رشد قابل توجه ارزش معاملات بورس تهران که از اسفند سال گذشته آغاز شد در اولین ماه از سال جدید با همان قدرت ادامه پیدا کرد. به‌ این ترتیب به‌رغم سال‌های قبل که معمولا بازار سهام معاملات کم‌عمقی را در فضای نیمه‌تعطیل ایام نوروز سپری می‌کرد، در سال جدید شاهد سنت‌شکنی، جهش بی‌وقفه شاخص‌های بازار و در عین حال رشد ارزش معاملات خرد سهام بودیم. تاثیر این فضای مثبت در عملکرد واسطه‌های بورسی نیز قابل مشاهده بود. به‌طوری‌که فروردین هر سال با توجه به تعطیلات و تعداد روزهای معاملاتی اندک، شرایط چندان مساعدی در بازار سهام و در نتیجه عملکرد کارگزاری‌های بورسی وجود نداشت. ولی در فروردین امسال، وضعیت به‌طور قابل‌توجهی چرخش مثبت پیدا کرده و خرید و فروش‌های بی‌سابقه‌ای را از سوی این نهادهای مالی شاهد بودیم. البته در این راستا «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی با عنوان «بهترین فروردین تاریخ بورس» به بررسی دلایل این رشد و جزئیات عملکرد ماه گذشته بازار سهام پرداخته است، اما عملکرد کارگزاری‌ها نیز تحت تاثیر همین رشد، درخشان بود. به‌طوری که در ماه گذشته دادوستد حدود ۳۲هزار میلیارد تومانی را از سوی این نهادهای مالی شاهد بودیم که در مقایسه با معاملات ۴هزار میلیارد‌تومانی فروردین سال ۹۷ آنها، افزایش هشت برابری (۷۰۰ درصد رشد) در این مبادلات رخ داده است.

رصد جزئیات عملکرد کارگزاری‌ها

همان‌طور که عنوان شد بازار سهام در حالی فروردین‌ماه را با روندی مطلوب در خرید و فروش‌ها سپری کرد که میانگین روزانه ارزش معاملات به بیش از ۸۰۰میلیارد تومان رسید. امری که در مقایسه با اسفند سال ۹۷ نشان از رشد بیش از ۶۷درصدی دارد. همچنین در مقایسه با عملکرد مشابه سال قبل یعنی فروردین‌ سال ۹۷ نیز افزایش ۲/ ۶۹درصدی را تجربه کرده است. در این راستا کارگزاری‌های فعال در بازار نیز همگام با رونق بازار، شاهد فعالیت بیشتر و خرید و فروش‌های با حجم بالاتر بودند. به‌طوری‌که این نهادهای مالی در فروردین‌ماه امسال به خرید و فروشی در حدود ۳۲هزار میلیارد تومان اوراق بهادار پرداختند.

بررسی خرید و فروش‌های صورت گرفته توسط ۱۰۶کارگزاری فعال در بازار سهام نشان از آن دارد که بیش از ۴۴درصد از مجموع معاملات یعنی رقمی بیش از ۱۴هزار میلیارد تومان، مربوط به مبادلات الکترونیکی بوده است. همچنین ۱۴هزار میلیارد تومان دیگر نیز به معاملات عادی اختصاص یافته که ۷/ ۴۳درصد از کل معاملات صورت گرفته از سوی این نهادهای مالی بوده است. در ادامه نیز ۲ هزار میلیارد تومان مربوط به مبادلات عمده در فروردین بوده که سهم ۶درصدی از کل معاملات را دارد. مابقی نیز به خرید و فروش‌های صورت گرفته در سایر ابزارهای نوین مالی تعلق داشت.

