رئیس سازمان انرژی اتمی در این نشست طی سخنانی گفت: «زمان آن فرارسیده که اروپا نقش خود را به‌عنوان یکی از ذی‌نفعان اصلی برجام در نجات این توافق از طریق انجام تعهداتش صرف‌نظر از فشارهای آمریکا ایفا کند.»

علی‌اکبر صالحی عصر روز سه‌شنبه ۲۲ بهمن ماه با «رافائل گروسی» مدیرکل جدید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در مقر این سازمان در وین دیدار و گفت‌وگو کرد.

رئیس سازمان انرژی اتمی پس از این دیدار در گفت‌وگویی با بیان اینکه جلسه مفصلی با گروسی داشته است، به آشنایی قبلی‌اش با مدیرکل جدید آژانس اشاره کرد و گفت: «از قبل با آقای گروسی آشنایی داشتم. من نماینده ایران در آژانس و ایشان نماینده کشورش (آرژانتین) در این سازمان بود.»

صالحی در این دیدار ضمن تبریک به گروسی برای مسوولیت جدیدش و ضمن تاکید بر حساسیت این مسوولیت گفت: «مسوولیت چنین سازمانی حساس است، چون حدود ۱۷۰ کشور عضو چنین سازمانی هستند و مسوول چنین سازمان بین‌المللی باید به‌گونه‌ای عمل کند که سمت‌گیری سیاسی در تصمیماتش نباشد.»

رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه پرونده ایران به‌خصوص بحث پی‌ام‌دی PMD بحث بسته شده‌ای است و در برجام تمام شد، تاکید کرد: «کشورهای متخاصم دائم برای ما مشکلاتی می‌آفرینند به‌خصوص بعد از خروج آمریکا از برجام، این کشور مشکلات و بن‌بست‌هایی را سر راه دیگر کشورها می‌گذارد که همکاری خود را با ما کمتر کنند.»

وی به رفتار آمریکا با اتحادیه اروپا و دیگر کشورها اشاره کرد و افزود: «آمریکا در تلاش است با فشار سیاسی به این کشور و آن کشور و مجامع بین‌المللی، محدودیت‌ها و مشکلاتی را برای ایران ایجاد کند.»

صالحی در ادامه این گفت‌وگو عنوان کرد: «در دیدار با گروسی به او این توجه داده شد که اگر آژانس بخواهد در چنین مسیری حرکت کند، این مسیر سرانجام نیکویی نخواهد داشت و مدیرکل نیز گفت که آژانس به‌عنوان مرجع بین‌المللی بدون سمت‌گیری و فقط متکی بر یافته‌های علمی و فنی عمل خواهد کرد.»

رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین تاکید کرد که خواسته‌ها و القائات سیاسی نباید در تصمیم‌گیری‌های آژانس اثرگذار باشد.

معاون رئیس‌جمهور به رابطه ایران و آژانس در چند سال گذشته اشاره کرد و با بیان اینکه این رابطه بسیار خوب و سرشار از همکاری و تفاهم بوده و طول کشیده که به اینجا برسد، اظهار کرد: «به مدیرکل آژانس گفتیم که امیدواریم این رابطه همچنان پابرجا بماند، چون با رابطه خوب بین ایران و آژانس راحت‌تر می‌توانیم مسائل را حل‌وفصل کنیم و امیدواریم به‌گونه‌ای عمل شود که این رابطه همچنان پابرجا بماند و تقویت شود.»

علی‌اکبر صالحی همچنین به گروسی و شخصیتش نیز اشاره کرد و افزود: «با شناختی که از آقای گروسی دارم ایشان شخصیتی حرفه‌ای است، کار خود را می‌داند و آژانس را می‌شناسد و دارای تجارب چندین سا‌له‌ای است به‌خصوص در ارتباط با پرونده هسته‌ای ایران، تاریخچه این پرونده را به‌خوبی می‌داند و آگاه است که ایران کشوری نیست که تحت فشار بخواهد تصمیم بگیرد.»

