به گزارش «ایسنا» سیدعباس عراقچی در صفحه توییتر خود نوشت: «دیروز و امروز با مدیران سیاسی و مذاکره‌کنندگان هسته‌ای انگلستان و فرانسه دیدارهای خوبی در تهران داشتم. اراده سیاسی اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی برای حفظ برجام همچنان جدی است. ابتکارات جدیدی درخصوص اس‌پی‌وی درحال طراحی است و مذاکرات کارشناسی ما با آنها ادامه دارد.»

به اصرار اروپا در برجام مانده‌ایم

همزمان سخنگوی وزارت امورخارجه ایران با اشاره به سازوکار ویژه مالی اروپا برای ایران گفت فشارهای سنگین آمریکا بر کشورها و شرکت‌های اروپایی و به‌خصوص موسسات پولی و مالی، آنها را با برخی دشواری‌ها مواجه کرده است. بهرام قاسمی در گفت‌وگو با «ایسنا» درباره وضعیت اقلام ضروری چون دارو، غذا، قطعات یدکی هواپیما و... با وجود تحریم‌های ایالات‌متحده آمریکا، گفت ایالات‌متحده و مقامات آمریکا اعلام می‌کنند که اقلام ضروری شامل دارو، تجهیزات پزشکی، موادغذایی و کشاورزی یا حتی اقلام و قطعات یدکی مربوط به هواپیماها و هر چیزی که به تعمیر و نگهداری ناوگان هوایی منتسب می‌شود، در لیست تحریم‌ها قرار ندارد، اما این ادعا نوعی سفسطه و مغلطه است و عملا وضعیتی را ایجاد کرده‌اند که مانع رسیدن دارو و تجهیزات پزشکی به ایران هستند.

تحریم در حوزه «دارو» و «غذا»

او با بیان اینکه بر این اساس عملا با نوعی تحریم در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی مواجهیم، افزود: آمریکایی‌ها در مرحله نخست با فشار و تهدیدی که علیه کشورهای اروپایی، سایر کشورهای جهان و شرکت‌ها ایجاد کردند، آنها را برای همکاری با ایران در این حوزه‌ها تا حد زیادی نگران کردند و شرکت‌ها با نگرانی از برخورد تهدیدی و جریمه‌ای ایالات‌متحده آمریکا، دچار تشویش و نگرانی برای همکاری با ایران هستند. بنابراین آمریکا با ایجاد یک فضای روانی و تبلیغات گسترده مسموم در این زمینه برای این شرکت‌ها به‌ویژه شرکت‌های دارویی شبهه ایجاد کرده‌ است.

سرانجام سازوکار مالی

قاسمی ادامه داد: اتحادیه اروپا نشان می‌داد که علاقه‌مند نیست ایران از برجام خارج شود و برجام باید به‌عنوان یک ضرورت حفظ شود، این مباحث مدت‌هاست که با اتحادیه اروپا وجود دارد و امیدوار بودیم که تاکنون این سازوکار مالی به نتیجه مشخصی برسد، اما در اینجا هم فشارهای سنگین آمریکا بر کشورها و شرکت‌های اروپایی و به‌خصوص موسسات پولی و مالی، آنها را با برخی دشواری‌ها مواجه کرده است.

سخنگوی وزارت امورخارجه با بیان اینکه از طرفی تاسیس یک نهاد جدید در این نوع فعالیت‌های مالی در هرکجای جهان کاری سخت، پیچیده، دشوار و زمانبر است، گفت: بنابراین ما در این زمینه هم آن‌گونه که تصور می‌کردیم و به‌‌رغم پیشرفت‌های خوبی که داشتیم، نتوانستیم مساله را نهایی کنیم تا این سازوکار بتواند در حوزه اقلام ضروری یا حتی کار با شرکت‌های متوسط و کوچک و حتی با کشورهای دیگر کار جمهوری اسلامی ایران و مردم ما را پیش برد. البته در این باره هنوز وضعیت به حدی نرسیده که احساس ناامیدی مطلق درباره کار با اروپا داشته باشیم و تماس‌ها همچنان وجود دارد. به هر حال اجماع میان ۲۸ عضو اتحادیه اروپا هم کار سختی است، اما در این زمینه تلاش‌هایی می‌کنند و در جلسه‌ها و اجلاسی که وزرای اتحادیه داشتند این موضوع مجددا مورد بحث قرار گرفت. آنها هم علاقه‌مند هستند تا به راهکاری دست پیدا کنند، اما نهایتا ما خیلی نگران نیستیم.

