تماس تلفنی روحانی با رئیس‌جمهور عراق

رئیس‌جمهور با بیان اینکه مواضع صریح دولت عراق و حضور مردم این کشور در مراسم تشییع پیکرهای شهدای این واقعه در بغداد، کربلا و نجف موجب کاهش آلام و تشفی خاطر ملت داغدار ایران شد، اظهار امیدواری کرد که با اقدامات مناسب دو دولت و دوملت بتوانیم این فقدان بزرگ را جبران و روابط دوستانه و برادرانه خود را بیش از پیش گسترش دهیم. روحانی اقدام پارلمان عراق در تصویب لزوم خروج نیروهای آمریکایی از این کشور را حائزاهمیت و آغازی برای توسعه ثبات و امنیت بیشتر در منطقه برشمرد و گفت: مطمئنا خون سرداران بزرگ مقاومت باعث تحول جدیدی در منطقه بوده و عاملی برای پیوند مستحکم ملت دو کشور خواهد بود. رئیس‌جمهور با تاکید بر روابط تاریخی دو کشور و دو ملت، افزود: ضرورت دارد در راستای حق امنیت، حاکمیت و سیادت مردم بزرگوار عراق با قاطعیت ایستادگی کنیم و قطعا ملت و دولت ایران همچون گذشته از حاکمیت عراق دفاع خواهد کرد.

روحانی با تقدیر از مواضع مهم مرجعیت عراق و پیام تسلیت آیت‌الله العظمی سیستانی به رهبر معظم انقلاب، گفت: این پیام نشان‌دهنده آن است که می‌توانیم این راه سخت و دشوار را با حمایت رهبران بزرگ بهتر از گذشته ادامه دهیم. رئیس‌جمهور اظهار کرد: دولت و ملت عراق روزهای سختی را گذرانده‌اند و امیدوارم با تلاش و تدبیر دولت عراق شاهد امنیت، ثبات و وحدت ملی بیشتر در این کشور باشیم. روحانی با بیان اینکه دولت و ملت ایران و عراق همچون گذشته در کنار هم خواهند بود، تصریح کرد: شهید سپهبد سلیمانی برای امنیت منطقه، ایران و عراق تلاش‌های فراوانی کرد و اگر نبود ایثار و مجاهدت‌های او در شب سخت هجوم داعش به اربیل قطعا این شهر سقوط می‌کرد. رئیس‌جمهور افزود: شهید سلیمانی در آن شب سخت با شجاعت در کنار مردم کرد و عرب عراق ایستادگی کرد و شهادت او نه تنها برای مردم ایران بلکه برای ملت عراق نیز بسیار دردناک بود. روحانی تاکید کرد: باید به‌گونه‌ای عمل کنیم که دشمنان بدانند نمی‌توانند در روابط دو ملت خدشه و خللی وارد کنند.

برهم صالح، رئیس‌جمهور عراق نیز در این گفت‌وگوی تلفنی شهادت سردار شهید سپهبد حاج‌قاسم سلیمانی، ابومهدی المهندس معاون حشدالشعبی و همراهان آنان در اقدام جنایتکارانه آمریکا را غمی بزرگ برای دو ملت ایران و عراق دانست و گفت: علاقه‌مند بودم در شرایط بهتری با شما صحبت کنم اما اکنون همه در شرایط سختی به سر می‌بریم و همه در برابر فتنه‌ای بزرگ قرار داریم که امیدوارم با مدیریت حکیمانه مسوولان جمهوری اسلامی از این فتنه بزرگ سربلند بیرون آمده و بتوانیم صلح و ثبات را در منطقه ایجاد کنیم. رئیس‌جمهور عراق با تاکید بر پیوندهای عمیق و تاریخی دو ملت ایران و عراق ابراز کرد: بی‌تردید وحدت و دوستی دو ملت سهم بسزایی در ایجاد امنیت در منطقه ایفا خواهد کرد. برهم صالح با اشاره به ضروت تلاش در راستای توسعه، تقویت و تحکیم همه‌جانبه مناسبات و همکاری‌های فی‌مابین اظهار کرد: ثبات و آرامش در منطقه از اولویت‌های دو ملت و دو کشور است و مطمئنا با گسترش بیش از پیش روابط می‌توانیم در این جهت گام برداریم.

ظریف: پایان حضور شوم آمریکا در غرب آسیا آغاز شده است

همزمان محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان پیامی توییتری با توجه به حضور با شکوه مردم در مراسم وداع با پیکر سردار شهید سلیمانی و هم‌رزمان او خطاب به ترامپ نوشته و سیاست‌های غلط او در قبال مردم ایران را مورد سوال قرار داده است. به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه ایران در پیام توییتری خود آورده است: «آقای ترامپ! آیا در عمر خود چنین دریایی از انسان ها را دیده‌اید؟ آیا هنوز می‌خواهید به مشورت‌های دلقک‌هایی که به شما درباره منطقه ما مشورت می‌دهند گوش کنید؟ آیا هنوز تصور می‌کنید می‌توانید اراده این ملت بزرگ و مردمش را بشکنید؟ پایان حضور شوم آمریکا در غرب آسیا آغاز شده است.»

واکنش اردوغان

همزمان رجب طیب اردوغان رئیس‌جمهوری ترکیه با بیان اینکه آمریکا با انتخاب (ترور ) قاسم سلیمانی باعث تشدید تنش‌ در منطقه شده است،‌ تصریح کرد: کشتن فرمانده ارشد یک دولت و کشور بی‌پاسخ نمی‌ماند. به گزارش شبکه العالم و بنابر گزارش آناتولی، ‌اردوغان این مطلب را شب گذشته در گفت‌وگو با شبکه «سی.ان.ان ترک» اعلام کرد و افزود: ما برای کاهش تنش میان ایالات‌متحده آمریکا و ایران تلاش فراوانی کرده‌ایم. او درباره تنش میان آمریکا و ایران همچنین با بیان اینکه به تازگی متوجه تشدید بحران در عراق شدیم، ‌افزود: انتخاب عراق برای این امر نیز معنادار است و متاسفانه تاکنون حل تنش میان آمریکا و ایران به‌رغم تمام تلاش‌ها و اقدامات بین‌المللی ممکن نشده است.

او با اشاره به اینکه خطر برای آرامش و ثبات منطقه‌ ما را که در پی شهادت سلیمانی ایجاد شده است، از نزدیک پیگیری می‌کنیم‌، تصریح کرد: این مساله به این شکل پایان نمی‌یابد و حتما شاهد روند بعدی آن خواهیم بود. او اضافه کرد: ترکیه همواره مخالف مداخله‌های خارجی بوده‌ و این حمله را نیز با این رویکرد ارزیابی می‌کنیم و این تنش (ایران-آمریکا) پیش از اینکه به تمام طرف‌ها آسیب بزند، باید کنترل شود. اردوغان خاطرنشان کرد: آن شب (ترور سردار سلیمانی) با دونالد ترامپ رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده گفت‌وگو کردم و ۴ تا ۵ ساعت بعد این حادثه اتفاق افتاد. این حمله از قبل طراحی شده بود. این حادثه ما را شوکه کرد.