فیض‌الله عرب سرخی گفت:من از ابتدای دوره وزارت ارشاد تا پایان ریاست جمهوری کنار آقای خاتمی بودم. همواره نزدیکی عاطفی بین آقای خاتمی به عنوان رهبر اصلاحات و آیت‌الله هاشمی را دیده‌ام. کنش عاطفی قوی بین این دو وجود داشت. حتی هنگامی که وی مجبور شد از دولت سازندگی به عنوان وزیر ارشاد استعفا بدهد و کنار رود، آقای هاشمی ناراضی بود. آقای خاتمی هم به سختی این کار را انجام داد.

وی افزود: وقتی به متن استعفای سیدمحمد خاتمی نگاه کنید در آن گله‌ای از آقای هاشمی نمی‌بینید. همچنین آقای خاتمی در پنج سال ریاست کتابخانه ملی، همواره در کنار آقای هاشمی بودند. البته باید تأکید کنم انتقاد برخی از چهره‌های اصلاح‌طلب به معنی انتقاد همه جریان اصلاحات از آقای هاشمی نیست.

این فعال اصلاح طلب درباره انتخابات سال ۸۴ هم گفت: آقای هاشمی به دلیل پیشینه‌ای که داشتند همواره ۳۰درصد از رأی جامعه را داشت و این رأی خیلی بالا و پایین نمی‌شد، بنابراین برای ما قطعی بود آقای هاشمی به دور دوم راه پیدا می‌کند. محل بحث اینجا بود که نفر دوم هر کسی که باشد می‌تواند رأی‌ها را به نفع خود در صندوق بریزد، زیرا آقای هاشمی به دلایلی که در آن مقطع زمانی وجود داشت رأیش بالا نمی‌آمد بنابراین فکر می‌کردیم باید یک نفر را همراه آقای هاشمی به دور دوم بفرستیم. اگر خود آقای هاشمی رأی می‌آورد دغدغه‌ای نبود و اگر نفر دوم ما هم رأی می‌آورد که چه بهتر، اما این تلاش‌ها به دلیل خطاهای ما که همان تعدد نامزدها بود به ثمر نرسید.

وی در پاسخ به این سوال که چرا همواره آقای هاشمی مورد نقد و هجمه قرار می‌گرفت؟ گفت: برای اینکه ایشان شناسنامه انقلاب بود و آدم بزرگی به حساب می‌آمد. آیت‌الله هاشمی جای خیلی‌ها را تنگ می‌کرد. آقای هاشمی پیش از انقلاب امام(ره) را همراهی می‌کرد و بعد از انقلاب جایگاه بسیار ممتازی داشت. به خاطر همین دلایل نمی‌شود آقای هاشمی را نادیده گرفت، پس دست به تخریبش می‌زدند.ایشان روحیه‌ای داشت که پاسخ افراد را نمی‌داد.‌ شاید فکر می‌کردند اگر جواب افراد را بدهد به آنها و حرف‌هایشان رسمیت بخشیده است، آن هم در حالی که مسؤولیتی ندارند.

محسن هاشمی: تداوم مشروعیت حکومت‌ها با کارآمدی آنها است

 

همچنین محسن هاشمی رفسنجانی صبح امروز در پنجمین کنگره حزب همبستگی گفت: همه خوب می‌دانیم در ایران امروز احزاب مانند کشورهای توسعه یافته سابقه طولانی ندارند و عمر حدودا یکصد ساله دارند.

رییس شورای مرکزی حزب کارگزاران با بیان اینکه از ابتدا احزاب نگرش ایدئولوژیک و سوسیالیستی داشتند و آنگونه که باید تاثیرگذار نبودند، اظهار کرد: تا دوران پهلوی احزاب راه خود را نیافتند و تا کنون نیز ما نتوانسته‌ایم از ظرفیت احزاب به خوبی استفاده کنیم اما امیدوارم این اتفاق هرچه زودتر در ایران شکل بگیرد.

رییس شورای شهر تهران ادامه داد: در طول سال‌های اخیر شاهد فعالیت جبهه‌ای تاثیر گذاری هستیم و جبهه اصلاحات سایه خود را بر حاکمیت انداخته اما نتوانسته آنطور که مردم توقع دارند مسئولیت مدیریت اجرایی را در دست بگیرد.

هاشمی با بیان اینکه ورود حزبی به مسائل اجرایی باعث اختلافات می‌شود و باید برای آن چاره اندیشیده شود، یادآور شد: مشروعیت حکومت‌ها با حضور مردم است ولی تداوم آن با کارآمدی است. مردم از احزاب آن کارآمدی لازم را ندیدند و بنابراین اعتماد آنچنانی به احزاب ندارند.

وی افزود: کار احزاب در کشور پیچیده است چرا که باید نقش دین را در کار درنظر بگیرند و مرزهای این کار به خوبی مشخص نیست. متاسفانه رشد سیاسی و اقتصادی با هم و به طور موزون شکل نگرفته و در نهایت این احزاب هستند که باید عدالت را در دستورکار قرار دهند.

رییس شورای مرکزی حزب کارگزان گفت: احزاب باید در مورد سیاست بین‌المللی نیز کار کنند اما هنوز نتوانسته‌اند در این قسمت ورود کنند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه از حزب همبستگی تقاضا دارم اعتدالی که آیت‌الله هاشمی مد نظر داشتند را رعایت کنند تا بتوانیم تمام مزیت کشور رابه کار بگیریم تا بدون فشار به مردم پیش برویم، اظهار کرد: مرحوم هاشمی اعتقاد داشتند اگر از ظرفیت کشور بدون افراط و تفریط استفاده کنیم می‌توانیم نقش منطقه‌ای و جهانی ایفا کنیم و حتی بتوانیم مشکل فلسطین را حل کنیم. ایشان معتقد بودند با فقر و جهل عدالت ایجاد نمی‌شود.

محسن هاشمی به سوابق مبارزاتی پدر خود اشاره کرد و گفت: آیت‌الله هاشمی رفسنجانی از جان خود مایه گذاشتند و بیش از ۶بار به زندان رفته و بیشتر از ۵ سال در زندان بودند. در این مسیر شکنجه‌های زیادی شدند. ایشان در بعد صبر و آینده‌نگری اسوه بودند و بینش بالایی داشتند. در مسائل دینی کارهای شایانی کردند و تفسیر قرآن خوبی نوشتند. آن موقع در زندان اوین کتاب نوشتند و وقتی به ملاقات ایشان می‌رفتیم یک دفترچه ۲۰۰ برگی به مادر می‌دادند تا از زندان خارج کنیم که نهایتا مجموعه‌ای ۵۳ جلدی شد.

وی ادامه داد: بعد از انقلاب هیچ کس به فکر آموزش عالی نبود که ایشان دانشگاه آزاد را بنیان نهاد و بیش از ۱۱ میلیون فضای مسقف را بوجود آوردند. دوراندیشی آیت‌الله هاشمی در قضیه مترو هم مشهود است. آن زمان مترو مخالفانی سرسختی داشت و می‌گفتند مترو لازم نیست. ایشان در بحبوحه جنگ بحث مترو را راه انداختند و اگر امروز مترو نداشتیم نمی‌دانستیم چه می‌شد و قطعا در تهران وضعیت بدی داشتیم.

رییس شورای شهر تهران در پایان گفت: آیت‌الله هاشمی در اعتماد به نیروهای اطرافشان زبانزد بودند. این صحبت‌ها را به عنوان فرزند ایشان نمی‌گویم بلکه به عنوان کسی که ۵۰سال از نزدیک با ایشان بود و این موارد را دیده، بیان می کنم.

 

 

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.