اروپایی‌ها باید به تعهدات‌شان عمل کنند

او همچنین اظهار کرد: فکر می‌کنم در بحث ایجاد سازوکار مالی با اتحادیه اروپا هم نهایتا باید اروپا براساس تعهداتی که در برجام پذیرفته عمل کند. اروپا اصرار دارد که برجام باقی‌ بماند و ما هم به دلیل اصرار آنها در برجام باقی مانده‌ایم. بنابراین آنها موظفند که تعهدات‌شان را انجام دهند و این یک باید برای اتحادیه اروپا است. امیدواریم که اروپایی‌ها بتوانند با خردمندی لازم در این حوزه بین خودشان این تفاهم را انجام دهند. اگرچه با دشواری‌هایی روبه‌رو هستند، اما به‌نظر می‌رسد اگر با کمی جدیت تلاش کنند می‌توانند سازوکارهای ویژه را که به SPV معروف شده است، شکل داده و نهایتا آن را توسعه دهند.

ایران؛ فرصتی برای اروپایی‌ها

قاسمی افزود: این اقدام می‌تواند پایه‌ای برای سیر تکاملی که اتحادیه اروپا از دهه‌های پیش در حوزه ویزای شینگن و پول واحد یعنی یورو که یک موفقیت بزرگ بود، آغاز کرده است، باشد و بتواند این اقدام را در زمینه ایجاد یک سازوکار مالی هم انجام دهد و سازمانی برای آن پیدا کند که بتواند به استقلال اروپا بیشتر کمک کند. ما احساس می‌کنیم امروز اروپا در مقابل آمریکا ناتوان است و آنها به کرات در ملاقات‌های خصوصی و غیرخصوصی به این موضوع اذعان کرده و اعلام می‌کنند که باور نمی‌کردند تا این حد ناخواسته از استقلال خودشان بکاهند و وابستگی‌شان به آمریکا تا این حد زیاد باشد. فکر می‌کنم افکار عمومی اروپا و فرهیختگان و دولتمردان اروپا هم با این وضعیت خیلی موافق نیستند و نهایتا فکر می‌کنم ایران، برای اروپایی‌ها فرصت خوبی است که آنها بتوانند از این فرصت مسیر جدیدی را برای استقلال هرچه بیشتر خودشان ایجاد کنند.

ترامپ راه به جایی نمی‌برد

او تاکید کرد: ما در این زمینه راه‌های مختلفی داریم و کشورها و حتی شرکت‌های زیادی علاقه‌مند هستند که در این شرایط با ما کار کنند. آقای ترامپ خیلی اصرار داشت که تا این مقطع صادرات نفت ایران را به صفر برساند، اما می‌بینیم که چنین اتفاقی نمی‌افتد. حتی ناچار می‌شود در جاهایی به دلایل مختلف که جهان به او تحمیل می‌کند اعم از وضعیت بازار انرژی، بازار مالی و حتی به‌دلیل مسائل سیاسی عقب‌نشینی کند. فکر می‌کنم زمان به نفع ما و به ضرر آمریکاست. آمریکا وارد یک وادی بسیار اشتباه شده است. آن هم نه فقط در رابطه با ایران، بلکه در قبال سایر کشورها. آقای ترامپ قطعا با این فرمان و روشی که اتخاذ کرده راه به‌جایی نخواهد برد و انتهای کار، ما با عقب‌نشینی آمریکا مواجه خواهیم بود. همانطور که در تحریم قبلی هم نهایتا ایالات‌متحده بود که نتوانست بیش از این ادامه دهد و احساس کرد که تحریم‌ها کارساز نیست.