از سوی دیگر در حالی روز سه‌شنبه هفته گذشته اردیبهشت‌ماه به پایان رسید که در این ماه بازدهی بازار سهام به ۲/ ۵درصد رسید و خالص خرید سهامداران حقیقی‌ نیز معادل ۲۷۶ میلیارد تومان بود. این در حالی است که تغییر مالکیت‌ها در معاملات نخستین روز خردادماه به زمین بازی سهامداران عمده منتقل شد. امری که با خالص خرید ۴ میلیارد تومانی حقوقی‌ها در جریان معاملات روز چهارشنبه همراه شد.

رصد جابه‌جایی‌های هفتگی

بررسی روند جابه‌جایی‌ها در هفته گذشته نشان از آن دارد که ۲۱۷ میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی جابه‌جا شد. در این هفته حقوقی‌ها در دو روز معاملاتی (دوشنبه و چهارشنبه) خالص خرید مثبتی را ثبت کردند و در بقیه روزها بیش از آنکه خریدار باشند، فروشنده بودند. البته این خریدها نیز با حجم چندان بالایی همراه نبود و در مجموع این دو روز به حدود ۱۳ میلیارد تومان رسید. در مقابل سهامداران خرد به دنبال جهش حدود یک درصدی شاخص کل بورس در روز شنبه، بیشترین خرید را در مقیاس هفتگی داشتند؛ به‌طوری‌که خالص خرید حقیقی‌ها در این روز به ۱۴۵ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان رسید. این روند در معاملات روزهای یکشنبه و سه‌شنبه به ترتیب با جابه‌جایی ۵/ ۱۳ میلیارد تومانی و ۲/ ۷۱ میلیارد تومانی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی جابه‌جا شد.

«فلوله»؛ خروج حقوقی‌ها و خرید حقیقی‌ها

در هفته‌ای که گذشت سهامداران خرد بیشترین توجه را به جمع‌آوری سهام گروه فلزی داشتند. امری که با خالص خرید ۵۳ میلیارد تومانی حقیقی‌ها در این گروه همراه شد. البته بخش عمده‌ای از خریدهای مزبور در نماد لوله و ماشین‌سازی ایران بود. به‌طوری‌که در این هفته ۵۸ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقوقی به حقیقی «فلوله» جابه‌جا شد. در این میان بررسی روند تغییر مالکیت‌ها در «فلوله» قابل‌توجه است؛ در حالی بررسی ترکیب سهامداران این نماد در روز شنبه نشان از مالکیت ۸۵/ ۱۳درصدی شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران و ۷۳/ ۶درصدی شرکت توسعه و تامین شریف دارد که در مجموع بیش از ۱۰درصد از مالکیت‌های این دو سهامدار عمده طی هفته واگذار شد. شرکت توسعه و تامین شریف با عرضه‌های متناوب در این هفته از فهرست سهامداران عمده خارج شده و درصد مالکیت خود را به زیر یک درصد رساند. در همین راستا شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران نیز در این هفته بیش از ۲۵ میلیون سهم را واگذار کرد و درصد مالکیت خود در «فلوله» را به ۷۶/ ۸درصد رساند. در حال حاضر صندوق بازنشستگی کشوری با در اختیار داشتن ۶۳/ ۲۲درصد از سهام «فلوله» به عنوان سهامدار عمده این شرکت محسوب شده و سه سهامدار حقیقی نیز بیش از یک درصد از سهام مزبور را در اختیار دارند.

حقوقی‌ها چه خریدند؟

رصد خریدهای صورت گرفته از سوی سهامداران عمده نشان می‌‌دهد که حقوقی‌ها در این هفته در گروه خدمات فنی و مهندسی خریدهای پرحجمی داشتند که بخش عمده‌ای به جمع‌آوری سهام گروه مپنا تعلق داشت. بر این اساس خالص خرید معامله‌گران عمده در نماد «رمپنا» به بیش از ۱۵ میلیارد تومان رسید. در این راستا روز سه‌شنبه شرکت سرمایه‌گذاری کارکنان گروه مپنا اقدام به خرید بیش از یک  میلیون سهم مزبور کرد. در میان نمادهای پالایشی نیز بازیگران عمده بیشترین خرید را در نماد پالایش نفت اصفهان داشتند. به‌طوری‌که در مجموع هفته ۱۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان نقدینگی در مسیر پرتفوی سهامداران حقیقی به حقوقی «شپنا» جابه‌جا شد. در این هفته شرکت توسعه سرمایه رفاه به عنوان سهامدار عمده «شپنا» در تمامی روزها به خرید سهم پرداخت و بیش از ۲۰۰ میلیون سهم «شپنا» را به پرتفوی خود افزود. این حقوقی در حال حاضر به عنوان سهامدار ۵۴/ ۹درصدی «شپنا» شناخته می‌شود.

