از نمایندگان مجلس و برخی صاحب نظران داخلی تا تحلیلگران و مقامات خارجی جملگی درباره این موضع گیری نخست وزیر عراق ابراز تعجب کردند تا انجا که این اقدام العبادی را خنجر از پشت تعبیر نمودند.

حال با چنین پیش زمینه ای خبرها حاکی از سفر قریب الوقوع نخست وزیر عراق به تهران دارد که به احتمال زیاد فردا دوشنبه صورت خواهد گرفت.

در صورت انجام چنین سفری که احتمالش بسیار بالاست سوال مهم اینست که العبادی در شرایط حاد فعلی عراق چرا تور منطقه ای می رود و کدام مسئله مهم او را به چنین کاری مجبور کرده است

نکته حائز اهمیت اینکه او قبل از سفر به تهران به انکارا رفته و با مقامات ترک دیدار و گفتگو خواهد نمود و سپس با سفر به تهران این فرایند دیپلماتیک را تکمیل خواهد کرد.

درباره اهداف این سفر نکات فراوانی تاکنون ابراز شده است ولی به نظر می رسد با طرح چند گزینه بهتر بتوان به پاسخ دست یافت:

 

گزینه اول: پیگیری روابط متلاطم دوجانبه

برخی بر این باورند که سفر العبادی به تهران در راستای روابط دو جانبه بوده و با توجه به مشکلات معیشتی و اعتراضات خیابانی بویژه کمبود آب و برق در هفته های گذشته این سفر بنوعی تجدید تعهدات دو طرف برای حل معضلات اخیر خواهد بود.

 

گزینه دوم: گلاف سردر گم ائتلاف های انتخاباتی

با توجه به گذشت چند ماه از انتخابات عراق و کشمکش جناح های سیاسی برای آرایش جدید در صدر حاکمیت و به نتیجه نرسیدن رایزنی ها و گفتگوهای ائتلاف های پیروز انتخایات اخیر پارلمانی، سفر نخست وزیر عراق برای مساعدات تهران در گره گشایی از این بن بست سیاسی در بغداد است.

 

گزینه سوم: دست رد واشنگتن بر سینه العبادی

نظر به مذاکرات و بده بستان های رایج بعمل آمده تا کنون در عرصه تحولات عراق العبادی تاکنون با وجود شانس بالای ابقا در پست نخست وزیری اینک به این نتیجه رسیده که این نگاه خیلی نزدیک به حقیقت نبوده و او به دلایل مختلف از این موقعیت در حال دور شدن است و اکنون با سفر به تهران برای باقی ماندن درجایگاه نخست وزیری تلاش می کند.

 

در میان گزینه های سه گانه به نظر می رسد آخرین گزینه نشانه ها و قرینه های بهتری برای فهم سفر العبادی به تهران ارائه می دهد چراکه:

- نخست وزیر عراق تاکنون بابت این جایگاه خیالی راحت داشته ولی مدتی است که با توجه به اظهارات و مواضع سیال او نظر بازیگران مهم تحولات عراق همانند تهران ، واشنگتن تغییر یافته و روند تخولات به افراد دیگری میل کرده است.

- برندگان پیروز عراق در طول مدت پس از انتخابات رایزنی های مختلفی داشته اند و با سفر به کشورهای گوناگون به مدلهای متفاوتی از دولت ائتلافی اندیشیده اند که شاید اکنون ائتلاف با العبادی خیلی مهم نباشد.

- سفر همزمان العبادی به آنکارا و تهران با توجه به چالش های ترکیه و ایران با آمریکا این سوال را به ذهن متبادر می سازد که چرا العبادی در شرایط فعلی به دو کشور مخالف سیاست های آمریکا در منطقه سفر کرده است و این هم رمز مهم اسن سفر است که می تواند بخت العباید را بار دیگر بگشاید.

 

آیا نخست وزیر عراق درسفر به آنکارا و تهران می تواند بخت خود را بگشاید و همچنان در اریکه قدرت بماند بنظر می رسد این بخت گشایی به هنر او برای مجاب کردن دو همسایه اش ارتباط مستقیم دارد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.