ابوالفضل آبشت افزود: بعد از گذشت چهار سال از اجرای طرح مشترک ایران و ژاپن برای احیای این پهنه آبی ارزشمند، این دریاچه به حالت تثبیت پایدار رسیده است.

وی بیان کرد: امسال وارد فاز پنجم اجرای طرح احیای دریاچه ارومیه شده ایم که بررسی ها نشان می دهد با جذب مشارکت جوامع محلی برای استقرار کشاورزی پایدار و حفاظت از تنوع زیستی تا حد زیادی به اهداف آن دست پیدا کرده ایم. 

آبشت اضافه کرد: بررسی ها نشان می دهد که وضعیت دریاچه ارومیه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تغییری پیدا نکرده است که این امر از نشانه های تثبیت وضعیت این دریاچه است درحالی که تا قبل از اجرای طرح احیا، این پهنه آبی سالانه با ۴۰ سانتی متر کاهش آب مواجه بود.

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران افزود: دریاچه ارومیه طی ۲۰ سال روند افول را تجربه کرده بود که از چهار سال پیش با اقدامات انجام شده برای احیای آن روند تثبیت به خود گرفته و در سال های آینده باید شاهد بهبود آن باشیم .

آبشت با اشاره به اینکه در قالب اجرای این طرح مشترک بین ایران و ژاپن با عنوان استقرار کشاورزی پایدار، ۳۵ تا ۴۰ درصد در مصرف آب در این حوضه آبریز صرفه جویی شده است، ادامه داد: در اجرای این طرح کشور ژاپن سالانه یک میلیون دلار اعتبار در اختیار این ستاد قرار می دهد.

به گفته مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران، طرح « همکاری در احیای دریاچه ارومیه از طریق مشارکت جوامع محلی در استقرار کشاورزی پایدار و حفاظت از تنوع زیستی » در سال ۱۳۹۳ با حمایت مالی دولت ژاپن به عنوان یک فعالیت جدید به طرح حفاظت از تالاب‌های ایران اضافه شد. 

وی افزود: دستاوردهای موفق و ماهیت زمان‌بر بودن طرح ‌های توسعه‌ای، منجر به تمدید این همکاری برای پنج سال متوالی شده است. 

مدیر ملی طرح حفاظت از تالاب های ایران بیان کرد: خروجی‌های این پروژه نیز نتیجه همکاری بین بخشی میان نهادهای مختلف ملی و بین‌المللی از جمله دولت ژاپن، برنامه عمران ملل متحد، سازمان جهاد کشاورزی، سازمان محیط زیست، آب منطقه‌ای، سازمان‌های مردم نهاد و جوامع محلی در ۲ استان آذربایجان غربی و شرقی بوده است.

به گزارش ایرنا، طرح مشارکت مردم در احیای دریاچه ارومیه با رویکرد کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی در حال انجام است و تاکنون حدود ۱۰ هزار کشاورز درگیر کار شده اند و بررسی ها نشان می دهد با اجرای آن حدود ۵۰ درصد در مصرف آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه صرفه جویی شده است.

این طرح با حمایت مالی کشور ژاپن و همکاری مشترک بین دفتر عمران ملل متحد و سازمان محیط زیست در قالب طرح حفاظت از تالابهای ایران در حال اجرا است و هم اکنون ۱۱۰ روستا در ۱۱ شهرستان در استان های آذربایجان غربی و شرقی تحت پوشش این پروژه هستند.

حوضه آبریز دریاچه ارومیه با بهره مندی از ۲۱ رودخانه دائمی و ۳۹ رودخانه دوره ای سیراب می شود که یک حوضه آبی بسته است و آب آن از محل بارش مستقیم و روان آب ورودی از آب راهه ها و رودخانه ها تامین می شود. 

دریاچه ارومیه در قالب طرح های ستاد احیا قرار است ظرف مدت ۱۰ سال به تراز اکولوژیک خود برسد؛ این دریاچه از اواسط دهه ۱۳۸۰ شروع به خشک شدن کرد و بنا بر آمار بین المللی تا سال ۲۰۱۵ میلادی حدود ۸۰ درصد از مساحت آن خشک شد.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.