در بازار بدهی نیز متوسط بازدهی اوراق اخزا رشد محدود دیگری را تجربه کرد و همزمان متوسط قیمت فروش امتیاز مسکن در کف ۶‌سال اخیر قرار گرفت.  پس از آنکه شاخص کل فرابورس ایران در پایان معاملات روز دوشنبه در آستانه کانال ۲۵۰۰ واحدی قرار گرفت و غالب سهام بازارهای اول و دوم در مدار مثبت به معاملات خود پایان دادند، فرابورس مسیر اصلاحی را در پیش گرفت. طی این روز معامله‌گران به منظور حفظ سود کسب شده در سمت عرضه با قدرت بیشتری وارد شدند و فشار بیش از ۳۸ واحدی را بر شاخص کل وارد کردند. در این میان پتروشیمی مارون بیشترین اثر کاهنده را بر آیفکس وارد کرد که بیش از ۲۲ واحد از ارتفاع آن کاست. «ذوب» و «دماوند» نیز در مجموع منجر به عقب‌نشینی حدود ۱۲ واحدی شاخص مزبور شدند. در مقابل نماد «ارفع» که مورد توجه خریداران حقیقی بود، به میزان افزون بر سه واحد بر شاخص کل تاثیر مثبت گذاشت.

 عقب‌نشینی خریداران حقیقی

پس از چهار روز متوالی معاملاتی که سهامداران حقیقی خرید قدرتمندتری نسبت به بازیگران حقوقی رقم زدند، تغییر مالکیت غالب سهام به نفع سهامداران عمده تغییر یافت. در این روز بیشترین خالص خرید فعالان عمده بازار به‌طور برابر در سهام پتروشیمی غدیر و همچنین ریل‌پرداز سیر رقم خورد. «کگهر» نیز در رده سوم ترجیحات این دسته از بازیگران قرار گرفت. در مقابل، کانون توجه سهامداران خرد در سهام فولاد ارفع بود که به تغییر مالکیت بیش از پنج میلیارد تومانی «ارفع» به نفع این دسته از سهامداران انجامید. در ادامه، نماد «کپرور» نیز با خالص خرید بیش از سه میلیارد تومانی سهامداران حقیقی به‌عنوان انتخاب دوم آنها شناخته شد. سرمایه‌گذاری سبحان نیز ترجیح دیگر آنها بود. به این ترتیب، بیشترین برآیند مثبت خریدهای حقیقی به ترتیب در صنایع «فلزات اساسی»، «استخراج زغال سنگ» و «سرمایه‌گذاری» محقق شد. در مقابل، بیشترین خالص خرید سهامداران عمده در صنایع «حمل و نقل» و سپس «محصولات شیمیایی» بود. در نهایت پس از اتمام معاملات، نزدیک به ۲۰ میلیون سهم به ارزش افزون بر دو میلیارد تومان از پرتفوی سهامداران خرد به سبد سهامداران عمده جابه‌جا‌ شد.

 پیشروی آهسته بازدهی در بازار بدهی

دیروز در بازار اوراق با درآمد ثابت افزون بر ۱۶۷ هزار ورقه به ارزش بیش از ۱۴۷ میلیارد تومان دست به دست شد که حدود نیمی از آن در خرید‌و‌فروش‌های اسناد خزانه اسلامی به گردش درآمد. به این ترتیب، ارزش معاملات اوراق خزانه نسبت به روز دوشنبه افزایش تقریبا ۲۲ درصدی را تجربه کرد. به‌طور کلی معاملات اوراق خزانه اسلامی طی این روز، قیمت‌ها را در محدوده کم‌عمق‌تری به نوسان درآورد. بیشترین رشد قیمتی برابر با ۸۳/ ۰ درصد بود، که به «اخزا۷۱۲» تعلق گرفت و کم‌ترین نرخ سود موثر در سطح ۳/ ۲۰ درصد را برای اوراق مزبور رقم زد. بیشترین نرخ سود موثر ۲۳ درصد نیز به اوراق «اخزا۷۱۱» اختصاص یافت. به این ترتیب، متوسط بازدهی اوراق «اخزا»ی معامله شده در بازار بدهی با پیشروی محدود ۱/ ۰ واحد درصد، به سطح ۲/ ۲۲ درصد رسید.

 کف‌نشینی بهای متوسط اوراق «تسه»

روز گذشته در بازار اوراق تسهیلات مسکن حدود ۵۷ هزار ورقه «تسه» به ارزش نزدیک به سه میلیارد تومان داد و ستد شد که حدود ۶۰ درصد از این نقدینگی در معاملات اوراق تسهیلات مسکن صادره در اسفند ۹۷ به گردش درآمد. با توجه به دوره اصلاحی اخیر در این بازار، بهای میانگین اوراق تسهیلات مسکن از ابتدای سال جاری تا ۲۵ فروردین، به ۵۰ هزار و ۶۰۰ تومان رسید. این سطح از قیمت با کاهش ۱۹ درصدی نسبت به مدت مشابه در سال گذشته، کف شش سال اخیر به حساب می‌آید. با عقبگرد قیمت‌های اوراق مزبور طی روزهای اخیر و قرار گرفتن آنها در سطوح قابل توجه از فشار عرضه بر معاملات دیروز کاسته شد. بازه قیمت‌ها طی این روز در دامنه ۵۱ هزار و ۶۰۰ تومان تا ۴۷ هزار و ۲۰۰ تومان تعیین شد و بهای متوسط طی این روز، نسبت به معاملات روز دوشنبه افزایش اندکی را رقم زد. قیمت اوراق تسهیلات مسکن صادره در فروردین ۹۷ پرشیب‌ترین مسیر صعودی را طی کرد.