بازگشت هیجان به بازارهای طلا

ورود صندوق طلا به عنوان دیگر دارایی سرمایه‌ای به بازار آتی، بازگشت دوباره طلا به این بستر جذاب معاملاتی را تداعی می‌کند که به شکل غیرمستقیم امکان معامله سکه طلا را برای معامله‌گران بازار آتی فراهم می‌کند. زیرا هر واحد قرارداد آتی مبتنی بر هزار واحد صندوق طلایی است که طبق امیدنامه این صندوق‌ها بخش عمده سرمایه‌گذاری آنها بر گواهی سپرده سکه طلا است. بنابراین تکانه‌های قیمتی بهای ارز در بازار آزاد در کنار نوسان قیمت اونس جهانی طلا می‌تواند بر نوسان بهای قراردادهای آتی نیز اثرگذار باشد. با راه‌اندازی قراردادهای آتی طلا، بستری جدید برای پوشش نوسان قیمت دارایی جذابی همچون طلا در بورس کالا ایجاد می‌شود که افراد با تحلیل و پیش‌بینی بازار طلا و سیگنال‌های اثرگذار بر آن می‌توانند به کسب سود بپردازند. به نظر می‌رسد که با ورود طلا به بازار آتی و تکمیل زنجیره ابزارهای مالی-طلایی بورس کالا، گامی مهم در جهت توسعه و تعمیق معاملات این فلز گرانبها برداشته شده که می‌تواند بر جذب نقدینگی‌های سرگردان موجود در جامعه تاثیر خوبی داشته باشد.

  آغاز به کار آتی صندوق طلا از ۱۲ تیرماه

در تازه‌ترین خبرها، بورس کالای ایران با صدور اطلاعیه‌ای از راه‌اندازی معاملات قراردادهای آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق پشتوانه طلای لوتوس تحویل مرداد سال جاری خبر داد. براساس این اطلاعیه، معاملات قراردادهای آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق پشتوانه طلای لوتوس تحویل مرداد ۱۴۰۰ از روز شنبه ۱۲ تیر راه‌اندازی خواهد شد و در اولین نماد خود تا تاریخ ۲۰ مرداد قابل معامله است. براساس اطلاعیه صادره از سوی مدیریت توسعه بازار مشتقه بورس کالای ایران، قراردادهای آتی در نخستین روز معاملاتی بدون حد نوسان قیمتی، با دوره پیش گشایش به مدت ٣٠ دقیقه در ابتدای جلسه معاملاتی آغاز و پس از انجام حراج تک قیمتی راس ساعت ۱۰:۳۰ با دوره عادی معاملاتی و اعمال حد نوسان قیمت روزانه ادامه می‌یابد. قیمت پایه قرارداد آتی، همان قیمت کشف شده در حراج تک قیمتی خواهد بود که مبنای حد نوسان قیمت روزانه برای ادامه معاملات در حراج پیوسته قرار خواهد گرفت. در صورت عدم انجام معامله در حراج تک قیمتی، قرارداد آتی متوقف و همین فرآیند، روز کاری بعد تکرار خواهد شد.

  موشکافی جزئیات قراردادهای آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق طلا

مبتنی بر امیدنامه منتشر شده توسط بورس کالا، دارایی پایه قراردادهای آتی صندوق طلا، واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلای لوتوس (طلا) در نظر گرفته شده و همچنین اندازه هر قرارداد آتی نیز معادل ۱۰۰۰ واحد سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری طلا است. حد نوسان قیمت روزانه این قراردادها حداکثر مثبت و منفی ۵ درصد با توجه به قیمت تسویه روزانه روز قبل و حداکثر حجم هر سفارش، ۲۵ قرارداد خواهد بود. همچنین سقف مجاز موقعیت‌های تعهدی باز، برای اشخاص حقیقی و حقوقی، ۲۰۰ موقعیت در هر نماد معاملاتی و برای بازارگردانان ۴۰۰ موقعیت در هر نماد در نظر گرفته شده که قابل افزایش تا ۱۰ درصد موقعیت‌های تعهدی باز در آن نماد در بازار است. تعداد موقعیت‌های باز کل بازار در هر نماد معاملاتی حداکثر معادل یک هزارم سقف واحدهای معاملاتی قابل صدور صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلای لوتوس (طلا) اعلام شده است.

  تکمیل زنجیره ابزارهای طلایی بورس کالا

به گزارش «کالاخبر»، علیرضا ناصرپور، معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران، با بیان اینکه پیش از این معاملات گواهی سپرده کالایی روی دارایی سکه و صندوق‌های سرمایه‌گذاری پشتوانه طلا با موفقیت در بورس کالا راه‌اندازی شده است، اظهار کرد: در این میان وجود یک ابزار پوشش ریسک، مانند قراردادهای آتی در کلاس دارایی طلا برای فعالان بازارهای مالی بسیار کارآمد خواهد بود که از این رو راه‌اندازی معاملات آتی واحدهای صندوق طلا در دستور کار قرار گرفت. در تمام دنیا، طلا دارایی مناسبی برای تنوع بخشی در سرمایه‌گذاری به شمار می‌آید و نوسانات این فلز گرانبها دارای اهمیت است، از این رو وجود یک بستر شفاف و قانونی در مجموعه بازار سرمایه، امکان بهره‌گیری از مزایای سرمایه‌گذاری در این دارایی را فراهم آورده که هم اکنون نیز فعالان بازارهای مالی برای سرمایه‌گذاری در طلا از ابزار گواهی سپرده کالایی سکه طلا و صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلا بهره می‌برند و این ابزارها به خوبی نوسانات بازار نقدی طلا را پوشش می‌دهند. معاون توسعه بازار و مطالعات اقتصادی بورس کالای ایران ادامه داد: قراردادهای آتی یکی از ابزارهای مدیریت ریسک مرسوم در جهان است که از جمله‌ مهم‌ترین مزایای آن مدیریت ریسک نوسانات قیمت دارایی، امکان برنامه‌ریزی بلندمدت، افزایش توان معاملاتی افراد، استاندارد بودن قرارداد و تضمین معاملات و کمیت و کیفیت تحویل است. وی درخصوص این معاملات اظهار کرد: با راه‌اندازی قراردادهای آتی واحدهای سرمایه‌گذاری صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلا، بورس کالا امکان تحویل واحدهای صندوق سرمایه‌گذاری پشتوانه طلا در سررسید را با قیمت از قبل مشخص شده بین خریدار و فروشنده فراهم می‌کند. همچنین خریدار و فروشنده مانند سایر قراردادهای آتی با تودیع وجه تضمین و نه کل ارزش قرارداد با قیمت‌های پیشنهادی خود وارد معامله شده و مبادلات قراردادهای آتی را انجام می‌دهند.ناصرپور افزود: تودیع وجه تضمین که نسبت کمی از ارزش قرارداد است به جای کل ارزش قرارداد موجب افزایش نقدشوندگی قراردادها و کارآمد شدن کارکرد پوشش ریسک قراردادهای آتی می‌شود. از طرف دیگر معاملات اهرمی مطلوب ذائقه بسیاری از فعالان بازارهای مالی نیز است و خریدار و فروشنده در قراردادهای آتی الزامی به حفظ موقعیت خرید یا فروش خود تا سررسید قرارداد ندارند و می‌توانند با اخذ موقعیت معکوس از بازار خارج شوند.