فرصت طلایی تامین مالی از بازار سرمایه

بازار سرمایه از سال‌های گذشته با برخورداری از پتانسیل بالا و وجود ابزارهای مالی متنوع، نقش مهمی در تامین مالی شرکت‌ها داشته، ولی به‌دلیل بانک‌محور بودن اقتصاد ایران، فرصت چندانی برای بهره‌گیری از این ظرفیت وجود نداشته است. حال با توجه به شرایط نامساعد اقتصاد، تنگناهای شدید و مشکلات عدیده بانک‌ها، بازار پول قادر نیست به تنهایی پاسخگوی نیاز مالی بنگاه‌ها باشد. به عبارت دقیق‌تر در حالی بانک‌محور بودن اقتصاد کشور در سال‌های اخیر، زمینه‌ساز کاهش سرعت تامین مالی از بستر بازار سرمایه شده که اکنون به دلیل معضلات رخ داده در نظام بانکی، دیگر این گروه توان گذشته را برای تامین مالی بنگاه‌ها ندارند. به این ترتیب بازار سرمایه به دلیل برخورداری از پتانسیل بالا، مناسب‌‌ترین محل برای تامین نقدینگی مورد نظر خواهد بود. امری که می‌تواند تنگنای کنونی موجود در اقتصاد کشور را به فرصت طلایی برای بازار سرمایه در راستای پول‌رسانی به شرکت‌ها و به‌ویژه بنگاه‌های بزرگ تبدیل کند.در این راستا سعید اسلامی‌بیدگلی، دبیر کل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران در بازدید از کارخانه ذوب‌آهن اصفهان، شرایط کنونی و معضلات اقتصادی را فرصتی طلایی برای بازار سرمایه عنوان کرد که می‌تواند نقش خود در زمینه تامین مالی شرکت‌ها را با سرعتی بیشتر از گذشته ادامه دهد.

  نقش مهم بورس در عبور از تنگنای اقتصادی

سعید اسلامی‌بیدگلی، دبیر کل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری ایران یکی از مهم‌ترین‌ معضلات برای شرکت‌ها و بنگاه‌های فعال را شرایط نامساعد حاکم بر اقتصاد کشور دانست و گفت: پیش‌بینی‌های صورت گرفته از وضعیت اقتصاد ایران در سال ۹۸ چندان مناسب و مطلوب نیست. به‌طوری‌که رشد اقتصادی از منفی ۳ تا ۸درصد و همچنین نرخ تورم نیز بالای ۳۰درصد پیش‌بینی شده است.وی در ادامه به پیش‌بینی صورت گرفته توسط صندوق بین‌المللی پول اشاره کرد و گفت: طبق موارد اعلام شده از سوی این نهاد، نرخ رشد منفی ۶/ ۵درصد و نرخ تورم ۳۷درصدی برای سال جاری پیش‌بینی شده است.  اسلامی‌بیدگلی با اشاره به اینکه بازگشت ایران به بازارهای بین‌المللی و رفع تحریم‌ها می‌تواند نقطه مثبتی برای رسیدن به رشدهای مناسب باشد، گفت: هر چند تمامی فعالان اقتصادی از شرایط نامطلوب و رکود تورمی آگاهی کامل دارند، اما در این وضعیت استفاده از ظرفیت‌های خالی مجموعه‌های بزرگ که به تنهایی سهم مناسبی از رشد اقتصادی کشور دارند، می‌توانند گامی مثبت و اهرمی کمکی در جبران کمبودهای ناشی از دورماندن از فضای بین‌المللی باشند. به‌طوری‌که با سرمایه‌گذاری و بهره‌مندی از این پتانسیل و ظرفیت‌ها، رشدهای منفی یادشده بهبود یافته و به شرایط مطلوب دست یابیم.وی در ادامه به فرصت‌های زیاد در چنین مجموعه‌های بزرگ اشاره کرد و گفت: از سوی دیگر به دلیل شرایط و مشکلات حاکم بر شبکه پولی کشور که طی سال‌های گذشته وجود داشته و به نظر می‌رسد امسال نیز ادامه یابد، نوعی قفل‌شدگی در این حوزه مشاهده می‌شود.

اسلامی‌بیدگلی استفاده از ظرفیت‌های بازار سرمایه را تنها راه برای عبور از بحران‌های مزبور دانست و گفت: البته بخشی از توجه کنونی فعالان اقتصادی که معطوف بازار سرمایه شده، ناشی از فهم و درک واقعی این بازار نبوده، بلکه ناشی از قفل‌شدگی شبکه پولی و نظام بانکی در تامین نقدینگی مورد نیاز شرکت‌هاست. به عبارت دقیق‌تر شاید این بنگاه‌ها چاره‌ای جز استفاده از ظرفیت‌های بازار سرمایه نخواهند داشت.وی در ادامه افزود: اما همین موضوع را به فال نیک گرفته و معتقدیم که در سال‌هایی که اقتصاد کشور با تنگنا مواجه شده و طبیعتا فروش نفت نیز با مشکلاتی مواجه خواهد شد، باید از این فرصت استفاده کنیم و ظرفیت‌های بازار سرمایه و نقش آن در تسهیل شرایط کنونی را تشریح کنیم.به گفته اسلامی، تامین مالی از بستر بازار سرمایه می‌تواند به ایجاد شفافیت، کاهش فساد و توسعه فرهنگ سرمایه‌گذاری در کشور کمک زیادی کند. به این ترتیب تاثیر موارد مزبور منجر به توسعه کشور و دستیابی به رشد اقتصادی خواهد شد. در این‌صورت احتمالا بعد از رفع تنگناهای مزبور و عبور از شرایط بحرانی کنونی، می‌توانیم از پتانسیل بازار سرمایه برای رسیدن به رشدهای بیشتری بهره‌مند شویم.

