نتانیاهو بر لبه پرتگاه

اعراب اسرائیلی یک‌ششم رای‌دهندگان را تشکیل می‌دهند و این مشارکت به مساله‌ای حیاتی برای آنها تبدیل شده است. برخی از آنها که «مخالفان خاموش» نام گرفته‌اند همواره انتخابات اسرائیل را بایکوت می‌کنند. اما در ماه آوریل، بسیاری از آنها می‌گفتند که به‌خاطر حضور در انتخابات به‌عنوان رقیب به قانون‌گذاران عرب تاخته‌اند. بسیاری از آنها می‌گویند این حضور باعث شده اندک قدرت سیاسی که داشتند هم از میان برود. آنها فقط ۱۰ کرسی از ۱۲۰ کرسی پارلمان را به‌دست آوردند درحالی‌که قبلا ۱۵ کرسی را به‌دست آورده بودند. سیاستمداران این پیام را دریافت کردند. اول، آنها دعوا را کنار گذاشتند و دوباره به زیر بیرق واحد عربی پیوستند. اکنون- با نظرسنجی‌هایی که نشان می‌دهد اکثر رای‌دهندگان از سیاستمداران می‌خواهند تا به فراتر از حواشی یا تمرکز بر نحوه رفتار اسرائیل با فلسطینی‌های زیر اشغال بپردازند- آنها برای اولین بار شاهد ایده پیوستن به اسرائیل هستند.

با این حال، نتایج آخرین نظرسنجی انجام شده در اراضی اشغالی قبل از برگزاری انتخابات کنست حاکی از تساوی تعداد کرسی‌ها و آرای به‌دست آورده توسط حزب لیکود و حزب «کاحول لاوان» یا همان «آبی و سفید» است. این نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که هر کدام از احزاب لیکود به ریاست بنیامین نتانیاهو و حزب «آبی و سفید» به ریاست بنی گانتس ۳۲ کرسی را در انتخابات پیش‌رو به‌دست خواهند آورد. طبق نظرسنجی شبکه ۱۳ عبری‌زبان، «لیست مشترک عربی» احتمالا ۱۲ کرسی به‌دست ‌بیاورد و این درحالی است که طبق نظرسنجی شبکه ۱۲ عبری‌زبان، این فهرست ۱۰ کرسی را کسب می‌کند. طبق نظرسنجی شبکه ۱۳ رژیم صهیونیستی، کرسی‌های احزاب مختلف این‌گونه‌اند: هر یک از حزب‌های «اسرائیل خانه ما» به ریاست آویگدور لیبرمن و حزب «جناح راست یکپارچه» اسرائیل به ریاست ایلیت شاکید ۹ کرسی به‌دست می‌آورند، حزب «یهودیت توراتی» ۷ کرسی، حزب «شاس» ۶ کرسی، «حزب اردوگاه دموکراتیک» ۵ کرسی، ائتلاف کارگر و «غیشر» و «اوتسما یهودیت» ۵ کرسی را از آن خود می‌کنند. اما براساس نظرسنجی شبکه ۱۲ رژیم صهیونیستی، هریک از احزاب «اسرائیل خانه ما» به ریاست آویگدور لیبرمن، حزب «جناح راست یکپارچه» به ریاست ایلیت شاکید و «یهودیت توراتی» ۸ کرسی را از آن خود کرده، حزب «شاس» ۷ کرسی، «اردوگاه دموکراتیک» ۶ کرسی، ائتلاف کارگر و «غیشر» و «اوتسما یهودیت» ۵ کرسی کسب می‌کنند.