نگاهی به برترین‌ها

بررسی برترین‌ کارگزاری‌ها در این ماه نشان از آن دارد که طبق روال دوره‌های قبل، درصد بالایی از خرید و فروش‌ها تنها در انحصار چند کارگزاری بود. به‌طوری‌که ۴۰درصد از مجموع معاملات این ماه تنها از کانال ۱۰کارگزاری صورت گرفت. در صدر این خرید و فروش‌ها نیز کارگزاری مفید بیشترین حجم از کل معاملات را به خود اختصاص دادند. به‌طوری‌که این کارگزاری به تنهایی بیش از ۱۱درصد از کل معاملات ثبت شده را به خود اختصاص داد. ارزش معاملات کارگزاری مفید بیش از ۳‌هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان بود. البته بخش عمده‌ای از معاملات این کارگزاری به دادوستد الکترونیک تعلق داشت. به‌طوری‌که ۱/ ۳هزار میلیارد تومان معاملات آنلاین در کارنامه فروردین‌ماه کارگزاری مفید به ثبت رسید. این معاملات ۲۲درصد از کل خرید و فروش‌های این کارگزاری بود. همچنین ۳۵۵میلیارد تومان نیز سهم معاملات عادی در کارگزاری مفید بوده است. این کارگزاری هیچ معامله عمده‌ای در ماه گذشته نداشت. رتبه دوم برترین کارگزاری در فروردین‌ماه به کارگزاری آگاه تعلق گرفت. این کارگزاری با اختصاص ۶/ ۵درصد از کل معاملات، خرید و فروش یک هزار و ۸۰۰میلیارد تومانی را در کارنامه خود ثبت کرد. کارگزاری آگاه نیز بخش عمده‌ای از مبادلات را به خرید و فروش‌های آنلاین اختصاص داده که ۷/ ۱۰درصد از کل معاملات ماه گذشته این نهاد مالی بود. همچنین بیش از ۲۰۰میلیارد تومان سهم معاملات عادی در کارگزاری آگاه بوده است. دو کارگزاری بانکی یعنی بانک تجارت و بانک پاسارگاد نیز در فهرست برترین کارگزاری‌ها در ماه گذشته قرار گرفتند. این دو کارگزاری هر کدام به ترتیب ۹/ ۳ و ۸/ ۳درصد از کل مبادلات صورت گرفته در فروردین را به خود اختصاص دادند.در این میان از معاملات یک هزار و ۲۰۰میلیارد تومانی کارگزاری بانک تجارت، ۳۰۰میلیارد تومان به معاملات عادی، ۱۵۵میلیارد تومان به معاملات الکترونیکی و ۷۹۰میلیارد تومان نیز به مبادلات عمده تعلق داشته است. ولی کارگزاری بانک پاسارگاد سهم مساوی در معاملات عادی و آنلاین داشته است؛ به‌طوری‌که ۴۵۰میلیارد تومان سهم معاملات الکترونیکی و ۴۹۰میلیارد تومان نیز سهم معاملات عادی در این کارگزاری بود.در ادامه این روند نیز کارگزاری‌های حافظ، ارگ هومن، فارابی، تدبیرگران فردا، بانک رفاه کارگران، مبین سرمایه و بانک پارسیان هر کدام با اختصاص حدود ۲ درصد از کل معاملات ثبت شده، در فهرست برترین کارگزاری‌های ماه گذشته قرار گرفتند.

بررسی ضعیف‌ترین‌ها

این در حالی است که کارگزاری پارس‌نمودگر به‌عنوان ضعیف‌ترین کارگزاری در این ماه شناخته شد. این نهاد مالی تنها حدود ۵/ ۴میلیون تومان خرید و فروش داشته است که تمامی این رقم به معاملات الکترونیکی اختصاص داده شده است. کارگزاری شاخص سهام نیز با خرید و فروش ۱۸میلیون تومانی از جمله دیگر کارگزاری‌های ضعیف در فروردین‌ بود. این معاملات در حوزه عادی صورت گرفته است. همچنین کارگزاری ارزش آفرین الوند نیز با مبادلات ۶۹۰میلیون تومانی در فهرست کم‌فعالیت‌ترین نهادهای مالی قرار گرفت.کارگزاری‌های آراد ایرانیان، ابراز، دنیای‌نوین، بهین پویا، امید سهم، آبتین استاک، سهم آذین، سهم یار، ایران سهم، جهان سهم، فولاد مپنا، آتیه، سی ولکس، کالای خاورمیانه و ساوآفرین نیز در حالی به‌عنوان دیگر نهاد مالی با فعالیت اندک شناخته شده است که حجم مبادلات آنها کمتر از ۵۰ میلیارد تومان بود.

10-01

10-02