سردرگمی در جهان دیپلمات‌ها

این سخنان زمانی مطرح می‌شود که ترامپ به تازگی در مصاحبه‌ای اعلام کرده بود که چین در انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا درسال ۲۰۱۶ مداخله کرده و در افزایش تنش‌های نظامی نقش داشته است. رئیس‌جمهوری آمریکا در گفت‌وگو با سی‌بی‌اس تاکید کرد؛ به اعتقاد او چین در بحث مداخله انتخاباتی بسیار خطرناک‌تر از روسیه است. او در واکنش به این پرسش که آیا او معتقد به دخالت روسیه در کمپین انتخابات ۲۰۱۶ هست یا خیر، گفت: «معتقدم چین هم مداخله کرد. همچنین گمان می‌کنم، صادقانه بگویم که چین یک مشکل بسیار بزرگ‌تر است.» جان بولتون، مشاور امنیت ملی آمریکا هم جمعه در مصاحبه‌ای گفته بود اصلی‌ترین مساله قرن بیست و یکم برای ایالات‌متحده، چین است، چراکه این قابلیت را دارد که همزمان با نقض هنجارهای بین‌المللی به قدرت اقتصادی و نظامی تبدیل شود.

کریستین نیلسن، وزیر امنیت داخلی آمریکا هم چهارشنبه گفته بود چین یک کمپین بی‌سابقه‌ برای نفوذ بر عقاید آمریکایی‌ها به‌راه انداخته است، با این حال پکن هنوز به سیستم‌های انتخاباتی آمریکا حمله نکرده است. اتهام‌زنی ترامپ درباره مداخله در انتخابات در شرایطی مطرح می‌شود که ایالات‌متحده آمریکا و چین همچنان درگیر یک مناقشه تجاری هستند و طرفین تعرفه‌های جدیدی بر میلیاردها دلار از کالاهای طرف مقابل اعمال کرده‌اند. این جنگ تجاری میان چین و ایالات‌متحده در ماه ژوئن که دونالد ترامپ تعرفه ۲۵ درصدی بر ۵۰ میلیارد دلار از کالاهای چینی تحمیل کرد و واکنش پکن را در پی داشت، بالا گرفت. ترامپ ماه گذشته در جلسه شورای امنیت ملی آمریکا تاکید کرد چین در حال مداخله در انتخابات ۲۰۱۸ کنگره است. مایک پنس، معاون رئیس‌جمهوری آمریکا هم چهارم اکتبر مشابه اتهام‌زنی ترامپ را حین سخنرانی در موسسه‌هادسون در واشنگتن بیان کرد. او گفت: «چین برای نفوذ بر عقاید آمریکایی‌ها در انتخابات ۲۰۱۸ و ۲۰۲۰ تلاش می‌کند زیرا رهبری ترامپ درحال جواب دادن است و چین خواستار حضور یک رئیس‌جمهوری متفاوت در آمریکاست.» چین درحالی در سیبل رهبران آمریکا قرار گرفته است که سفیر این کشور در آمریکا در مصاحبه خود اعلام کرد: «یکی از اصول اساسی در سیاست خارجی چین عدم مداخله در امور داخلی دیگران است و ما در این موضع مصمم بوده و هستیم.» مقام‌های چینی در پکن نسبت به ادبیات تند و تیزی که از آمریکا به گوش می‌رسد، به‌شدت نگران شده‌اند و به گفته تحلیلگران، حزب کمونیست چین آمادگی واکنش به این حجم از حملات را ندارد. «وسکات»، گزارشگر سی‌ان‌ان، می‌افزاید: قرار است روسای جمهور دو کشور در ماه نوامبر در بوینس‌آیرس با هم دیدار کنند تا به این طریق شاید راهی برای برون‌رفت از بحران دیپلماتیک- تجاری فعلی یافت شود.

 این گزارشگر می‌افزاید: ادبیات تند و تیز ترامپ به دیگر دولتمردان آمریکایی هم سرایت کرده است، به‌گونه‌ای‌که کارشناسان آمریکایی آن را «آغاز فشار گسترده علیه دولت چین» ارزیابی می‌کنند. سفیر چین در واکنش به اتهامات رسانه‌ای و تبلیغی آمریکا می‌گوید: «رسانه‌های ما هم از رسانه‌های آمریکایی یاد گرفته‌اند.»  در هر حال، این گزارش معتقد است مصاحبه سفیر چین نشان از سرخوردگی و ناامیدی و نگرانی مقام‌های چینی است که می‌کوشند تنش پیش‌آمده در دولت ترامپ را مدیریت کرده یا تا حد امکان از میزان تنش‌ها بکاهند. آقای سفیر می‌گوید: «چین به هیچ‌روی خواهان جنگ تجاری نیست... ببینید شرکت‌های آمریکایی از تجارت در چین چقدر سود کرده‌اند.» چین اولین کشوری است که با مانور سیاسی و دیپلماتیک دولت ترامپ با آینده‌ای غیرقابل پیش‌بینی مواجه شده است.