سعید رئوفی نسب‌ ۲۳ دی ماه در حاشیه بازدید از سد دز در جمع خبرنگاران اظهار کرد: ارتفاع فعلی آب در سد دز حدود ۳۰۶.۵ متر از سطح دریای آزاد است اما براساس قاعده این ارتفاع نباید کمتر از ۳۱۰متر باشد. با توجه به وضعیت خشکسالی مجبور شدیم ارتفاع آب به این میزان برسد اما به منظور پایداری سد و بهره برداری به صلاح نیست تا ارتفاع از این میزان پایین برود.

 

وی افزود: در حال حاضر به دنبال حفظ ارتفاع آب در سد دز هستیم و تقریبا دبی ورودی و خروجی سد با یکدیگر یکسان شده است.

 

مدیرعامل شرکت تولید و بهره برداری سد و نیروگاه دز تصریح کرد: سد دز تا ارتفاع ۳۵۲متر آبگیری می شود اما اکنون ارتفاع آب در سد حدود ۳۰۶.۵ متر است. با توجه به این اعداد تقریبا ۴۵.۵ متر از نظر ارتفاع و حدود ۲ میلیارد متر مکعب فضای خالی در سد دز وجود دارد.

 

رئوفی نسب عنوان کرد: بخشی از این فضایی که خالی است به دلیل اینکه اکنون فصل آبگیری نیست، کاملا طبیعی است و انتظار نمی‌رود که سطح آب سد در ارتفاع ۳۵۲ متر باشد اما میزان آب در حال حاضر از پایین ترین حد مد نظر نیز کمتر است و در شرایط کاملا بحرانی قرار داریم.

 

وی ادامه داد: چنین خشکسالی که امسال شاهد آن هستیم براساس آنچه گفته شده در طول ۷۰ساله گذشته بی سابقه است. امسال تقریبا سه ماه از پاییز و یک ماه از زمستان، تقریبا میزان بارندگی صفر بوده است. بارندگی که باعث پر شدن سد می شود، باید دارای دو خصوصیت باشد. این بارندگی یا باید در بالادست سد اتفاق بیفتد و یا باید شدت آن به شکلی باشد‌ که روان آب داشته باشد.

 

مدیرعامل شرکت تولید و بهره برداری سد و نیروگاه دز بیان کرد: در سال گذشته که سال خوبی از نظر بارندگی نبود، یک پیک سیلاب ۱۵۰۰ متر مکعب بر ثانیه را تجربه کردیم اما امسال دبی آب در سد دز از ۱۰۰مترمکعب بر ثانیه بیشتر نشده است. بارندگی‌هایی که در بالادست رخ داده است، میزان آورد آب را از ۴۰ یا ۵۰ متر مکعب برثانیه حداکثر به ۱۰۰ متر مکعب برثانیه رساند. در حال حاضر نیز با ذوب اندک برف‌ها در بالادست، میزان دبی ورودی آب حدود ۵۰ متر مکعب بر ثانیه است.

 

رئوفی نسب اظهار کرد: در حال حاضر و در این فصل نباید میزان آب در این ارتفاع باشد و در سال گذشته که سال خوبی از نظر بارندگی نبود، ارتفاع آب در سد دز حدود ۱۰ متر بالاتر از میزان کنونی بود. در هیچ زمانی به یاد نداریم که در چنین تاریخی میزان آب در سد دز در این ارتفاع قرار داشته باشد.

 

وی با بیان اینکه متاسفانه چشم انداز خوبی نیز برای میزان آب در سد دز وجود ندارد، گفت: شواهد، گزارش های هواشناسی و ذخیره های برف خبرهای خوبی به ما نمی دهند. باید با مردم صادق باشیم که وضعیت مناسبی از نظر ذخیره آب در سد دز وجود ندارد. همچنین ذخیره برف آن‌چنانی و چشم انداز خوبی نیز برای بارش پیش روی ما نیست.

