چرایی میزبانی ورشو از نشست ضد ایرانی

به گزارش خبرگزاری فارس، در اعتراض به کنفرانس ضدایرانی به اصطلاح صلح و امنیت در خاورمیانه با میزبانی مشترک آمریکا و لهستان که قرار است ۲۴ و ۲۵ بهمن ماه در ورشو برگزار شود، روز شنبه ۲۲ دی ماه «ویچخ اونلت» کاردار لهستان در تهران (در غیاب سفیر این کشور) به وزارت امورخارجه جمهوری اسلامی ایران فراخوانده شد. در این دیدار رئیس اداره اول شرق اروپای وزارت امورخارجه مراتب اعتراض رسمی جمهوری اسلامی ایران نسبت به اقدام طرف لهستانی در همراهی با آمریکا برای برگزاری این کنفرانس را اعلام داشته و گفت: این یک حرکت خصمانه از سوی آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران است و انتظار می‌رود لهستان از همراهی با آمریکا در برگزاری این کنفرانس خودداری کند.

کاردار لهستان در این دیدار با ارائه توضیحاتی درخصوص کنفرانس مذکور، بر ضدایرانی نبودن آن و اینکه مواضع لهستان با اظهارات اخیر مقامات آمریکایی متفاوت است، تاکید کرد. رئیس اداره اول شرق اروپای وزارت امورخارجه ایران با ناکافی دانستن این توضیحات و تاکید بر ضرورت اقدام جبرانی فوری دولت لهستان تاکید کرد که در غیر این‌صورت جمهوری اسلامی ناچار به اتخاذ اقدامات متقابل است. کاردار لهستان با اشاره به روابط تاریخی دو کشور اظهار کرد که پیام دولت جمهوری اسلامی ایران را به مقامات ذی‌ربط لهستان منعکس خواهد کرد.

فعل‌وانفعالات داخلی لهستان

شاید چرایی انتخاب لهستان به‌عنوان میزبان کنفرانس ضدایرانی را بتوان در داخل لهستان و با توجه به شرایط داخلی این کشور جست‌وجو کرد و یقینا نتیجه‌ این جست‌وجو تنها به یک نام ختم خواهد شد؛ حزب حاکم قانون و عدالت و آندره دوودا، رئیس‌جمهور محافظه‌کار و به اصطلاح ملی‌گرای لهستان که با شعارهای پوپولیستی، سال ۲۰۱۵ بر تخت قدرت در این کشور تکیه زد و در تمام این سال‌ها با تمام توان تلاش کرد که هر چه‌ بیشتر خود را به آمریکا نزدیک کند. این سیاست با روی کار آمدن دونالد ترامپ در آمریکا که دوودا او را در بسیاری از جهات همانند خود می‌بیند، شتاب قابل‌توجه‌تری هم یافته است.

به گزارش «ایسنا» نزدیک شدن به آمریکا که سرلوحه سیاست خارجی حزب قانون و عدالت قرار گرفته اکنون تا جایی پیش رفته که حتی می‌توان گفت استقلال سیاست خارجی لهستان را از بین برده و عملا سیاست خارجی این حزب دست راستی در سیاست‌های کلان کاخ سفید و تمایلات ترامپ ذوب شده است. دور شدن سریع لهستان از سیاست‌های کلی اتحادیه اروپا، تنش با کشورهای بزرگ اروپایی از جمله آلمان بر سر مساله مهاجرت و خرید گاز از روسیه که کاملا منطبق با سیاست‌های کاخ سفید است، پیشنهاد سخاوتمندانه دو میلیارد دلاری برای ساخت یک پایگاه نظامی آمریکایی در لهستان با نام پیشنهادی «دژ ترامپ» و خرید ۷/ ۴ میلیارد دلاری سامانه دفاع موشکی پاتریوت از آمریکا تنها بخش‌هایی از جهت‌گیری سیاست خارجی حزب حاکم لهستان است که می‌تواند تا حدود زیادی دلیل میزبانی لهستان از نشست ضدایرانی آمریکا را نیز نمایان کند.

چرایی انتخاب لهستان 

سخنگوی شورای نگهبان نیز به بیان دلایل دیگر انتخاب لهستان به‌عنوان میزبان کنفرانس ضدایرانی توسط آمریکا پرداخت. به گزارش «ایسنا» عباسعلی کدخدایی در توییتر نوشت: تصمیم لهستان برای ایجاد پایگاه نظامی ناتو موسوم به دژ ترامپ، انعقاد قرارداد ۷/ ۴ میلیارد دلاری جهت خرید سامانه دفاعی پاتریوت، جایگزینی واردات گاز طبیعی مایع از آمریکا به جای خرید گاز از روسیه در سال ۲۰۲۲، از جمله دلایل انتخاب لهستان به‌عنوان میزبان است. «مایک پمپئو» وزیر امورخارجه آمریکا روز جمعه ۲۱ دی ماه اعلام کرد لهستان سیزدهم و چهاردهم ماه آینده میلادی میزبان نشستی علیه ایران خواهد بود. پمپئو در مصاحبه با شبکه «فاکس‌نیوز» با بیان اینکه واشنگتن تلاش می‌کند ده‌ها کشور از مناطق مختلف جهان را برای حضور در این نشست گردهم آورد، گفت که این همایش برای ارتقای ثبات، امنیت و آزادی در منطقه غرب آسیا و با هدف کاهش نفوذ منطقه‌ای ایران برگزار می‌شود.

