طی روز گذشته، نمادهای گروه محصولات شیمیایی بیشترین تاثیر مثبت را بر نماگر بازار داشتند. هرچند بررسی‌ها حاکی از نزول قیمتی بیشتر نمادهای این گروه است، به دلیل رشد نمادهای بزرگ این صنعت (که تاثیر بسزایی در شاخص قیمتی این گروه دارند) درمجموع شاخص این گروه با رشد ۵/ ۰ درصدی روبه‌رو‌ شد و توانست بیشترین تاثیر مثبت در محاسبه بر آیفکس داشته باشد. پتروشیمی مارون که از بزرگ‌ترین شرکت‌های فرابورس ایران (با ۲۶ درصد ارزش بازار اول و دوم) است و درنتیجه با کوچک‌ترین تغییرات قیمتی آن، شاخص کل دستخوش تغییر می‌شود، با صعود قیمتی اندک خود (۵۲/ ۰ درصدی) توانست تاثیر یک و نیم واحدی بر رشد نماگر بازار داشته باشد. همچنین پتروشیمی خراسان در ادامه روند صعودی چند روز اخیر خود، با رشد ۳ درصدی قیمت خود توانست تاثیر مثبت ۶۵/ ۰ واحدی بر شاخص کل فرابورس داشته باشد.

همگام با صنایع فرابورسی

بررسی قیمت سهام در مقیاس صنایع فرابورسی نیز حاکی از فضای مثبت بازار در روز گذشته است. به بیان دقیق‌تر، شاخص ۱۴ صنعت از صنایع ۲۴گانه فرابورس در پایان معاملات دیروز سبزپوش شد که در بین آنها، عنوان بیشترین رشد شاخص در گروه‌های استخراج زغال سنگ، محصولات دارویی و پیمانکاری صنعتی به ثبت رسید که هر کدام به ترتیب رشد ۹/ ۴، ۶/ ۲ و ۳/ ۲ درصد را رقم زدند. همچنین در بین گروه‌های بزرگ بازار نیز شاخص صنعت پتروشیمی فرابورس و پالایشی افزایش نشان داد. معاملات گروه پتروشیمی در روز گذشته در غیاب نماد «زاگرس» پرمعامله دنبال شد. در گروه فلزات نیز به‌رغم معاملات منفی در نماد بزرگ این گروه، یعنی نماد ذوب‌آهن اصفهان، شاهد برآیند صفر شاخص آن بودیم. همچنین شاخص گروه هتل و رستوران نیز در روز گذشته به دلیل توقف معاملات در دو نماد گروه سرمایه‌گذاری میراث فرهنگی و هتل پارسیان کوثر اصفهان بدون تغییر ماند.

اما در مقابل، شاخص ۸ گروه دیگر فرابورسی در پایان معاملات دیروز با افت مواجه شد. در میان این صنایع، عنوان بیشترین افت شاخص به گروه‌های سرمایه‌گذاری، رایانه و خودرو تعلق گرفت که هر کدام به ترتیب کاهش ۸/ ۱، ۶/ ۱ و ۵/ ۱ درصد را به ثبت رساند. گروه انبوه‌سازی و مستغلات نیز که در نیمه نخست هفته رشد ۸ درصدی را به نمایش گذاشته بود در روز گذشته از صعود بازماند و در پایان معاملات کاهش نزدیک به یک درصد را ثبت کرد.بررسی ارزش معاملات صنایع فرابورسی از گردش قابل‌توجه نقدینگی در بین گروه‌های فلزات اساسی، انبوه‌سازی و محصولات غذایی حکایت دارد. بیش از نیمی از ارزش معاملات دیروز در سه صنعت مزبور گردش داشت. گروه صنایع کاغذی پارس نیز حدود ۹ درصد از ارزش معاملات خرد بازارهای اول و دوم را به خود اختصاص داد. به این ترتیب، ۴۰ درصد باقیمانده نیز در سهام ۲۰ گروه دیگر به گردش درآمد که به خوبی ترکیب ناهمگن نقدینگی در بین صنایع فرابورس را نشان می‌دهد.

پیشتازی حقوقی‌ها در خرید

در معاملات دیروز بازار فرابورس ایران، شاهد تغییر خالص مالکیت سهام به نفع خریداران حقوقی بودیم. حقوقی‌ها با خالص خرید ۸ میلیون و ۶۱۳ هزار سهم به ارزش حدود ۱۷ میلیارد تومان توانستند بر خریداران حقیقی پیشی بگیرند. سهامداران حقیقی بازارهای اول و دوم بیشترین خالص خرید را به ترتیب در سهام شرکت‌های پتروشیمی خراسان، مبین‌وان کیش و معدنی کیمیای زنجان گستران به ثبت رساندند؛ در مقابل بیشترین خالص خرید از سوی سهامداران حقوقی در نماد شرکت‌های شرکت آهن و فولاد ارفع، فرآوری زغال‌سنگ پرورده طبس و کشت و صنعت شهدای ناب خراسان به ثبت رسید.

معاملات روز گذشته اوراق با درآمد ثابت بدون تغییر خاصی در قیمت پایانی نمادهای این بازار پایان یافت و معاملات در آن با ثبات نسبی دنبال شدند. ارزش معاملات اوراق با درآمد ثابت طی دیروز به رقم ۱۱۲ میلیارد تومان رسید. برآیند معاملات این بازار از جابه‌جایی حدود یک میلیون و ۳۰۰ هزار ورقه از اوراق مشارکت، اجاره و اوراق خزانه در ۷۲۴ نوبت معاملاتی به ارزش تقریبی ۱۱۲ ‌میلیارد تومان حکایت دارد. در این بین ارزش جریان نقدینگی در بازار اوراق خزانه به سطح ۵۹ میلیارد و ۷۰۰‌میلیون تومان رسید. روز گذشته بازار اسناد اوراق خزانه اسلامی نیز، روند کم‌نوسانی را طی کرد به‌گونه‌ای که تمام نمادهای آن تغییرات زیر یک درصد را تجربه کردند.

دیروز حدود ۷۳۲ هزار ورقه اوراق اسناد خزانه اسلامی در ۵۹۶ نوبت معاملاتی به ارزش حدود ۶۰ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت. همچنین میانگین نرخ سود موثر ۱۶مرحله از اسناد خزانه اسلامی، با رشد ۱/ ۰ درصدی نسبت به روز دوشنبه، به سطح ۳/ ۲۲ درصدی رسید. روز گذشته حدود ۸۲ هزار و ۵۰۰ ورقه امتیاز تسهیلات مسکن در ۴ هزار و ۵۰۰ نوبت معاملاتی به ارزش حدود ۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان مورد دادوستد قرار گرفت. طبق بررسی‌ها، روز گذشته در این بازار نیز با نوسانات اندک قیمتی مواجه بودیم.