 

مدیرعامل شرکت تولید و بهره برداری سد و نیروگاه دز تصریح کرد: در حال حاضر سیاست سازمان آب و برق خوزستان حفظ شرایط و منابع آبی موجود است تا شرایط از این بدتر نشود. سد دز باید پاسخگوی شبکه برق نیز باشد تا به بالانس برق بپردازد. در حال حاضر شبکه برق به گونه‌ای است که اگر سد دز همکاری لازم را نداشته باشد، برق مردم نیز قطع می شود.

 

رئوفی نسب با بیان اینکه مردم برای بدتر شدن شرایط آبی آماده باشند، گفت: بهمن، اسفند، فروردین و اردیبهشت ۴ماه امیدوار کننده برای بارش هستند و هنوز زود است که بتوان چشم انداز دقیقی را برای وضعیت ذخایر آبی بیان کرد اما پیش بینی می‌کنیم که امسال سد دز قطعا پر نخواهد شد.

 

وی افزود: از سال ۵۶ تا ۸۶، آورد رودخانه دز تقریبا ۲۵۰متر مکعب به بالا بوده است اما این آورد از سال ۸۶ تا ۹۶ به زیر  ۲۰۰متر مکعب رسیده است و امسال این آورد تقریبا ۱۴۰مترمکعب است. این میزان کاهش آورد آب رودخانه دز ممکن است به دلایل تغییر الگوی بارش، انتقال آب و خشکسالی باشد اما در حال حاضر که ۳۰ متر مکعب از شاخه‌های دز برداشت شده است، اگر برداشت نمی‌شد، می‌توانستیم به میزان آورد کنونی آب اضافه و مشکل مردم را در پایین دست حل کنیم.

 

مدیرعامل شرکت تولید و بهره برداری سد و نیروگاه دز با بیان اینکه ۵۵سال تجربه بهره برداری در سد دز وجود دارد اما اکنون الگوی بارش‌ها تغییر پیدا کرده است و با شرایط جدیدی مواجه هستیم، اظهار کرد: آب بی رویه ای مصرف نشده است تا اکنون با چنین شرایطی مواجه شویم، بلکه این آب صرفا برای کشاورزی مردم بوده است و در این زمینه بر اساس برنامه پیش رفته‌ایم.

 

رئوفی نسب عنوان کرد: پیش بینی‌ها این بوده که امسال پاییز نرمالی داشته باشیم و در این زمینه ارتفاع آب در سد دز در اوایل پاییز ۳۲۰متر بود اما در ادامه کار هرچه منتظر ماندیم سد هیچ آوردی نداشت. سیاست سازمان آب و برق خوزستان، ابتدا تامین آب شرب، سپس تامین آب کشاورزی و در مرحله سوم تامین برق است.

 

وی با اشاره به سیلاب فروردین ماه سال ۹۶، گفت: متوسط بارش استان خوزستان، ۲۵۰ میلیمتر در سال است اما در آن شب سیلاب، ۳۹۴میلیمتر در بالادست بارندگی داشتیم و به ناگهان دبی ورودی سد که در حال حاضر ۵۰مترمکعب بر ثانیه است به حدود ۱۰ هزار و ۴۰۰مترمکعب رسید و صد برابر شد. در این زمینه در طول ۳۶ ساعت حدود ۲میلیارد متر مکعب آورد آب داشتیم.

 

مدیرعامل شرکت تولید و بهره برداری سد و نیروگاه دز گفت: این سیلاب بی سابقه ساعت ۴صبح و در بدترین شرایط ممکن رخ داد و با شرایطی مواجه شدیم که سیلاب ممکن بود از بالای سد عبور کند. با این سیلاب تا ساعت ۵ صبح مدارا کردیم و از ساعت ۵ صبح آب را رها سازی کردیم. اگر این اتفاق زودتر می‌افتاد، قطعا شاهد تلفات انسانی بودیم اما خوشبختانه با مدیریت انجام گرفته در این زمینه هیچ تلفاتی نداشتیم.

 

رئوفی نسب خاطرنشان کرد: ۹۵درصد اراضی که در آن سیلاب زیر آب رفت، از اراضی مورد تعارض با بستر رودخانه و تصرفی افراد بودند. اگر حریم رودخانه رعایت می‌شد، قطعا شاهد چنین شرایطی نبودیم.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.