وی افزود: «در این دیدار به گروسی گفته شد اگر ملت غیور ایران را با رویه‌های همراه با فشار از این طرف و آن طرف روبه‌رو کنند، قطعا پاسخ منفی خواهند گرفت.»

رئیس سازمان انرژی اتمی خاطرنشان کرد: «ما اهل مذاکره و منطق هستیم و مسائل فنی هم خوشبختانه دودوتا چهارتای آن روشن است. تا زمانی که مسائل مبتنی بر مقررات، قوانین و تعهدات جمهوری اسلامی ایران بوده و زمینه‌های فنی و مستند آن کامل و در چارچوب پادمان و پروتکل الحاقی باشد که مورد پذیرش ما قرار گرفته، آن چیزهایی که ما پذیرفتیم مثل پادمان، پروتکل الحاقی باشد ما همکاری‌هایمان را همچون گذشته ادامه خواهیم داد.»

صالحی همچنین گفت قرار است گروسی در فرصت مناسب به ایران سفر کند.

گروسی ۱۱ آذر ماه گفته بود که در «آینده‌ای نسبتا نزدیک» به ایران سفر می‌کند، چراکه برنامه هسته‌ای ایران «یکی از اولویت‌های» این سازمان است. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی نیز پس از این دیدار در صفحه توییتر خود اعلام کرد که دو طرف درباره موضوعات مرتبط با اقدامات نظارتی و راستی‌آزمایی آژانس در ایران به گفت‌وگو پرداختند.

مدیرکل آژانس روز دوشنبه ۲۱ بهمن ماه در نشستی خبری درباره دیدارش با صالحی گفته بود: «ما سال‌هاست که همدیگر را می‌شناسیم... مطمئنم درباره هر چیزی که پیش‌روی ماست، صحبت خواهیم کرد. پیام خاصی برای او ندارم، باید ببینیم چه پیش می‌آید، این اولین فرصت ما خواهد بود. من با دیگر مسوولان ایرانی دیدار کرده‌ام اما نه او.» گروسی در پاسخ به سوالی درباره سطح همکاری خود با مسوولان ایرانی از زمان به دست گرفتن ریاست آژانس اتمی، اظهار کرد: «همکاری‌ها در جریان است که نباید متوقف شوند. از یکسو، چیزهایی هست که مربوط به اجرای برجام است و البته الزامات پادمانی دائمی جمهوری اسلامی ایران هم است که روی آن کار می‌کنیم.» وی با بیان اینکه برای شفاف‌سازی درباره پاره‌ای از مسائل با طرف ایرانی در تعامل هستند، توضیح داد: «ما هنوز در آن فرآیند هستیم. ما هنوز به نقطه‌ای نرسیده‌ایم که طبق قضاوت‌های فنی، ارزیابی کاملی از اتفاقاتی که رخ می‌دهد داشته باشیم. ما مشتاق هستیم به تعامل با مسوولان ایرانی در عالی‌ترین سطح در این حوزه ادامه دهیم.»

مدیرکل آژانس  انرژی اتمی با مهم دانستن تفاهم دوجانبه با ایران، تصریح کرد: «باید حداقل من به‌عنوان مدیرکل، بتوانم با شفافیت ارزیابی خودم از وضعیت و انتظاراتم را به آنها انتقال دهم، تداوم این‌گونه گفت‌وگوها در زمان کنونی ضروری است.»

گفتنی است مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پس از تصدی به این سمت نیز از تمایلش برای سفر به ایران خبر داده بود. او پس از عهده‌دار شدن مدیرکلی آژانس در سفری که سیدعباس عراقچی معاون سیاسی وزیرخارجه ایران برای شرکت در نشست کمیسیون مشترک برجام به وین داشت، (در ۱۵ آذر ماه سال‌جاری) نیز با عراقچی دیدار کرده بود.