به گزارش انتخاب، ظریف، حسین کاظم‌پور اردبیلی را نمونه بارز مردانگی و سختکوشی برشمرد و اظهار کرد: او معاون وزیر امور خارجه بود تا نیمه شب می‌نشست و متن سخنرانی وزیر را می‌نوشت. او با آنکه معاون وزیر بود با من در سطح خود رفتار می‌کرد. کاظم‌پور مردی شجاع، بی‌تکلف و با معنویت بود. این دیپلمات عالی‌رتبه با بیان خاطراتی از خود و حسین کاظم‌پور اردبیلی تصریح کرد: بعد از آن سعادت ویژه‌ای برای من فراهم شد که بعد از سال ۶۷، وقتی تحصیلاتم به اتمام رسید و به کشور بازگشتم، در وزارت امور خارجه در یک اتاق قرار گرفتیم. دو میز روبه‌روی هم بود که من و حسین کاظم‌پور اردبیلی به مدت یک‌سال آنجا بودیم.

ظریف ادامه داد: او به مدت یک‌سال مشاور وزیر امور خارجه بود و من هم مشاور بودم؛ اما میان ما زمین تا آسمان تفاوت وجود داشت، او مشاور بود و من هم مشاور. او با بیان اینکه‌ کاش همه مانند حسین، شجاع و بی‌تکلف بودند و برای سربلندی این آب و خاک از همه چیز مایه می‌گذاشتند، تصریح کرد: در آغاز دوران وزارتم، پیشنهاد نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل را به او مطرح کردم. او پذیرفت اما فردای آن روز آمد و گفت که همسرم به من گفته است طاقت از دست دادن تو را نداریم و بیش از این نمی‌خواهم اذیت شوی.

وزیر امور خارجه اضافه کرد: او سختی بسیار کشیده بود و به او ناروا کرده بودند. کسانی که به حسین نارواها کرده بودند، در مقابل خدا توبه کنند و از همسر حسین عذرخواهی کرده و حلالیت بطلبند. ظریف، حسین کاظم‌پور اردبیلی را الگویی برای خود برشمرد و خاطرنشان کرد: حسین برای من الگو بود، همانطور که حسین شیخ‌الاسلام برای من یک الگو بود. ما دو حسین را از دست دادیم؛ دو دیدگاه متضاد یکدیگر بودند ولی هر دو حسین برای سربلندی این ملت، کشور و آب و خاک تلاش می‌کردند و عاشق هم بودند.

وی با اشاره به درگذشت حسین‌ شیخ‌الاسلام ابراز کرد: وقتی حسین شیخ‌الاسلام فوت کرد، دیدیم که حسین کاظم‌پور چه متنی را در وصف حسین شیخ‌الاسلام نوشت. امروز به پاس این دو بزرگوار دو سالن وزارت امور خارجه را به نام این دو نامگذاری خواهیم کرد. رئیس دستگاه دیپلماسی با تاکید بر اینکه همه بدانند برای خدمت به این مردم و کشور راست و چپ بودن مهم نیست، عنوان کرد: قرار نیست برای خدمت به مردم این سو و آن سو باشیم بلکه دل در گرو مردم داشتن و عاشق این خاک و سرزمین بودن مهم است.