سرمایه‌گذاری صدرتامین نیز از دیگر نمادهای مورد توجه حقوقی‌ها در این هفته بود که با خالص خرید ۵/ ۱۴ میلیارد تومانی بازیگران عمده همراه شد. نماد «تاصیکو» در حالی ۹اردیبهشت‌ماه شاهد عرضه اولیه سهام خود در بورس تهران بود که در این مدت بازدهی در حدود ۱۵درصد را نصیب سرمایه‌گذاران کرد. جمع‌آوری سهام ایران‌خودرو نیز در کانون توجه بزرگان طی هفته گذشته بود. بر این اساس معامله‌گران حقوقی در تمامی روزهای هفته خالص خریدی مثبت را در نماد «خودرو» ثبت کردند که برآیند این موضوع به انتقال بیش از ۱۲ میلیارد تومان نقدینگی به پرتفوی سهامداران عمده انجامید. در این میان شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران به عنوان سهامدار ۳۳/ ۴درصدی سهام «خودرو» ، یک  میلیون سهم مزبور را در جریان معاملات روز سه‌شنبه خریداری کرد.

نگاهی به تغییر مالکیت‌های اردیبهشت

بازار سهام در حالی اردیبهشت ماه را با نوسانات شدید سپری کرد که برآیند این موضوع منجر به ثبت بازدهی ۲/ ۵درصدی در کارنامه این بازار شد. در این میان حرکت زیگزاگی شاخص کل بورس در خرید و فروش‌های بازیگران نیز قابل مشاهده بود. به‌طوری‌که در ماهی که گذشت از مجموع ۲۲روز معاملاتی، ۱۳روز با خالص خرید سهامداران خرد و ۹روز با تغییر مالکیت به سمت پرتفوی حقوقی‌ها دنبال شد. برآیند این جابه‌جایی‌ها به خالص خرید ۲۷۶ میلیارد تومانی معامله‌گران حقیقی انجامید.

بررسی خرید و فروش‌های معامله‌گران در اردیبهشت‌ماه نشان از آن دارد که سه گروه غذایی، خودرو و دستگاه‌های برقی در کانون توجه سهامداران خرد بودند. به‌طوری‌که هر کدام از این صنایع، خالص خرید بیش از ۱۰۰ میلیارد تومانی را به خود اختصاص دادند. در این میان گلوکوزان بیشترین میزان خرید را کسب کرد که با خالص ۱۰۰ میلیارد تومانی همراه بود. نماد «غگل» در اردیبهشت‌ماه توانست به بازدهی ۳۶درصدی دست یابد. در گروه دستگاه‌های برقی نیز بیشترین خرید حقیقی‌ها در نماد ایران‌ ترانسفو بود که با خالص خرید ۶۸ میلیارد تومانی همراه شد. در گروه خودرویی نیز سهامداران خرد به جمع‌آوری سهام سایپا تمایل نشان داده که در مجموع ماه بیش از ۴۲ میلیارد نقدینگی را به پرتفوی خود منتقل کردند.

 در مقابل سهامداران عمده اردیبهشت‌ماه را با حمایت از سهام گروه‌های پالایشی، معدنی و فلزی سپری کردند. در حالی خالص خرید حقوقی‌ها در گروه پالایشی به بیش از ۱۴۴ میلیارد تومان رسید که بخش عمده‌ای از این رقم به خرید سهام پالایش نفت اصفهان تعلق داشت. بر این اساس خالص خرید حقوقی‌ها در نماد «شپنا» به ۷۲ میلیارد تومان رسید.  در میان نمادهای فلزی نیز جمع‌آوری سهام ملی مس ایران و فولاد مبارکه در کانون توجه حقوقی‌ها قرار داشت. امری که با خالص خرید ۷۳ میلیارد تومانی در «فملی» و ۵۵ میلیارد تومانی در «فولاد» دنبال شد. دوقلوهای سنگ‌آهنی نیز از جمله نمادهای مورد توجه حقوقی‌ها در اردیبهشت‌ماه بودند. خالص خرید صورت گرفته در دو نماد چادرملو و گل‌گهر به بیش از ۶۰ میلیارد تومان رسید.