«جیسون هوروویتز» گزارشگر نیویورک‌تایمز در گزارش ۲۵ اوت خود نوشت: با افشاگری‌های اخیر در مورد سوءاستفاده جنسی در آمریکا و شیلی، بسیاری از کاتولیک‌ها امیدوارند که فرانسیس (که طی دوران حضور در واتیکان کوشیده اوج این فلاکت را درک کند) از خرابه‌های کلیسای ایرلند به‌عنوان سکویی برای اعلام اقدامات جدید و محکم‌تر برای محافظت از کودکان در کلیسا استفاده کند. در عوض، او در اولین روز حضور دو روزه خود در نهمین نشست جهانی خانواده روایتی آشنا از انزجار خود در مورد گناه کشیش‌ها و اسقف‌ها ارائه داد. تحلیلگران معتقدند او فقط «حرف زد» و همین «حرف زدن» باعث سرخوردگی حامیان بازماندگان سوءاستفاده‌ها شد.

بازماندگان این سوءاستفاده‌ها می‌گویند اظهارات او بیش از اندازه ملایم بود. محکومیت راه به‌جایی نمی‌برد بلکه باید اقدامات ملموس و عملی انجام داد.

«لئو وارادکار» نخست‌وزیر ایرلند، از پاپ خواست تا با استفاده از «دفتر و نفوذ» خود از کودکان در ایرلند و در جهان محافظت کند. پاپ در جمع مردم ایرلند گفت: «ناکامی مقام‌های کلیسا - اسقف‌ها، روسای مذاهب، کشیشان و دیگران- به اندازه کافی برای پرداختن به این جنایت‌های نفرت‌بار موجب خشم شده و همچنان منبع درد و شرم برای جامعه کاتولیک است. من در این احساسات شریک هستم.» رهبر کاتولیک‌های جهان روز شنبه متعهد شد تا به استثمار جنسی از کودکان از سوی روحانیون پایان دهد و تاکید کرد: «این فساد و لاپوشانی معادل فضولات انسانی است.»

گزارشگر نیویورک‌تایمز می‌نویسد آخرین بار پاپ ژان پل دوم در سال ۱۹۷۹ از ایرلند دیدار کرده بود. ایرلند که روزگاری نقطه ثقل کلیسای کاتولیک بود با مشروعیت بخشیدن به طلاق و ازدواج همجنس‌گرایان عملا از دایره کلیسای کاتولیک کنار رفت.   نخست‌وزیر فعلی ایرلند هم یک همجنسگراست و چند ماه پیش این کشور به برداشتن محدودیت بر سقط جنین رأی داد.

سوءرفتارهای بی‌شمار با کودکان در سراسر ایالات‌متحده و اروپا، در شیلی و استرالیا حاکمیت اخلاقی این کلیسا را زیرسوال برده و موجب استعفای شماری از اعضای آن شده است. این دیدگاه وجود دارد که سوءاستفاده‌های جنسی کشیش‌ها و اسقف‌ها ضربه‌ای به جایگاه کلیسای کاتولیک در جهان است. جدیت این مساله از آنجا نمود می‌یابد که دریابیم شخص پاپ در جریان این سوءاستفاده‌ها بوده است. رویترز در گزارشی می‌نویسد یک مقام ارشد سابق واتیکان، رهبر کاتولیک‌های جهان را به اطلاع از سوءرفتارهای جنسی پنج سال پیش یک کاردینال سرشناس آمریکایی پیش از پذیرش استعفای او در ماه گذشته متهم کرد و از پاپ فرانسیس خواست تا استعفا دهد. کارلو ماریا ویگانو، فرستاده سابق پاپ به آمریکا در نامه‌ای تاکید کرد در سال ۲۰۱۳ به پاپ فرانسیس، رهبر کاتولیک‌های جهان گفته است که کاردینال تئودور مک‌کریک با اتهامات جنسی متعددی از سوی مقام‌های رده پایین‌تر و کشیش‌ها مواجه است.

گزارشگر نیویورک‌تایمز، می‌افزاید: این اتفاقات نه‌تنها اقتدار اخلاقی بلکه وحدت کلیسای کاتولیک روم در جهان را با بحران مواجه کرده است. پاپ در سفرش به ایرلند با ۸ قربانی سوءاستفاده جنسی دیدار کرد. هوروویتز به نقل از پاپ در ایرلند می‌نویسد: هیچ کشوری به اندازه ایرلند از رسوایی‌های کلیسا آسیب ندیده است. منتقدان می‌گویند اگرچه او وجود رسوایی را پذیرفت اما در سخنان خود اشاره‌ای محکم به ماجرای سوءاستفاده‌ها نداشت. دیدار او با قربانیان سوءاستفاده جنسی که در اتاقی جدا در سفارت واتیکان انجام گرفت یک ساعت و نیم به طول انجامید.

نیویورک‌تایمز می‌نویسد پاپ فرانسیس اگرچه  به«سوءاستفاده از جوانان از سوی اعضای کلیسا» و «ناکامی کلیسا در بررسی این جرائم نفرت بار» اذعان کرده اما این خطر هست که باعث سقوط اخلاقی کلیسا و پاپ شده و در نهایت موجب ریزش حامیان این کلیسا در جهان شود. کاتولیک‌های محافظه‌کار پاپ را متهم کرده‌اند به اینکه توجه کافی به حقوق نوزادان متولد نشده مبذول نداشته است.

آنها می‌گویند پاپ فعلی ترجیح داده از مسائل جنگ فرهنگی و مسائل حساس اجتماعی مانند سقط جنین و حقوق همجنسگرایان دور بماند و در عوض، بیشتر به مراقبت از فقرا، حاشیه‌نشینان و مهاجران بپردازد. به عبارت دیگر، به‌جای پرداختن به مسائل جدی و اساسی کلیسای کاتولیک (مسائل مستحدثه در جهان غرب)، ترجیح می‌دهد به مسائل حاشیه‌ای سرگرم شود. هوروویتز معتقد است رسوایی‌های جنسی در کلیسای کاتولیک نه‌تنها میراث پاپ را خدشه‌دار کرده بلکه آن اندک نفوذ باقی مانده را هم از میان برد.