فرصت طلایی بازار سرمایه

دبیر کل کانون نهادهای سرمایه‌گذاری در ادامه اظهاراتش انجام تامین‌ مالی‌های بزرگ و بلند‌مدت را تنها از بستر بازار سرمایه میسر دانست و گفت: چنانچه سال‌های پیش از این قانونی در زمینه این موضوع یعنی انجام تامین مالی‌های بزرگ از کانال بازار سرمایه تصویب شده بود، بسیاری از مشکلات کنونی مرتفع شده بود. به‌طور مثال تا یک سقفی از تامین مالی مجاز به استفاده از سیستم بانکی بوده و از آن محدوده فراتر، باید از ابزارهای موجود در بازار سرمایه استفاده شود.اسلامی‌بیدگلی ادامه داد: هر چند شرایط نامساعد اقتصادی را در حال حاضر شاهد هستیم، اما شاید همین تنگنا‌ها عاملی برای استفاده بیشتر و توجه فعالان به پتانسیل‌ها و ظرفیت‌های موجود در بازار سرمایه باشد. به عبارت دقیق‌تر شاید تنگناهای موجود در بازار پول، فرصت طلایی برای توسعه بازار سرمایه به ویژه در بخش قوانین و مقررات اثرگذار بر کشور باشد. به گفته اسلامی، باید سیاست‌گذاران بورسی نیز از این فرصت‌ها برای توسعه ابزارها استفاده کنند. باید بازار سرمایه از این فرصت طلایی استفاده کند تا توانایی خود را برای به ظرفیت مطلوب رساندن بنگاه‌های بزرگ اقتصادی نمایان سازد. تا به این ترتیب کاهش رشد اقتصادی را از این طریق جبران کنیم.

نگاهی به حال و آینده «ذوب»

منصور یزدی‌زاده، مدیرعامل ذوب‌آهن اصفهان نیز در ادامه این مراسم به تشریح وضعیت شرکت و برنامه‌های آتی پرداخت. وی با اشاره به اینکه در سال گذشته با مشکلات عمده‌ای مواجه بودیم، گفت: در حالی سال گذشته یکی از بهترین دوره‌های تولید را سپری کردیم و توانستیم رکوردی مناسب را ثبت کنیم که با مشکلات زیادی مواجه بودیم. در این راستا بحران کمبود آب و همچنین اعتصاب رانندگان، فضای نامناسبی را ایجاد کرد. یزدی‌زاده ادامه داد: خوشبختانه در سال جدید بحران آب را پشت سرگذاشته‌ایم. همچنین اقدامات مناسبی نیز در حال پیگیری است که نشان از رونق در سال ۹۸ دارد.  وی در ادامه با اشاره به اینکه سال گذشته یکی از سه رکورد مناسب در تولید را ثبت کردیم، گفت: در سال ۹۷ موفق به تولید ۲میلیون و ۴۱۰هزار تن چدن شدیم که این رکود با فعالیت دو کوره صورت گرفته است. چنانچه سه کوره به تولید می‌پرداختند، قطعا به ۳میلیون تن تولید چدن دست می‌یافتیم. یزدی‌زاده بیش از ۲۰درصد افزایش تولید در سال ۹۸ را مدنظر قرار داده و گفت: طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته باید در سال جاری به تولید ۳میلیون و ۵۰هزار تن چدن برسیم.

تمرکز بر حل سه معضل بزرگ

مدیرعامل «ذوب» در ادامه به سه معضل بزرگ اشاره کرد و گفت: همچنین طبق برنامه‌ریزی‌ها باید به پایداری در آب، پایداری در زمینه تامین مواد اولیه و بهبود سرمایه در گردش دست یابیم. این سه موضوع از اساسی‌ترین مشکلاتی است که ذوب آهن سالیان دراز با آن دست وپنجه نرم می‌کند. یزدی‌زاده با اشاره به معضل کمبود آب گفت: همواره در زمینه تهیه آب مورد نیاز با مشکل مواجه بودیم اما این موضوع در سال ۹۷ با شرایط بسیار دشواری همراه شد. در کنار آن بحث مواد اولیه نیز به‌عنوان یک درد مزمن ذوب آهن، از چند سال گذشته وجود داشته است.

