به عنوان سومین واردکننده نفت بزرگ جهان و دومین مشتری بزرگ نفت ایران، پیروی از تحریم‌های آمریکا که به دنبال تصمیم دونالد ترامپ، رییس جمهور این کشور برای خروج از توافق هسته‌ای سال ۲۰۱۵ با ایران وضع شدند، مستلزم آن خواهد بود که هند منبع جدیدی برای تامین نفت با هزینه‌ بالاتر پیدا کند.

در زمانی که قیمت‌های نفت در سطح جهانی افزایش پیدا کرده و ارزهای ملی اقتصادهای نوظهوری نظیر هند دچار افت ارزش شده است، این مساله به هند آسیب خواهد رساند.

مقامات بلندپایه آمریکایی اظهار کرده‌اند واشنگتن ممکن است برای واردکنندگان بزرگ نفت ایران معافیت‌هایی اعطا کند، اما انتظار دارد آنها از تحریم‌ها پیروی کنند. مذاکرات در این زمینه و همچنین مسائل امنیتی و تجارت به طور کلی پنج‌شنبه هفته گذشته در جریان سفر جیمز ماتیس و مایک پمپئو، وزیران دفاع و خارجه آمریکا به هند و دیدارشان با همتایان هندی در دهلی نو صورت گرفت.

پمپئو در این دیدار به مطبوعات گفت: ما جایی که لازم باشد معافیت‌ها را بررسی خواهیم کرد، اما انتظارمان این است که خرید نفت ایران از سوی هر کشوری به صفر برسد یا در غیر این صورت این کشورها هدف تحریم قرار خواهند گرفت، بنابراین ما با هندی‌ها همکاری خواهیم کرد و متعهد هستیم که چنین کاری را انجام دهیم.

هند ۷۰ درصد از نیازهای انرژی خود را وارد می‌کند و هزینه‌های سوخت در این کشور که جمعیت آن به سرعت رو به رشد است به بالاترین رکورد چند سال اخیر صعود کرده است و در مقابل ارزش روپیه هفته گذشته تحت تاثیر افزایش نرخ‌های بهره جهانی و نگرانی‌ها نسبت به جنگ تجاری که ارزهای بازار نوظهور را دچار ریزش کرد، در برابر دلار آمریکا کاهش یافت. این امر به همراه حذف یک منبع بزرگ نفت ارزان تاثیر قابل توجهی روی رشد اقتصادی و تورم هند خواهد داشت.

یک مقام هندی در این باره اظهار کرده است ما می‌خواهیم این موضوع را مطرح کنیم که هند برای نیازهای مصرفی خود و ۸۳ درصد از نفتی که از منابع خارجی تامین می‌کند به شدت به نفع ایران وابسته است.

سایر مقامات هندی بلندپایه اظهار کردند که این کشور واردات نفت ایران را کاملا متوقف نخواهد کرد و چنین اقدامی غیرممکن خواهد بود.

نفت ارزان ایران

ایران در رقابت با سایر تامین کنندگان، نفت ارزانتری نسبت به رقیبانش برای هند فراهم کرده و مدت اعتبار طولانی‌تری برای پرداخت پول خرید نفت و همچنین هزینه حمل رایگان محموله‌های نفتی را عرضه کرده است. نزدیکی ایران به هند نیز هزینه‌های حمل محموله‌های نفتی را کاهش داده است.

بعلاوه تجهیزات بسیاری از پالایشگاههای هندی برای فراوری نفت ایران تعبیه شده است در نتیجه آنها نمی‌توانند به راحتی به تامین کنندگان دیگر متوسل شوند.

وزارت خارجه آمریکا مهلت چهارم نوامبر را برای خریداران نفت ایران تعیین کرده و اگرچه احتمال اعطای معافیت را مطرح کرده است اما همچنان قصد دارد تحریم‌های ثانویه را علیه کشورهایی که با این محدودیت‌ها همراهی نکنند، وضع کند.

یافتن شرکای جدید

در واقع، بنا بر آمار مقدماتی از نفتکش‌هایی که به مقصد رسیده‌اند، واردات نفت هند از ایران در اوت نسبت به ماه پیش از آن، ۳۲ درصد کاهش یافت و به ۵۲۳ هزار بشکه در روز رسید. با این حال حجم واردات اوت همچنان ۵۶ درصد بالاتر از اوت سال گذشته بود که تا حدود زیادی به دلیل تخفیف‌های چشمگیری بوده که ایران به واردکنندگان هندی عرضه کرده است.

گزینه‌های احتمالی دیگر برای جایگزینی نفت ایران، عربستان سعودی و عراق هستند. همچنین آمار اداره اطلاعات انرژی آمریکا نشان داد که صادرات نفت آمریکا به هند در ژوئن به رکورد بالای ۴۱۳ هزار بشکه در روز رسید. به گفته تحلیلگران، به نظر می‌رسد این رابطه دوستانه با بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران تحکیم شده است.

اگرچه برخی از تحلیلگران معتقدند این تغییرات تاثیر عمده ای روی اقتصاد هند خواهد داشت، اما برخی دیگر بر این باورند که تغییرات مذکور قابل مدیریت خواهد بود. پالایشگاههای هندی با توجه به اینکه دسترسی به نفت ارزان‌تر ایران محدود خواهد شد، با هزینه‌های تولید بالاتر مواجه خواهند شد و هر گونه افزایش هزینه‌های انرژی برای جمعیت رو به رشد هند، برای دولت مشکل ساز خواهد بود به خصوص که دولت تلاش می‌کند رضایت مصرف کنندگان ناراضی را در آستانه انتخابات عمومی سال آینده جلب کند.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.