حمایت تمام‌قد از بازار، صنعت و سهام فولادی‌ها

 حال روز گذشته بورس کالای ایران میزبان نشست رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، نماینده وزارت صمت و مدیران شرکت‌های بزرگ فولادی کشور بود تا به اجماعی برای حل مشکل بازار فولاد در عین حمایت از حقوق سهامداران در بازار سرمایه برسد. نماینده وزارت صمت در این نشست بر تعامل همه‌جانبه این وزارتخانه با بازار سرمایه تاکید کرد؛ در پایان این نشست، مقرر شد بیانیه‌ای برای تامل بیشتر کمیسیون صنایع مجلس در طرح فولادی نگاشته و به نمایندگان ارسال شود تا در نهایت بهترین تصمیم برای این بازار گرفته شود.

 حقوق سهامداران خط قرمز سازمان بورس

به گزارش کالاخبر، محمدعلی دهقان دهنوی رئیس سازمان بورس در نشست با مدیران فولادی کشور گفت: شما مدیران صنعت فولاد کشور، وکیل میلیون‌ها سهامدار عدالت هستید و باید از حقوق آنها دفاع کنید که خوشبختانه این اراده و رویکرد برقرار شده است.

رئیس سازمان بورس تاکید کرد: تقریبا ٩٠ درصد جمعیت کشور به‌طور مستقیم و غیرمستقیم باسهام عدالت در ارتباط هستند و قطعا باید از منافع آنها دفاع کرد.

او افزود: از شما تولیدکنندگان فولاد کشور می‌خواهیم در راه توسعه بازار سرمایه و ایجاد رقابت در بازار به ما کمک کنید چون قطعا شفافیت و رقابت به توسعه شما نیز کمک می‌کند؛ از سوی دیگر شما وکیل میلیون‌ها سهامدار هستید تا در حق آنها اجحاف نشود که این مسوولیت سنگینی است.

دهقان دهنوی اظهار کرد: ما به‌عنوان متولیان بازار سرمایه از شما تولیدکنندگان می‌خواهیم افق‌های پیش روی تولید و توسعه شرکت خود را برای سهامداران شفاف‌سازی کنید تا ارزندگی شرکت‌های فولادی برای سهامداران نمایان شود.

به گفته وی، برنامه‌های اصلی سازمان بورس اوراق بهادار برای تکمیل فرآیندها و بوروکراسی‌های صنعتی این است که در ابتدا یک میز برای گروه‌های معدنی و فلزی تشکیل شود تا فرصت بیشتری برای بازنگری و بررسی دستورالعمل‌ها و مقررات داشته باشیم و با دید بازتری خواسته‌ها را محقق کنیم.

 تحقق عرضه کل زنجیره در بورس کالا

دهقان دهنوی در ادامه به بورس کالا اشاره کرد و افزود: بورس کالای ایران در ماهیت خود یک پلت‌فرم معاملات است و این بستر معاملات، تعیین‌کننده قیمت نیست بلکه مکانی را فراهم کرده است که قیمت‌ها براساس عرضه و تقاضا کشف شود؛ بنابراین هر گونه اعمال دستوری قیمت در بورس کالای ایران یعنی انحراف قیمت و ضربه زدن به اقتصاد کشور.

او تاکید کرد: هر گونه دخالت در قیمت کالاها از جمله فولاد در بورس، شفافیت را کاهش می‌دهد و عدالت را نقض می‌کند؛ از این رو سازمان بورس براساس قانون، اجازه قیمت‌گذاری دستوری را نمی‌دهد که خوشبختانه تعامل بسیار مطلوبی با وزارت صمت و شخص وزیر صمت ایجاد شده است.

رئیس سازمان بورس با تاکید بر اینکه اهداف وزارت صمت و سازمان بورس، یکی است و همگی به دنبال توسعه صنعت فولاد و کنار رفتن فضای مه آلود در اقتصاد هستیم، گفت: هفته گذشته با معاون جدید معدنی وزیر به مجلس رفتیم و خوشبختانه مسیری روشن و اتفاق‌های مثبتی در حوزه فولاد در حال تحقق است.

او افزود: چشم انداز بازار فولاد در کشور بسیار درخشان است بنابراین به همت تلاش‌های زیادی که در دست اجراست، تمام اقدامات انجام خواهد شد تا تمام زنجیره فولاد کشور در بورس کالای ایران عرضه شود.