وزیر امورخارجه آمریکا درباره کشورهای شرکت‌کننده در این نشست گفت: کشورهایی از آسیا، آفریقا، نیمکره‌غربی، اروپا و خاورمیانه در این کنفرانس حضور به هم خواهند رساند. این اعلان، تازه‌ترین اقدام دولت ترامپ برای تحقق «کمپین فشار حداکثری» علیه ایران است که خروج از توافق هسته‌ای و اعمال دوباره تحریم‌ها نیز بخشی از آن است. 

پمپئو با اشاره به اینکه حکومت بشار اسد بخشی از مذاکرات این نشست خواهد بود، گفت: ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم زمانی که این مذاکره سیاسی شروع شود، همه گزینه‌ها روشن و قابل بحث باشند. او همچنین روسیه و ایران را «مجریان شرور خاورمیانه» خواند و گفت: امیدواریم آنها (ایران و روسیه) را همراه با حکومت (سوریه) و تمامی افراد ذی‌نفع در آنجا(سوریه) بر سر میز مذاکره بیاوریم تا درباره شکل ساختاری که سوریه پس از یک جنگ داخلی باید داشته باشد، گفت‌وگو کنند. در همین زمینه محمدجواد ظریف وزیر امورخارجه ایران نیز به این تصمیم لهستان واکنش نشان داد و در صفحه توییترش نوشت: «جهت یادآوری به میزبان/ شرکت‌کنندگان همایش ضدایرانی: کسانی که در آخرین نمایش ضدایرانی آمریکا شرکت کردند یا مرده‌اند یا سیاه‌رو شده‌ یا به حاشیه رانده شده‌اند و ایران قوی‌تر از همیشه است. دولت لهستان نمی‌تواند این ننگ را پاک کند: درحالی‌که ایران لهستانی‌ها را در جنگ جهانی دوم نجات داد این کشور اکنون میزبان یک سیرک درمانده ضدایرانی شده است.»

از سوی دیگر سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیر امورخارجه ایران در واکنش به برنامه دولت لهستان برای میزبانی نشست ضدایرانی دولت «دونالد ترامپ»، رئیس‌جمهور آمریکا و کشورهایی که قصد شرکت در آن را دارند، با انتشار عکسی از قبرستان لهستانی‌ها در تهران در صفحه توییترش نوشت: «۱۸۹۲ لهستانی از ۱۹۴۲ تاکنون در قبرستان لهستانی‌ها در قلب تهران آرمیده‌اند.» او افزود: «بیش از یکصد هزار لهستانی پس از آزادی از اردوگاه‌های کار اجباری استالین از راه ایران بازگشتند. قبرستان‌ها در ایران بعداز ۳۰ سال قابل جایگزینی هستند، اما مردم تهران ۷۷ سال است که احترام میهمانان خودرا نگاه داشته‌اند.»

در کنار ظریف و عراقچی، علی شمخانی دبیر شورای‌عالی امنیت ملی نیز به این موضوع واکنش نشان داد. به گزارش «ایرنا» او در واکنش به برگزاری اجلاس ضد‌ایرانی در لهستان که از سوی وزیرخارجه آمریکا مطرح شده است، گفت: تبدیل «تحریم با حداکثر فشار» به «سمینار و کنگره» به معنای باختن قافیه است.

