوردار است و امکان خانه‌دار شدن افراد را به مرور زمان فراهم می‌کند.

  پروژه محور بودن معاملات مسکن در بورس

به گزارش ایلنا، محمد اسلامی در حاشیه مراسم افتتاح پل سرخس گفت: مردم به دلیل اینکه ارزش پولشان را حفظ کنند آن را به زمین و خانه تبدیل می‌کنند و این امر باعث افزایش قیمت‌ها می‌شود. ورود مسکن به بورس باعث می‌شود که سرمایه‌های مردم از طریق بورس تبدیل به مسکن شود، البته این کار سختی است و محل به محل و ساختمان به ساختمان متفاوت است.

وی با بیان اینکه این طرح، پروژه محور است، افزود: اولین بار نیز خود معاونت بورس این موضوع را مطرح کرد و قرار است ساز و کار آن از طریق بورس مشخص شود، این امر می‌تواند نقدینگی را در اختیار ساخت و ساز مسکن قرار دهد.

در همین خصوص محمدرضا پورابراهیمی از عملیاتی شدن طرح پیش فروش متری مسکن در بورس کالای ایران استقبال کرد و گفت: در شرایطی که امروز همه اقشار جامعه توانایی خرید مسکن را ندارند و نوسان شدید قیمت در این حوزه، بازاری آشفته را ایجاد کرده است، بورس کالا به‌عنوان مکانیزمی در راستای پیشبرد اهداف اقتصادی طرح پیش فروش متری مسکن را ارائه کرده است که با توجه به آن می‌توان چشم‌انداز روشنی را در بازار مسکن پیش بینی کرد. نماینده مردم کرمان و راور در یازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی به «کالاخبر» گفت: طرح پیش‌فروش متری مسکن اقدامی است که در تمام دنیا شبیه به آن اجرایی شده و یکی از شیوه‌های سودمند در راستای ایجاد تعادل منطقی در حوزه مسکن است.

وی افزود: یکی از بهترین اقداماتی که می‌تواند از سوی بورس کالا به‌عنوان یکی از ارکان بازار سرمایه اجرایی شود، طرح پیش‌فروش متری مسکن با همکاری وزارت راه و شهرسازی است که با اجرای این طرح، منابع اندک به بخش تولید و ساخت‌و‌ساز مسکن هدایت خواهد شد و از طرف دیگر می‌توانیم سرمایه‌گذاران را برای اجرای عملیات اقتصادی در حوزه مسکن تشویق کنیم.

پورابراهیمی اظهار کرد: اوراق عرضه واگذاری متری مسکن فرصتی است که به خریداران اجازه سرمایه‌گذاری می‌دهد و در کنار آن اگر انتفاعی هم وجود دارد فرد می‌تواند نسبت به سهم سرمایه‌گذاری ازآن بهره‌مند شود.

به گفته نماینده مردم در مجلس یازدهم، کلیت این طرح قابل قبول است و ابزارهای موردنیاز آن هم در بورس کالا وجود دارد و برای آغاز آن، فقط کافی است که وزارت راه و شهرسازی آن را براساس مکانیزم بورس کالا عملیاتی کند.

  تدوین آیین‌نامه طرح

به تازگی محمود محمودزاده معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی درخصوص اجرای این طرح اعلام کرده است که آیین‌نامه طرح فروش متری مسکن در بورس کالا در حال تدوین بوده و کلیات آن در شورای عالی مسکن طرح موضوع شده است.

محمودزاده حتی عنوان کرده است که اگر این طرح به قانون جدید نیاز داشته باشد، برای صرفه‌جویی در زمان به دنبال آن هستیم که پیش‌نویس معاملات متری مسکن را به دولت ارائه کنیم تا از طریق مصوبه سران سه قوه این طرح زودتر به نتیجه برسد.

همچنین پروانه اصلانی مدیرکل دفتر اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی از عملیاتی شدن ابزار پیش فروش متری مسکن و فروش نسیه مصالح ساختمانی در بورس کالا در آینده‌ای نزدیک خبر می‌دهد. به گفته اصلانی، ابزارهای مالی بازار سرمایه در ارتباط با حوزه مسکن، شامل اوراق سلف موازی استاندارد جهت پیش فروش متری ساختمان، بازار تهاتری مصالح و ملک، انتشار اوراق خرید دین بر پایه معاملات نسیه مصالح ساختمانی، صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات شاخص شهر تهران قابل معامله در بورس، قراردادهای آتی بر پایه صندوق سرمایه‌گذاری املاک و مستغلات شهر تهران، قراردادهای آتی بر پایه سبد شاخص مصالح ساختمانی معاملات فیزیکی مسکن (عرضه زمین و املاک دولت و بخش خصوصی در بورس کالا) است.

وی تصریح کرده است که انتشار اوراق سلف موازی استاندارد مسکن جهت پیش فروش متری ساختمان و اوراق خرید دین مصالح ساختمانی برای تامین مالی ساخت پروژه‌ها در اولویت اجرا قرار دارند که در آینده نزدیک در بخش مسکن مورد بهره‌برداری قرار می‌گیرند.

در پایان نیز حسن محتشم عضو هیات‌مدیره انجمن انبوه‌سازان مسکن استان تهران با اعلام آنکه طی سال‌های ۷۸–۱۳۷۷ هم موضوع فروش متری مسکن مطرح و بحث تضمین حداقل سود برای این طرح به میان آمد، می‌گوید: در حال حاضر با حمایت دولت، بازار سرمایه رونق قابل توجهی پیدا کرده و بخش عمده‌ای از سرمایه‌های کشور به سمت این بازار هدایت شده است، بنابراین بستر مناسبی برای ورود دوباره مسکن به بورس فراهم شده و بورس کالا هم با شناخت کامل از وضعیت موجود در بازار سرمایه، پیشنهاد عرضه متری مسکن را ارائه داده است.

محتشم تاکید کرد: برای اجرای این طرح مهم ترین اصل، نظارت دقیق است. دراین صورت سرمایه‌هایی که از محل اجرای این طرح جمع‌آوری می‌شود به سمت تولید مسکن سوق پیدا کرده و باعث افزایش عرضه جدید مسکن خواهد شد که در این‌صورت عملکرد طرح بسیار مثبت و کارآمد خواهد بود و نتایج پرباری به همراه خواهد داشت.