 شرایط مطلوب صنعت فولاد

حمیدرضا عظیمیان مدیرعامل فولاد مبارکه نیز در این نشست با بیان اینکه شرایط فولاد مبارکه اصفهان مطلوب بوده و افزایش سرمایه دیگری نیز در دستورکار این شرکت است، گفت: فولاد مبارکه پروژه‌های جدیدی در دست دارد که مهم‌ترین آن تاسیس چهار هلدینگ مالی و بزرگ‌ترین صندوق بازارگردانی است که تا پایان امسال راه‌اندازی می‌شود؛ البته ۹ پروژه بزرگ این شرکت نیز تا سال ۱۴۰۴ راه‌اندازی خواهد شد.

 مدیرعامل فولاد مبارکه با تاکید بر اینکه حال صنعت فولاد خوب بوده و برخی مشکلات در حال رفع است، گفت: عرضه محصولات فولادی در بورس کالای ایران به نفع تولیدکنندگان، سرمایه‌گذاران و سهامداران است و با ایجاد شرایط رقابتی شاهد سرمایه‌گذاری‌های بیشتر نیز در این صنعت خواهیم بود.

عظیمیان با بیان اینکه در حوزه بازار سهام باید تلاش کنیم تا اطمینان میان سهامداران ایجاد شود، افزود: ورود مردم به بازار سهام به جای حضور در بازار سکه و دلار امری مطلوب است که باید با تلاش‌هایی که صورت می‌گیرد، ثبات و اطمینان را به بورس برگردانیم تا سهامداران نیز با رضایت و خشنودی در بازار سهام فعال باشند.

عظیمیان در پایان افزود: با تعامل مناسب میان شرکت‌های فولادی، وزارت صمت و بورس کالا، روند معاملات بازار به روال منطقی خود برمی‌گردد تا دیگر ریسکی به سهامداران و تولید تحمیل نشود و به‌طور قطع شرایط در روزهای آینده برای تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان حوزه فولاد نیز بهتر خواهد شد.

 زمان حل مشکلات فولادی

منصور یزدی‌زاده مدیرعامل ذوب‌آهن اصفهان نیز در این جلسه گفت: حضور مهندس جعفری در ایمیدرو و سعد محمدی در وزارت صمت جای امیدواری دارد و به نظر می‌رسد مشکلات به زودی مرتفع شود.

وی افزود: ذوب آهن در تامین مواد اولیه همواره مشکل داشته، درحالی که ۱۰ درصد تولید فولاد کشور را به خود اختصاص داده است که در تلاش هستیم این مشکلات به زودی رفع شود؛ شرایط سهام شرکت در بورس نیز بهبود خواهد یافت به‌طوری‌که درخواست داریم سهم ذوب‌آهن از فرابورس به بورس منتقل شود و اقدامات لازم انجام خواهد شد.

یزدی‌زاده خاطرنشان کرد: سازوکار بورس کالا برای شرکت‌های فولادی از جمله ذوب آهن، طی سال‌های گذشته سودآوری را تضمین کرده است و از این رو باید گذاشت بورس کالا براساس رسالت واقعی خود فعالیت کند که در این راه تعامل وزارتخانه‌ها نیاز است.

او بر لزوم تقویت بورس کالا تاکید کرد و افزود: فضای کسب و کارها باید سالم، شفاف و کارآ باشد و از این رو تولیدکنندگان فولادی کشور باید امکان استفاده از ابزارهای مالی را داشته باشند که این ظرفیت در بورس کالا وجود دارد.

یزدی‌زاده ادامه داد: ذوب آهن تلاش خود را می‌کند تا تمامی کالاهای تولیدی‌اش را در بورس کالا عرضه کند تا از شرایط رقابتی و شفافیت بورس کالا بهره‌مند شویم.

وی در پایان گفت: به‌منظور کمک به صنعت فولاد، سهامداران و جلوگیری از دخالت در روند بازار، تعامل میان بخش‌های مختلف نیاز است و باید فعالان این بخش تصمیم‌های لازم را برای بهبود اوضاع اتخاذ کنند.

 خبرهای خوب در بخش سنگ آهن

ناصر تقی‌زاده مدیرعامل شرکت معدنی و صنعتی چادرملو نیز در این نشست با اعلام این خبر که چادرملو ۵۰۰ هزار تن سنگ آهن برای تامین نیاز واحدهای فولادی به ویژه ذوب آهن به‌صورت حراج باز در بورس کالا عرضه خواهد کرد گفت: ذخایر خوبی در حال اکتشاف داریم و این خبر را به محض اطلاعات بیشتر در اختیار سهامداران خود قرار خواهیم داد.

