شرکت راه‌آهن در این زمینه نوشت: هر لکوموتیو می‌تواند مصرف سوخت کشور را معادل ۵۰ میلیارد تومان کاهش دهد. این یعنی هزینه خرید هر لکوموتیو جدید را می‌توان در همان سال اول با صرفه‌جویی که در مصرف سوخت ایجاد می‌شود، تامین کرد.

ایران برای توسعه ناوگان ریلی و ایفای نقش جدی در کریدورهای بین‌المللی حمل کالا از جمله حمل کالا از چین و هند به اروپا و بالعکس یا حمل بار از بنادر جنوبی ایران به کشورهای شمالی و روسیه، نیاز به حداقل هزار لکوموتیو جدید دارد که از این مقدار نیاز فوری به حداقل ۳۰۰ لکوموتیو فوری است. در همین راستا وزارت راه و شهرسازی و شرکت راه‌آهن جمهوری اسلامی مذاکرات متعددی با روسیه برای تامین بخشی از لکوموتیو مورد نیاز کشور انجام داده است.

به گفته صالحی، مدیر‌عامل شرکت راه‌آهن در خصوص رایزنی‌های حمل‌و‌نقلی میان تهران و مسکو با «ویتالی ساولیف»، وزیر حمل و نقل روسیه، «بلازاروف»، رئیس راه‌آهن روسیه و «پاولوف»، قائم مقام راه‌آهن روسیه دیدارهایی انجام شده است که مهم‌ترین دستاورد آن تفاهم‌نامه جامع حمل‌و‌نقل بین دو کشور بود. موقعیت خاص جغرافیایی ایران که اصطلاحا چهار‌راه تجارت جهانی است و نیز تنش‌های رو به افزایش روسیه با اروپا و آمریکا، منجر به تمایل مقامات این کشور به گسترش همکاری‌ها با جمهوری اسلامی ایران در حوزه ترانزیت شده که به گفته صالحی یک فرصت تاریخی است. از سوی دیگر با وجود ظرفیت بالای ناوگان ریلی کشور و ۱۳ هزار کیلومتر شبکه ریلی،‌ تنها ۵۰۰ دستگاه لکوموتیو در حال حاضر موجود است. اگرچه بخشی از نیاز ناوگان ریلی کشور به لکوموتیو در داخل کشور تامین می‌شود، اما تولید شرکت‌های داخلی پاسخگوی ظرفیت بالای این ناوگان نیست و برنامه‌ریزی انجام گرفته برای افزایش ظرفیت تولید آنها به حداقل دو تا سه سال زمان نیاز دارد،‌ با این اوصاف تامین نیاز کشور از طریق واردات صرفه اقتصادی داشته و توجیه‌پذیر است چرا که هر دستگاه لکوموتیو تنها طی یک سال همان طور که گفته شد براساس برآورد انجام گرفته، ارزش افزوده‌ای بیشتر از قیمت خرید ایجاد می‌کند.