خبرگزاری فرانسه گزارش داد، جیمز ماتیس، وزیر دفاع آمریکا در نامه‌ای به مک ‌تورنبری، نماینده جمهوری‌خواه و رئیس کمیته نیروهای مسلح مجلس نمایندگان آمریکا تاکید کرد: من با نگرانی‌های کنگره درباره تغییر مسیر مستبدانه در ترکیه موافق بوده و تاثیرات آن بر حقوق بشر و حاکمیت قانون از جمله بازداشت شهروندان آمریکایی نظیر کشیش برونسون را درک می‌کنم.

وی تصریح کرد: دولت آمریکا، ترکیه را در ارتباط با این مسائل و همچنین اکتساب بالقوه سامانه دفاع هوایی اس – ۴۰۰ تحت فشار قرار داده است.

این در حالی است که سناتور "کریس وانهولن" که یک دموکرات از ایالت مریلند است و رهبری تلاش‌ها برای جلوگیری از دستیابی آنکارا به جنگنده‌های اف – ۳۵ را به عهده داشته گفت: جنگنده‌های اف – ۳۵ پیشرفته‌ترین جنگنده‌های ناتو و جهان بوده و اگر ترکیه قرار باشد که سامانه اس- ۴۰۰ به دست آورد به روس‌ها اجازه می‌دهد که درباره بهترین راه‌های حمله به جنگنده‌های اف – ۳۵ اطلاعات به دست آورند.

با این حال ماتیس به رغم مخالفت‌های قانونگذاران آمریکایی با اعطای جنگنده اف – ۳۵ به ترکیه با تلاش‌های قانونگذاران به منظور ممانعت از دستیابی ترکیه با استفاده از قانون بودجه دفاعی مخالفت کرد.

ماتیس نوشت: من در حال حاضر با حذف ترکیه از برنامه‌های فروش جنگنده‌های اف – ۳۵ مخالف هستم و حذف ترکیه منجر به یک اختلال در زنجیره توزیع برای ارتش آمریکا و شرکایمان و افزایش هزینه‌های دیگر برنامه خواهد شد.

او تاکید کرد: ترکیه یکی از اعضای برنامه توسعه این جنگنده از سال ۲۰۰۲ تاکنون بوده که ۱.۲۵ میلیارد دلار در این پروژه سرمایه گذاری کرده است.

او گفت: اگر زنجیره توزیع ترکیه امروز دچار اختلال شود این باعث یک شکست در تولید این جنگنده شده و درنهایت تحویل ۵۰ تا ۷۵ فروند از جنگنده‌های اف – ۳۵ را به تاخیر خواهد انداخت و جبران این نقیصه حدود ۱۸ تا ۲۴ ماه زمان خواهد برد.

این در حالی است که ترکیه ماه گذشته میلادی به لحاظ فنی مالکیت نخستین فروند از جنگنده‌های اف – ۳۵ خود را به دست آورد اما آمریکا همچنان متصدی اصلی این جنگنده‌ها بوده و نیروهای حوزه نگهداری و خلبان‌های ترکیه‌ای در حال دیدن آموزش کار با این جنگنده‌های جدید در پایگاه‌های هوایی لوکی در آریزونا هستند.

یک مقام دفاعی آمریکا به سی‌ان‌ان گفت: این برنامه آموزش یک تا دو سال برای تکمیل زمان خواهد برد و این به این معنی است که تلاش‌های کنگره برای جلوگیری از انتقال آنها به ترکیه در تمام طول این دوره پتانسیل موفقیت را دارد.

این در حالی است که ترکیه برای دستیابی به ۱۰۰ فروند از این جنگنده‌ها برنامه‌ریزی کرده است.

بالغ بر ۹ کشور در برنامه توسعه مربوط به جنگنده‌های اف – ۳۵ مشارکت دارند که شامل آمریکا، ‌ترکیه، بریتانیا،‌ ایتالیا، هلند، کانادا، استرالیا، ‌دانمارک و ‌نروژ می‌شوند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.