راهکار چیست؟

یزدی‌زاده در ادامه به راهکارهای مدنظر برای عبور از این موارد و معضلات پرداخت و گفت: همان‌طور که عنوان شد یکی از مشکلات ما رسیدن به پایداری در زمینه تامین مواد اولیه است که در این زمینه اقدامات مناسبی صورت گرفته است. این موارد چه از جانب ذوب آهن و چه از سمت وزارت صنعت، معدن و تجارت و ایمیدرو در حال پیگیری است تا به بحث پایداری در مواد اولیه (سنگ آهن) دست یابیم. وی ادامه داد: در رابطه با دستیابی به زغال‌سنگ نیز با مشکلاتی همراه هستیم. در حالی کیفیت زغال‌سنگ مورد نیاز «ذوب» در کشور بسیار پایین است که این امر سبب شده تا به واردات این محصول بپردازیم. به عبارت دقیق‌تر کیفیت زغال‌سنگ داخلی ما جوابگوی کک مصرفی نیست و این امر سبب شده تا به واردات این محصول بپردازیم. یزدی‌زاده در ادامه به مدیریت این معضلات اشاره کرد و گفت: خوشبختانه به رغم مشکلات ناشی از تحریم‌ها، مدیریت صحیحی در زمینه واردات زغال‌سنگ داریم و آسیبی از این زمینه نداشته‌ایم. یزدی‌زاده ادامه داد: همچنین با مذاکرات و توافق‌های صورت گرفته با انجمن زغال‌سنگ، فضایی ایجاد شد تا از فضای چانه‌زنی برای تعیین قیمت نهایی محصول خارج شویم. این روند با تابعیت قیمت از نرخ شمش همراه شد. به‌طوری‌که تعیین ۵/ ۲۶ درصد نرخ شمش فولاد خوزستان، بسیاری از مشکلات و چانه‌زنی‌ها در این زمینه را مرتفع کرده است.

وی افزود: بحث پایداری در زمینه تامین آب نیز از دیگر اقدامات مهم است. هر چند امسال به واسطه بارش‌های مناسب، مشکلی در این زمینه نخواهیم داشت، اما برنامه‌ریزی شده تا با بهره‌مندی از ‌پساب‌های منطقه، آب صنعتی مصرفی تامین شود. به این ترتیب طبق پیش‌بینی‌های صورت گرفته طی ۴سال آینده، آب مصرفی «ذوب» تنها محدود به آب شرب مصرفی کارکنان خواهد بود.به گفته یزدی‌زاده تامین آب از پساب مناطق نجف‌آباد، فولادشهر و زرین‌شهر بوده که به تازگی خریداری پساب منطقه فلاورجان نیز مطرح شده و در حال پیگیری است. یزدی‌زاده در ادامه بهبود سرمایه در گردش را مدنظر قرار داد و گفت: در زمینه سرمایه در گردش نیز اقدامات مناسبی صورت گرفته است؛ دریافت سند برخی اموال، مذاکره با بانک مرکزی و بانک‌های عامل سبب خواهد شد تا دارایی‌های مولد به نقدینگی تبدیل شود و به این ترتیب بحث سرمایه در گردش منفی «ذوب» تا حدود زیادی حل خواهد شد.

چه خبر از قراردادهای جدید

مدیرعامل ذوب‌آهن در ادامه به قراردادهای جدید «ذوب» اشاره کرد و گفت: در حالی قراردادی با راه‌آهن در زمینه تولید ریل ملی منعقد شده بود که در این راستا یک محموله ریل به راه‌آهن فروخته و تحویل دادیم. همچنین به تازگی نشست‌‌ها و برنامه‌ریزی‌های مناسبی برای ادامه این همکاری برگزار شده است. وی ادامه داد: افزون بر این در انتهای سال گذشته یک قرارداد ۱۵هزار تنی با معاونت زیرساخت وزارت راه منعقد شد. در این راستا تضامین مورد نیاز برای تحویل ریل در محل داده شد و باید در این میان یک شرکت بازرسی برای بررسی نهایی معرفی شود که از هفته گذشته به اجرا درآمد. به گفته یزدی‌زاده، تولید این محصول ظرف ۶ماه بوده که در این راستا ۱۵۰۰تن در هفته گذشته تولید شده است.مدیرعامل «ذوب»، تولید ریل برای متروی اصفهان را مدنظر قرار داد و گفت: در راستای تولید ریل متروی اصفهان نیز قرارداد بسته شده و برای خطوط پرسرعت ریلی نیز برنامه‌های زیادی داریم.

توزیع سود در سال ۹۹

مدیرعامل «ذوب» در ادامه به برنامه‌ها و استراتژی‌های شرکت اشاره کرد و گفت: با توجه به طرح‌های متنوع و برنامه‌ریزی صورت گرفته، حرکت به سمت خروج از زیان انباشته را در دست داریم. یزدی‌زاده ادامه داد: بر این اساس امیدواریم پس از صفر شدن زیان انباشته، توزیع سود را در سال ۹۹ میان سهامداران داشته باشیم.