به نوشته‌ هالفینگر، گزارشگر نیویورک‌تایمز، «ایمن عوده» رهبر «لیست مشترک عربی» ماه گذشته با اعلام اینکه درنظر دارد به ائتلاف (چپ میانه) با بنی گانتس بپیوندد دست به یک تاریخ‌سازی زد. او رقیب جدی نتانیاهو در انتخابات اخیر است. «عوده» در تبلیغات خود از شهروندان فلسطینی خواسته تا روز سه‌شنبه به پای صندوق‌های رای بیایند. او گفت: اگر یک میلیون فلسطینی پای صندوق‌ها بیایند یعنی ۲۸ کرسی در کنست نصیب این گروه خواهد شد. او چهارشنبه گذشته در جمع خبرنگاران خارجی گفت: «ما می‌خواهیم به رای‌دهندگان عرب اثبات کنیم که چقدر قدرتمند هستند.» براساس این گزارش، انتخابات روز سه‌شنبه به این دلیل رخ می‌دهد که نتانیاهو نتوانسته ائتلاف اکثریت ۶۱ کرسی را در انتخابات ۹ آوریل به‌دست آورد. بنابراین، او به‌جای اینکه به یک قانون‌گذار دیگر اجازه دهد که وارد رقابت‌ها شود، پارلمان را منحل کرد. چنین است که برخی انتخابات سه‌شنبه را «شاید آخرین نبرد سیاسی بنیامین نتانیاهو» تلقی می‌کنند. در این انتخابات رای‌دهندگان تکلیف ۱۲۰ کرسی پارلمان را روشن خواهند کرد. به‌دلیل تعدد احزاب در اسرائیل، هرگز یک حزب اکثریت کرسی‌های پارلمان را به‌دست نمی‌آورد. در عوض حزبی که بیشترین کرسی‌ها را به‌دست آورده فرصت پیدا می‌کند تا با دیگران ائتلاف کند و به رقم ۶۱ نماینده در پارلمان برسد و حکومت را تشکیل دهد. بنیامین نتانیاهو که از سال ۲۰۰۹ تاکنون بدون وقفه نخست‌وزیری کشورش را در دست دارد، سیاستمداری توصیف شده که استاد تشکیل ائتلاف‌های دشوار و جمع‌کردن سیاستمداران رقیب دور یک میز است. با این حال، حتی او نیز در شکل دادن یک ائتلاف پیروز در انتخابات قبلی شکست خورد و به همین دلیل در فاصله کوتاهی، اسرائیلی‌ها ناچار شده‌اند دوباره پای صندوق رای بروند. در انتخابات قبلی (فروردین/ آوریل)، حزب لیکود به رهبری نتانیاهو در یک رقابت نفس‌گیر موفق شد ۳۶ کرسی پارلمان را به‌دست بیاورد؛ تنها یک کرسی بیشتر از رقیبش «اتحاد آبی و سفید» به رهبری بنی گانتس. این بار نیز براساس نظرسنجی‌های فعلی اوضاع تغییر چندانی نکرده و هم لیکود و هم «اتحاد آبی و سفید»، شانه به شانه هم در رقابت هستند و در نهایت احتمالا نتیجه انتخابات سه‌شنبه هم شبیه قبلی خواهد بود.

در ساعات پایانی سال ۲۰۱۵ نتانیاهو نوک پیکان انتقاد خود را به سوی اعراب گرفته و هشدار داده بود که آنها «کرور کرور با اتوبوس» به پای صندوق‌ها آورده شدند و این بار نیز نوک پیکان انتقاد خود را به سوی بنی گانتس نشانه رفته و گفته که «او می‌خواهد بخش‌هایی از سرزمین‌های اشغالی را تسلیم اعراب کند» و احزاب عربی هم خواهان «نابودی» اسرائیل هستند. در روز انتخابات همان سال، حزب لیکود ۱۲۰۰ کنشگر را با دوربین به مراکز رای‌گیری اعراب فرستاد و عوامل سیاسی که با لیکود همکاری می‌کردند لاف‌زنان گفتند که رای‌دهندگان عرب را سرکوب و هراسان کرده‌اند. با نزدیک شدن به روز انتخابات ۲۶ شهریور، نتانیاهو چند هفته‌ای را صرف تلاش‌های ناکام پارلمان کرد تا شکست آنها در فیلم‌برداری و نظارت بر مراکز رای‌گیری اعراب را به رخ‌شان بکشد. او به این وسیله می‌خواهد به تقلب انتخاباتی اشاره کرده و در صفوف رای‌دهندگان شکاف ایجاد کند. منتقدان نتانیاهو، این اقدام را تلاش برای هراس‌افکنی و سرکوبی دیگر ارزیابی کرده‌اند.

در سال ۲۰۱۵ بنیامین نتانیاهو در یک اظهارنظر بی‌سابقه، شهروندان عرب کشورش را «ستون پنجم» دشمن توصیف کرد و از یهودیان خواست تا برای جلوگیری از موفقیت آنها (و به قدرت رسیدن احزاب چپگرا که برخی اعراب از آنها حمایت می‌کنند) پای صندوق رای بیایند. برخی ناظران معتقدند که این اظهارنظر جنجالی در موفقیت دست‌راستی‌ها بی‌تاثیر نبود. او در انتخابات اخیر نیز با یک وعده جنجالی دیگر همه نگاه‌ها را متوجه خودش کرد: ضمیمه کردن حدود یک‌سوم از خاک کرانه غربی رود اردن به اسرائیل؛ طرحی که موجی از محکومیت بین‌المللی را به‌دنبال داشت، اما همانند اظهارنظر خبرساز سال ۲۰۱۵ میلادی می‌تواند دل گروهی از شهروندان اسرائیل را به‌دست بیاورد. «کارت آسی» که بنیامین نتانیاهو رو کرد این بود که گفت اگر در انتخابات پیروز شود و بتواند با قدرت کافی کابینه را تشکیل دهد، فردای انتخابات یک‌سوم از خاک کرانه غربی رود اردن را به اسرائیل ضمیمه می‌کند؛ یک وعده بلندپروازانه، اما درعین حال هیجان‌آور برای گروه‌های تندروی مذهبی که اصولا معتقدند سراسر سرزمین‌های کنونی فلسطینی نیز باید بخشی از اسرائیل باشند.