محسن بابایی در نشست تخصصی پلیس فتا با قضات خوزستان در خصوص بانکداری الکترونیکی که امروز (۵ اسفندماه) برگزار شد، اظهار کرد: تا زمانی که بحث احراز هویت در کشور به درستی انجام نشود متأسفانه جرایم روز به روز افزایش می‌یابند و هر چه مجموعه قضائی و کیفری تلاش کنند، نمی‌توانند جرایم را کشف کنند یا در صورت کشف به نتایج دلخواه نمی‌رسند.

وی افزود: احراز هویت سه ضلع دارد که بخشی از آن مربوط به سیستم بانکی، اپراتورها و IP است. در سیستم بانکی اقداماتی در حال انجام است اما همچنان مشکلات پا برجاست و با حساب‌هایی مواجه هستیم که فرد صاحب حساب فوت کرده است یا از افتتاح حساب خود خبر ندارد.

کارشناس معاونت حقوقی و بین‌الملل پلیس فتا بیان کرد: بنابراین باید ارائه هویت در هنگام افتتاح حساب جدی گرفته شود تا مواردی که فردی فوت کرده یا از حساب خود اطلاع ندارد، غربالگری شوند.

بابایی با اشاره به هویت سیم کارت‌ها نیز تصریح کرد: درست است که سیم کارت بدون هویت وجود ندارد اما در مواردی، هویت جعلی است. در برخی استعلام‌ها می‌بینیم سیم کارت به نام یک پیرزن ثبت شده که از آن هیچ اطلاعی ندارد.

وی عنوان کرد: همچنین با سیم کارت‌های بسیاری از اتباع دیگر کشورها مواجه هستیم که این افراد از کشور خارج می‌شوند اما سیم کارت آنها همچنان فعال است. جرایمی با این سیم کارت‌ها رخ می‌دهد و پس از استعلام متوجه می‌شویم که سیم کارت به نام فردی است که خارج از کشور زندگی می‌کند. این در حالی است که در دیگر کشورها سیم کارت تنها ۱۵ روز فعال است و برای ۱۵ روز بعد باید مجدداً فعال شود. در این خصوص مقام قضائی باید اقدام و برخورد کند.

کارشناس معاونت حقوقی و بین‌الملل پلیس فتا تصریح کرد: بسیاری از مواقع، موارد جرایم توسط دستگاه‌های حاکمیتی پوشانده می‌شوند. مثلاً در مواردی زمانی که به بانک‌ها حمله‌ای می‌شود موضوع را گزارش نمی‌کنند یا اجازه ورود همکار ما حتی با دستور قضائی را نمی‌دهند.

بابایی گفت: همچنین بسیاری از کلاهبرداری‌ها در زندان انجام می‌شود اما زمانی که مکاتبه می‌کنیم به ما می‌گویند که اصلاً در زندان موبایلی در دسترس نیست. بدین ترتیب بسیاری از مواقع جرایم توسط دستگاه‌های حاکمیتی مخفی می‌شوند.

وی با تأکید بر لزوم اجرایی شدن "رمز یکبار مصرف" توسط بانک‌ها، تصریح کرد: موضوع اجرایی کردن رمز یکبار مصرف در حد حرف باقی مانده است. در صورت عدم اجرایی شدن این طرح و وقوع جرایم سایبری، از آذرماه تا بهمن‌ماه بانک‌ها مسئول پرداخت خسارات هستند تا مجبور شوند رمز یکبار مصرف استفاده کنند. تنها دو تا سه بانک رمز یکبار مصرف را اجرا کرده‌اند و بقیه در خواب هستند. در این مورد نیز سیستم قضائی باید در بحث اجرای رمز یکبار مصرف اقدام کند.

کارشناس معاونت حقوقی و بین‌الملل پلیس فتا با اشاره به فعالیت سایت‌های قمار و شرط‌بندی نیز عنوان کرد: قضات در حوزه شرط بندی انواع احکام را می‌دهند اما بیشتر آنها قرار منع تعقیب را اجرا می‌کنند که موجب می‌شود پرونده‌ها به نتیجه نرسند و قبح شرط‌بندی در کشور شکسته شود.

وی افزود: اکنون شاهد هستیم دانشجوی دکتری وارد قمار و شرط‌بندی می‌شود و حتی کار به جایی می‌رسد که وسایل منزلش را می‌فروشد. در بحث برخورد با شرط‌بندی خلاء قانونی وجود دارد. در تلاش هستیم که شرط‌بندی را جرم‌انگاری کنیم اما نمی‌دانیم چرا نمی‌شود.

بابایی تصریح کرد: گاهی می‌بینیم که تراکنش بانکی یک سایت یا یک درگاه بانکی روزانه یک میلیارد تومان است. آیا سیستم بانکی متوجه این حجم تراکنش نمی‌شود؟ مطمئناً یک جای کار می‌لنگد. بنابراین باید در ارائه درگاه‌های اینترنتی و سایتی نظارت شود.

وی با اشاره به فعالیت بازارهای آنلاین نظیر دیوار و شیپور نیز گفت: در این زمینه نیز با خلاء قانونی مواجه هستیم. حجم پرونده‌های تشکیل شده در این زمینه در تهران بسیار بیشتر از استان‌های دیگر است و در ۹ ماهه امسال ۱۰ هزار پرونده در خصوص سایت‌های بازار آنلاین تشکیل شده است.

کارشناس معاونت حقوقی و بین‌الملل پلیس فتا با بیان اینکه استعلامات در جرایم سایبری بسیار حیاتی هستند، عنوان کرد: هر چه در پی‌جویی جرایم سایبری تعلل کنیم موجب می‌شود مجرمین ادله را از بین ببرند. همچنین متهمین از خلاءهایی که وجود دارد استفاده می‌کنند. متهم در روزهای تعطیل، فیشینگ را انجام می‌دهد زیرا سیستم بانکی و اپراتورها در این روزها تعطیل هستند.

وی ادامه داد: با توجه به مشکلاتی که از نظر قانونی وجود دارد، اپلیکیشنی طراحی کرده‌ایم تا در خصوص جرایم فوریتی مورد استفاده قرار بگیرد. در این اپلیکیشن بستری وجود دارد که جرم ثبت و فرم تکمیل می‌شود و به رئیس پلیس فتا استان ارسال می‌شود تا پس از بررسی به مقام قضائی ارسال شود. در این جهت مقرر شده است بانک‌ها و اپراتورها شیفت ۲۴ ساعته داشته باشند تا بلافاصله پاسخگو باشند. پیش‌بینی شده این اپلیکیشن در سال جدید راه‌اندازی و بلافاصله در استان‌های کشور فعال شود.

 

بخش سایت‌خوان، صرفا بازتاب‌دهنده اخبار رسانه‌های رسمی کشور است.