او افزود: از آن روز که چنین اتفاقی افتاد تلاش برای تسکین آلام مردم سوریه و بهبود اوضاع بهداشتی آنان لازم بوده است اما آمریکا تحریم‌های تازه‌ای موسوم به سزار را برای فشار بیشتر به مردم سوریه اعمال کرده است که غیرانسانی و یک تروریسم اقتصادی است.

روحانی گفت: این اقدامات نامشروع و غیر‌انسانی رژیم آمریکا هیچ خللی در اراده ملت‌های دوست با سوریه ایجاد نمی‌کند. مساله آوارگان داخلی و پناهجویان سوری موضوع مهمی است که ما باید به آن کمک کنیم. رئیس‌جمهوری با بیان اینکه امروز با گذشت بیش از ۹ سال از آغاز جنگ سوریه جمهوری اسلامی ایران معتقد به راه‌حل سیاسی برای حل آن است، گفت: ما از مذاکرات ایجاد شده در روند آستانه حمایت می‌کنیم. ما امروز در شرایطی از مبارزه با تروریسم سخن می‌گوییم که تاکنون تلاش‌های زیادی در این زمینه رخ داده و جا دارد از سپهبد قاسم سلیمانی یاد کنیم که ادعای مبارزه با تروریسم داشت و در این راه جان خود را گذاشت.

او افزود: سوریه مستقل و متحد و گفتن از آن یک اصل کلی است و در این شرایط است که ثبات و امنیت منطقه تامین می‌شود. پس حضور نیروهای آمریکایی در سوریه به بیشتر شدن درگیری‌ها منجر شده و از سویی در حال غارت منابع این کشور هستند و لازم است این نیروها زودتر از منطقه و سوریه خارج شوند.

هدف اعضای نشست آستانه از زبان پوتین

رئیس‌جمهوری روسیه نیز در این نشست با اشاره به برگزاری نشست آستانه به میزبانی ایران گفت: حفظ حاکمیت ملی سوریه هدف اعضای نشست آستانه است. به گزارش ایسنا، ولادیمیر پوتین طی سخنانی در اجلاس فوق‌العاده روسای‌جمهور کشورهای ضامن صلح آستانه، ایران، روسیه و ترکیه که به میزبانی تهران برگزار شد، گفت: در این مدت توانستیم اقدامات بسیاری انجام و میزان خشونت‌ها را کاهش دهیم و زمینه لازم را برای حل و فصل دیپلماتیک بحران سوریه با کمک سازمان ملل فراهم کنیم. رئیس‌جمهوری روسیه تصریح کرد: مطمئنا حفظ استقلال و حاکمیت ملی سوریه از جمله اهداف اصلی ما است که باید دنبال شود.

پوتین با بیان اینکه «می‌توانیم کارهای تکمیلی را انجام دهیم تا گام‌های روبه‌جلوی بیشتری برای عادی‌سازی برداشته شود»، خاطرنشان کرد: باید اقدامات تکمیلی‌تری برای خنثی‌سازی اقدامات تروریست‌هایی که همچنان در سوریه حضور دارند، انجام دهیم. همچنین باید به حاکمیت دولت سوریه بر کل کشور کمک کنیم. امروز همچنان در شرق فرات مشکلاتی وجود دارد که بر اساس تفاهم‌نامه‌ سال ۲۰۱۸ با همکاران ترکیه‌ای خود در حال فعالیت در این منطقه هستیم. در این منطقه برای کاهش خشونت‌ها فعالیت خواهیم کرد.

او پیگیری پروسه آتش‌بس در مناطق کاهش تنش، پیگیری کمیته قانون اساسی در ژنو و همچنین کمک به اعضای این کمیته جهت دستیابی به اهداف مربوطه را از جمله اقداماتی عنوان کرد که نشست آستانه باید پیگیری کند و اظهار کرد: این مساله‌ای است که در چارچوب گفت‌وگوی ملی در سال ۲۰۱۸ به آن پرداختیم و کشورهای ضامن روند آستانه نیز در آن حضور داشتند و آن را مورد تایید قرار دادند.

رئیس‌جمهوری روسیه گفت: توسعه اقتصادی، بازگشت آوارگان و توسعه زیرساخت‌های سوریه می‌طلبد که سه کشور ایران، روسیه و ترکیه اقدامات خود را هماهنگ تر کنند و همکاری فعالانه تری با یکدیگر داشته باشند. مشکلات در سوریه همچنان باقی است، به‌ویژه در زمینه اقتصادی و تحریم‌هایی که با دور زدن سازمان ملل علیه سوریه اعمال می‌شود و مشکلات را بیشتر می‌کند.

پوتین با تاکید بر اینکه تحریم‌های اعمالی علیه سوریه غیر‌قانونی هستند، خاطرنشان کرد: با توجه به همه این مسائل و فشارهایی که تحریم‌ها به سوریه وارد می‌کند، باید تلاش خود را در جهت کمک بیشتر به این کشور انجام دهیم به ویژه اینکه الان صحبت از اعمال تحریم‌های جدید است و مطمئنا این تحریم‌ها در راستای وخیم‌تر کردن شرایط اقتصادی در سوریه پیش‌بینی شده‌اند؛ بنابر این ما باید از طریق کانال‌های موجود بتوانیم کمک‌های انسان دوستانه را به این کشور انجام دهیم.

او گفت: در بیانیه پایانی که تهیه شده به مساله مناطق کاهش تنش و لزوم خنثی‌سازی تمامی گروه‌ها و اقدامات تروریستی می‌پردازیم و طرف روسی از این اعلامیه مشترک که توسط کارشناسان سه کشور تهیه شده حمایت می‌کند و می‌تواند به ایجاد ثبات هرچه بیشتر در این کشور کمک کند. رئیس‌جمهوری روسیه در پایان برای انجام سفر به تهران پس از فراهم شدن شرایط اعلام آمادگی کرد.

امیدواری اردوغان به ایجاد ثبات و آرامش در سوریه

رئیس‌جمهور ترکیه به‌عنوان سخنران سوم در نشست مجازی سران روند آستانه ابراز امیدواری کرد سوریه هر چه سریع‌تر به ثبات و آرامش برسد. «رجب طیب اردوغان» طی سخنانی گفت: امیدواریم که سوریه هر چه سریع‌تر به ثبات و آرامش برسد و هر کاری از دستمان برآید انجام خواهیم داد. او در ابتدای این نشست خاطرنشان کرد: از اینکه دور هم جمع می‌شویم بسیار خوشحالم.

اردوغان اظهار کرد: از زمانی که روند آستانه را شروع کردیم برای تامین امنیت و ثبات در سوریه گام‌های مهمی برداشته‌ایم. برای حفاظت از تمامیت ارضی و استقلال در این کشور تمام تلاش خود را خواهیم کرد. امروز هم مطمئن هستیم در این مسیر گام برخواهیم داشت. او بیان کرد: تا امروز همیشه در کنار برادران و خواهران سوری بدون توجه به نژاد و باورهای آنها بوده‌ایم. رئیس‌جمهور ترکیه گفت: برای میلیون‌ها پناهنده سوری آغوش خود را باز کردیم، برای اینکه سوریه تکه تکه نشود، تلاش زیادی انجام داده و مداخله کردیم و جلوی فعالیت‌های تجزیه‌طلبانه را گرفتیم. اردوغان بیان کرد: همکاری که در این زمینه خواهیم داشت بدون شک آینده این کشور را تعیین خواهد کرد. امیدوارم مشورت‌هایی که در این زمینه انجام می‌دهیم، برای کل منطقه و سوریه مفید واقع شود.