وی افزود: در تصمیم‌گیری‌ها باید یک تعامل همه‌جانبه میان وزارت صمت، بورس و شرکت‌های تولیدکننده شکل بگیرد تا مسائل به نحو احسن حل و فصل شود.

تقی‌زاده تصریح کرد: برای همکاری بیشتر با مجموعه بازار سرمایه و بورس کالا آمادگی کامل داریم و هر گونه اقدامی که به حمایت از سرمایه‌های مردم در بورس منتهی شود دریغ نخواهیم کرد.

وی با بیان اینکه تولیدات چادرملو فراتر از برنامه سال جاری است و تولید شمش شرکت نیز ۳۰ درصد افزایش خواهد یافت، گفت: تحریم نه در توسعه و نه در طرح‌ها توقف ایجاد نکرده و تنها بخشی از هزینه‌ها را افزایش داده است و در واقع شرایط صنعت فولاد و معدن کشور بسیار مطلوب ارزیابی می‌شود.

 همراهی کامل وزارت صمت با بازار سرمایه

امیر صباغ مدیر اقتصادی و توسعه سرمایه‌گذاری ایمیدرو نیز در این جلسه نکاتی را مطرح کرد و ادامه سخنان تقی‌زاده گفت: ایمیدرو برای عرضه یک میلیون تن سنگ آهن در تالار حراج باز بورس کالا به‌منظور تامین نیاز واحدهای فولادی به خصوص ذوب آهن آماده است.

سیف‌الله امیری مدیرکل دفتر صنایع معدنی و مشاور معاونت امور معادن و صنایع معدنی گفت: دکتر سعدمحمدی درخواست ارسال نظرات انجمن‌های فعال حوزه زنجیره فولاد را داشتند تا پس از جمع‌بندی و هماهنگی با واحدها به مجلس ارائه شود.

وی افزود: از همین تریبون اعلام می‌کنم که با مدیریت‌های جدید، مشکلی میان وزارت صمت و بازار سرمایه وجود ندارد و همه اقدامات لازم در جهت توسعه صنعت فولاد و حمایت از بازار سرمایه انجام خواهد شد.

 فولادی‌ها به دنبال بستری شفاف

رسول خلیفه‌سلطانی دبیر انجمن تولیدکنندگان فولاد در این جلسه گفت: همیشه نیاز به ایجاد بازاری متشکل و سازمان‌یافته برای تقابل آزاد عرضه و تقاضا و دستیابی به اثرات مثبت در کشور احساس شده و بورس کالا توانسته فضایی را به وجود آورد که از التهابات بازار فولاد کاسته شود.  او با بیان اینکه براساس تاکید سایر مدیران فولادی باید در تصویب طرح تنظیم فولاد در مجلس تامل شود تا این طرح چوب لای چرخ صنعت فولاد نگذارد، گفت: شفاف‌سازی به بازار فولاد خیلی کمک می‌کند و باید تاکید شود که فولادی‌ها به هیچ عنوان به دنبال رانت در زنجیره فولاد نیستند و تنها خواستار کار کارشناسی از سوی مسوولان هستند؛ بنابراین دو وزارتخانه اقتصاد و صمت بهتر است در این راستا گام بردارند.

 بیانیه‌ای برای تامل بیشتر مجلس در طرح فولادی

در نشست امروز، مدیران فولادی کشور هر یک دیدگاه‌های خود را در جهت رفع برخی مشکلات در روند تامین مواد اولیه، صادرات و حمایت از سهامداران اعلام کردند که به اعتقاد آنها برای اتخاذ بهترین تصمیم‌ها، به تامل بیشتر در طرح فولادی مجلس نیز نیاز است.

در واقع نتیجه نشست امروز، نگارش یک بیانیه با امضای همه تولیدکنندگان فولاد، متولیان بازار سرمایه و وزارت صمت بود تا با تعامل هر چه بیشتر با اعضای کمیسیون صنایع مجلس اقداماتی در جهت حمایت از حقوق سهامداران، رفع موانع تولید و تامین مواد اولیه، صادرات و موارد دیگر اتخاذ شود.