همزمان رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، برگزاری اجلاس ضد‌ایرانی در لهستان را جنگی روانی دانست که می‌تواند به عرصه شکست آمریکایی‌ها تبدیل شود. به گزارش خبرآنلاین، حشمت‌الله فلاحت‌پیشه در واکنش به اظهارات اخیر وزیر امورخارجه آمریکا مبنی‌بر برگزاری اجلاس ضد‌ایرانی در لهستان گفت: برگزاری اجلاس ضد‌ایرانی در لهستان اقدام انفعالی آمریکاست. فلاحت‌پیشه با تاکید بر اینکه اجلاس لهستان می‌تواند به صحنه شکست آمریکایی‌ها تبدیل شود، اظهار کرد: قطعا برگزاری این اجلاس از سوی سیاستمداران اروپایی و محافل سیاسی و رسانه‌ای آمریکا مورد انتقاد قرار خواهد گرفت، چون آمریکا با چنین اقداماتی تنها بی‌ثباتی در منطقه را دامن می‌زند. وی در واکنش به میزبانی لهستان برای برگزاری اجلاس ضد‌ایرانی گفت: لهستان از کشورهای اروپایی و محل اقدامات اطلاعاتی و امنیتی آمریکا در زمان جنگ سرد بود و بعد از آن هم به پایگاه تبدیل شد. آمریکا از ضعف‌های چنین کشورهایی در عرصه بین‌المللی برای برگزاری چنین همایش‌هایی استفاده می‌کند.  فلاحت‌پیشه در ادامه تاکید کرد: لازم است ایران برخورد قاطعی با لهستان داشته باشد و این برخورد فراتر از گلایه ساده صورت گیرد. همچنین به گزارش «ایرنا» رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس گفت: آمریکایی‌ها تلاش می‌کنند با نشست ضدایرانی لهستان استیلای خود را بر اروپا نشان دهند که این اقدام شکستی برای اروپایی‌ها خواهد بود.محمدعلی پورمختار، عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس نیز در گفت‌وگو با خانه ملت با انتقاد از میزبانی لهستان برای برگزاری یک کنفرانس ضد‌ایرانی گفت: به‌رغم اقدام شرم‌آور مقامات لهستان در برگزاری کنفرانس ضدایرانی، شهروندان این کشور هیچ‌گاه کمک‌های ایران به پناهندگان خود در زمان جنگ‌جهانی دوم را از یاد نمی‌برند.

واکنش جهانگیری

همزمان با این تحولات، معاون اول رئیس‌جمهور با اشاره به شکست توطئه‌های آمریکا در جلوگیری از صدور نفت و واردات کالا به ایران‌ گفت: امروز آمریکایی‌ها در مواجهه با ملت ایران دچار گرفتاری شده‌اند و به معنای واقعی جنگ اقتصادی را علیه ملت ایران راه انداخته و هر تحریمی که می‌توانستند را اعمال کرده‌اند به‌گونه‌ای‌که بسیاری از شرکت‌هایی که قصد سرمایه‌گذاری در ایران را داشتند، تهدید و تطمیع کردند که نباید با ایران کار کنند. او افزود: امروز آمریکایی‌ها از روی ناتوانی در یک کشور اروپایی همایشی با عنوان خاورمیانه و با تمرکز بر ایران راه انداخته‌اند تا شاید بتوانند ملت ایران را در برابر خواسته‌های خود تسلیم کنند اما باید بدانند که تنها راه نجات آنها بازگشت از مسیر اشتباهی است که تاکنون رفته‌اند.

سفر یک مقام آمریکایی به لبنان

از سوی دیگر و همزمان با این تحولات، یک روزنامه عربی فرامنطقه‌ای اعلام کرد که یک مسوول وزارت‌خارجه آمریکا در راستای سفر وزیر خارجه آمریکا به منطقه و در مقدمه نشست ضدایرانی لهستان به بیروت سفر کرده است. به گزارش «ایسنا» به نقل از روزنامه الحیات چاپ لندن، سفارت آمریکا در بیروت اعلام کرد که دیوید هیل، معاون وزارت‌خارجه آمریکا در امور سیاسی به لبنان سفر کرده است و با مقامات لبنانی دیدار خواهد کرد.

برخی منابع آگاه در گفت‌وگو با الحیات اعلام کردند: به‌نظر می‌رسد سفر دیوید هیل که سومین شخص وزارت‌خارجه آمریکا به شمار می‌رود در راستای سفر مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا به منطقه و مقدمه‌ای برای نشست ضدایرانی لهستان باشد که قرار است درتاریخ ۱۳و ۱۴ فوریه برگزار شود. سفارت آمریکا در بیروت در بیانیه‌ای اعلام کرد که دیوید هیل به محض رسیدن به بیروت با ولید جنبلاط، رئیس حزب سوسیال ترقی‌خواه لبنان دیدار کرده است. در این بیانیه آمده است که این فرستاده آمریکایی بر نگرانی آمریکا از فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده حزب‌الله در لبنان و منطقه از جمله کشف چند کانال که در تضاد با قطعنامه ۱۷۰۱ شورای امنیت است تاکید خواهد کرد.

یادآوری تاریخی شهردار اصفهان به لهستانی‌ها

شهردار اصفهان نیز در توییتی با انتشار تصویر تمبرهای کودکان لهستانی نوشت: خبر برگزاری نشست ضدایرانی به میزبانی لهستان منتشر شد. این تصویر تمبری است که اداره پست لهستان برای یادبود اقامت لهستانی‌‌ها در ایران طى جنگ جهانی دوم چاپ کرده و روی آن نوشته شده: اصفهان شهر کودکان لهستانی. سرپرست سازمان سینمایی نیز در واکنش به اقدام ضدایرانی کشور لهستان، «هفته فیلم لهستان در تهران» را لغو کرد.